Спецпроєкти

Учені створили «рідких» роботів. Їм не потрібне електроживлення – відео


Учені створили особливих «рідких» роботів. Вони працюють автономно й не потребують електроживлення.

Про це розповідає independent.co.uk.

Деталі

Учені з Національної лабораторії імені Лоуренса в Берклі (США) створили «рідких» роботів, які працюють автономно, не потребуючи електроживлення. Надихнулися науковці прикладом водомірок – комах, які мають здатність триматися на поверхні води. Нові роботи мають таку ж саму здатність, як комахи.

У процесі дослідження науковці показали робота з автономним приводом. Пристрій має вигляд маленького відкритого мішечка діаметром усього 2 мм. Він може працювати безперервно на енергії хімічних речовин розчину, у якому він міститься, а не від електрики.

«Ми подолали бар’єр у розробленні „рідкої“ роботизованої системи, яка може працювати автономно, використовуючи хімічні речовини для управління рухом бота. Нам не потрібно подавати електроенергію, тому що наші ліквідоти отримують енергію з навколишнього середовища», – пояснює співавтор дослідження Том Рассел із відділу матеріалознавства лабораторії Берклі.

Під час експериментів учені з’ясували, що своєрідне годування ботів сіллю робить їх важчими, ніж розчин, у якому вони містяться. Внаслідок цього вони групуються в центрі ємності, де наповнюються різними хімічними речовинами. Цей процес запускає реакцію, на поверхні розчину утворюються бульбашки кисню, які виносять ботів на поверхню, де вони вивантажують певні хімічні речовини. Це робить процес безперервним.

«Технологія „Liquibot“ може застосовуватися у розробках у галузі автоматизованого хімічного синтезу або систем доставки ліків усередині людського організму», – розповідають учені.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь