Спецпроєкти

Instagram, TikTok і Twitter тестують платні підписки: скільки й коли доведеться платити?


Нещодавно Instagram і TikTok почали тестувати платні підписки. Незадовго до цього Twitter також запустив підписки в Канаді, Австралії та у США. Поки що ці оновлення не дійшли до України, але така тенденція викликає багато питань.

Редакція bit.ua вирішила розібратися у платних підписках на соціальні мережі.

Скільки й коли доведеться платити?

Twitter

Першим анонсував платні підписки Twitter. У червні 2021 року для користувачів Канади та Австралії ввели платну підписку Blue, яка дозволяє користуватися особливими функціями соціальної мережі:

  1. скасування твіту. Для допису встановлюється таймер до 30 секунд, щоб користувач міг видалити твіт, якщо його потрібно виправити;
  2. тека із закладками, де можна легко упорядковувати всі свої збережені твіти;
  3. спецрежим читання для довгих тредів;
  4. можливість вибрати колір теми програми.

У Канаді вартість підписки становить 3,49 долара, а в Австралії – 4,49 долара на місяць.

У листопаді Twitter запустив платну підписку Blue у США, вартість якої дорівнює 2,99 долара. А також у Новій Зеландії за 4,49 долара на місяць.

«Це лише початок шляху, оскільки ми думаємо про те, що попереду, створюючи нові функції, які хочуть „досвідчені користувачі“», – розповіла старша директорка з управління продуктами Twitter Сара Бейкпур.

Чи з’явиться підписка в інших країнах, поки невідомо. Також компанія Twitter не розголошує, скільки користувачів придбали щомісячну підписку Blue.

«Це перша спроба компанії створити бізнес-модель підписки та може урізноманітнити потоки доходу Twitter. Відповідно до звіту про прибутки за перший квартал, реклама становить понад 86% виторгу», – розмірковують у виданні CNBC.

Instagram

20 січня 2022 року Instagram запустив пробну версію підписок на окремі акаунти відомих блогерів, яка доступна лише певній частині користувачів у США.

Блогери, на яких можна купити платну підписку, публікуватимуть для своїх фоловерів унікальний контент: Stories та стрими Instagram Lives. Такий контент позначатимуть фіолетовим значком. А коментарі користувачів, які купили платну підписку, виділятимуть спеціальною іконкою.

Вартість варіюватиметься від $0,99 до $99,99 на місяць, усе залежить від кількості ексклюзивного контенту, який випускатимуть блогери.

Зараз передплата доступна на 10 блогерів, але їхню кількість обіцяють збільшувати з часом.

«Передплата – один із найкращих способів отримати передбачуваний дохід. Цей спосіб не залежить від ваших кар’єрних досягнень. Творці роблять те, що вони робили, і водночас заробляють на життя», – заявив голова Instagram Адам Моссері.

Поки що така підписка працює лише у США. Але згодом може стати доступною для всіх користувачів.

TikTok

Видання The Information передбачає, що підписка в TikTok буде схожа на систему платного стеження за унікальним контентом в Instagram. Але оскільки в TikTok діють зовсім інші алгоритми рекомендацій у стрічці, користувачі не мають необхідності стежити за окремими авторами.

У TikTok розповіли про тестування платних підписок слідом за Instagram, проте не повідомляють багато деталей.

«TikTok тестує ідею, яка полягає в тому, щоб дозволити користувачам платформи стягувати плату за передплату на свій контент», – заявив представник TikTok.

Поки що це все, що відомо про платну підписку в TikTok.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь