Спецпроєкти

Екологічний рейтинг областей України – на якому місці Київ?


Редакція видання «Фокус» уп’яте підготувала екологічний рейтинг областей України. Це аналіз, який підготували на основі офіційних даних Держстату, Держводагентства, Національного інституту раку та за участі екологів регіонів.

Про це пише «Фокус».

Як проводили дослідження?

­Рейтинг побудовано на офіційних даних, опублікованих держустановами: Держстатом, Держводагентством, Національним інститутом раку.

Для оцінки екологічної ситуації в регіонах вибрали шість категорій:

  • викиди забруднюючих речовин в атмосферу;
  • зростання або зниження викидів в атмосферу від пересувних джерел;
  • відходи 1–3 класу небезпеки;
  • відходи в цілому;
  • забруднення стічних вод;
  • випадки захворювання на злоякісні утворення.

Дані порівнювали зі статистикою 2020 року.

*Усі бали вираховувалися, виходячи із цього показника: середнє значення – 0 балів. Якщо ситуація в регіоні виявилася гіршою, ніж загалом у країні, нараховувалися бали з від’ємними значеннями, якщо кращою – з додатними.

Які регіони очолюють рейтинг найекологічніших областей?

На першому місці рейтингу – Житомирська область. У 2021 році цей регіон був на другому місці. Зокрема за рік знизився рівень забруднення водних ресурсів. Це відбулося завдяки інспекції очисних споруд та каналізації Житомира.

Проте цей регіон має такі проблеми:

  • газові викиди сільськогосподарських підприємств;
  • викиди заводів та підприємств енергетичної галузі;
  • скупчення наземного транспорту через сусідній регіон – Київ.

На другому місці – Чернівецька область. У 2021 році цей регіон був на першому місці. Чернівецька область є лідером у питанні якості повітря. Щороку тут скорочується кількість підприємств, які мають дозвіл на викиди забруднювальних речовин в атмосферу.

Серед проблем: звалища. Але, як зазначають у виданні «Фокус», це питання вже розв’язується. Зокрема відтепер сортує сміття та реалізує вторинну сировину ліцензована компанія, яка сплачує податки.

На третьому місці – Закарпатська область.

«Окремо зауважимо, що певні екологічні проблеми регіону лишилися поза межами загальнодержавної системи моніторингу. Зокрема, забруднення повітря дрібнодисперсним пилом розміром 2,5 мкм. Дуже показово, що його рівень є високим навіть у курортних зонах, що зазвичай приваблюють туристів ідеєю оздоровлення в „екологічно чистих умовах“», – зазначають у виданні.

Приватна станція моніторингу рівня дрібнодисперсного пилу в селищі Нижнє Солотвино видала небезпечно високий показник – 153 одиниці. Хоча запрацювала ця станція лише на початку 2022 року.

Статистика інших регіонів:

На якому місці Київ? У чому проблема цього регіону?

Київський регіон перебуває на 16 місці в екологічному рейтингу. Серед головних проблем столиці:

  • багато промислових підприємств, які забруднюють повітря;
  • забруднення водойми суб’єктами господарювання;
  • незаконна вирубка лісу;
  • знищення самосівних лісів.

«Наприклад, у селі Лебедівка Вишгородського району забудовані ліси, зокрема по дамбі на лівому березі Київського водосховища. Там стоять маєтки, відгороджені берегові лінії, пришвартовані яхти. Часто це робиться без жодної документації. На північний захід від Києва з’явилося багато самосівних лісів на місці покинутих колгоспних земель. Зараз ці землі перейшли в користування інших осіб і мають статус сільгосп­угідь, а ліси знищують. Роблять це просто на майбутнє – порубали сосни, вони лежать і гинуть, щоб держава не претендувала на цю територію», – розповідає еколог Олександр Соколенко.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь