Спецпроєкти

Верховна Рада ухвалила податковий закон про Дія City: що це означає?


Верховна Рада України повністю ухвалила податковий закон про Дія City. 

Про це заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Що це означає?

За ухвалення законопроєкту проголосувало 285 депутатів. Це означає, що залишилося зовсім трохи, щоб запустити вигідну податкову систему для IT та креативних індустрій.

Інакше кажучи, Дія City – це спрощена система оподаткування, можливість заміни податку на прибуток податком на виведений капітал. Також ця програма створює привабливі умови для залучення інвестицій в український IT та креативний сектор.

Податковий закон передбачає:

  • до 2024 не буде жодних обмежень на роботу з ФОП у межах спецрежиму. З 2024 року витрати на платників єдиного податку не повинні перевищувати 50%, а з 2025 – 20%;
  • рівень податкового навантаження на компанії-резиденти залишився незмінним: ПДФО – 5%, ЄСВ – 22% від мінімальної зарплати, військовий збір – 1,5%; можливість вибору корпоративного податку – ННВК (9%) або податок на прибуток (18%);
  • компанії отримають 0% податок на дохід фізичних осіб як дивіденди, нараховані компанією-резидентом, за умови їх виплати не частіше 1 разу на 2 роки; податкова знижка (з ПДФО) на суму інвестицій в українські стартапи;
  • резиденти Дія City, які залишаться на моделі сплати податку на прибуток на загальних підставах, і які мають річний ліміт доходу до 40 мільйонів грн, зможуть працювати з ФОП без обмежень на весь час резидентства;
  • пільгове оподаткування на зарплати фахівців поширюватиметься на всіх співробітників компанії.

Такі умови для резидентів Дія City зафіксовані на 25 років.

«У поєднанні з іншими інструментами податковий режим Дія City дозволить IT-компаніям активніше розвиватися та масштабуватися, залучати інвестиції та створювати якісний високотехнологічний продукт. І робити це все тут, в Україні – у конкурентоспроможній юрисдикції, а не шукати комфортніших умов в інших країнах. Україна має все необхідне, щоб стати потужним технологічним хабом. Дія City дозволить реалізувати цей потенціал швидше та ефективніше», – заявив Михайло Федоров.

Єфрем Лащук, Директор з політико-правових питань Асоціації «IT Ukraine»

«У цілому, ми позитивно ставимось до намагання влади сприяти розвитку ІТ в Україні. Запровадження правового режиму Дія City є експериментом, утім сподіваємося, що такий режим поліпшить, а не погіршить умови роботи вітчизняного ІТ-бізнесу. Найголовніше, нам як найбільшій IT-спільноті України вдалось відстояти прийнятне податкове навантаження для резидентів Дія City.

Воно буде таким:

  • податок на виведений капітал — 9%,
  • податок для фізичних осіб — 5%, 
  • ЄСВ – 22% від однієї мінімальної зарплати,
  • військовий збір — 1,5%,
  • можливість залучати ФОП для виконання робіт/надання послуг протягом наступних 3-х років.

Сподіваємося, що народні депутати й урядовці виконають свою обіцянку і не збільшуватимуть зазначене податкове навантаження протягом 25 гарантованих років. 

Якщо говорити про ризики, то порівняно з попереднім варіантом законопроєкту (прийнятому в першому читанні), подальші обмеження щодо співпраці з платниками єдиного податку стосуватимуться не лише тих компаній, які оберуть сплату ПнВК (9%), а й тих, що залишатимуться платниками прибуткового податку на загальних підставах (18%).

Ми виступаємо за те, щоб IT-компанії могли вільно обирати для себе будь-яку модель роботи, якщо така модель не заборонена законодавством. Наразі це стосується й давно апробованої та ефективної моделі залучення ІТ-компаніями ІТ-спеціалістів – платників єдиного податку на 3-й групі для виконання робіт/надання послуг».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь