Спецпроєкти

Може, на домашньому? Що дивитися, читати та готувати вихідними


Зазвичай ми пишемо, куди краще піти вихідними. Та, зважаючи на невтішну статистику кількості захворювань, закликаємо бути обережнішими, не ігнорувати погане самопочуття і не наражати себе та інших на небезпеку. Тож зібрали варіанти, що дивитися і читати вихідними, щоб не було сумно. Бонусом – нескладні рецепти, які легко повторити вдома, якщо на вас напало бажання спробувати себе в ролі шеф-кухаря/-ки замість замовлення доставки.

Що дивитися

От на які новинки радимо звернути увагу:

Дім з прислугою / Servant (серіал)

Одна з найвдаліших режисерських робіт Ш’ямалана за останні років десять (фільм «Час» навіть радити не хочеться). 

За сюжетом заможна пара з Філадельфії – телеведуча Дороті Тернер та її чоловік, шеф-кухар Шон Тернер, не можуть знайти порозуміння після трагічної смерті їхнього сина – трирічного Джеріко. Дороті важко переживає втрату й не може прийти до тями, через що її родичам радять терапію з використанням ляльки. 

Жінка справді повертається до життя, вірячи, що реборн – це Джеріко, і навіть шукає для нього няню. Вибір припадає на юну Ліан, яка селиться в їхньому маєтку і, як і Дороті, ставиться до ляльки як до живої дитини. 

Далі переповідати сюжет ми не будемо, бо почнуться спойлери. Краще зазначимо, що каст серіалу відмінний (наприклад, роль брата Дороті грає Руперт Грінт, якого ви запам’ятали в ролі Рона Візлі). А ще тут улюблені ш’ямаланівські великі плани, від яких водночас стає ніяково, та відірватися важко; закручений, хоча й доволі простенький сюжет, та вдосталь містики. Сформулювати, чим саме чіпляє серіал, важко, та те, що він дійсно чіпляє і його можна дивитися «залпом» – факт.

Перший сезон вийшов 28 листопада 2019-го, другий – 15 січня 2021-го. Прем’єра третього відбулася 21 січня 2022 року.

Поки третій сезон не вийшов повністю, пропонуємо освіжити в пам’яті перші два – або ж уже починати з нового, якщо вас влаштовує формат «одна серія на тиждень».

Де дивитися: Apple TV

Секрети Playboy / Secrets of Playboy (серіал)

Х’ю Хефнер пішов із життя у 2017-му, і тоді його смерть багато хто охрещував як велику втрату. Ще у 27 років він пішов на великий ризик, випустивши перший номер Playboy з Мерілін Монро на обкладинці. Що було далі, ми знаємо – журнал став культовим, а Хефнер набув статусу батька сексреволюції.

За життя засновник Playboy намагався створити собі імідж борця за інклюзивність та рівноправ’я. Він запрошував до співпраці темношкірих моделей і публікував у журналі інтерв’ю Мухаммеда Алі та Мартіна Лютера Кінга; виступав за права жінок та ЛГБТ+ тощо.

Утім, документалка «Секрети Playboy» вщент руйнує цей імідж, що будувався роками. У маєтку відбувалися оргії за участі дівчат, що знімалися для журналу, гостей та самого Хефнера. У коктейлі жінок підмішували наркотики, а згодом шантажували знімками та відео (так, у кімнатах були відеокамери, про які більшість гостей дізнавалася постфактум). 

Засновник культового журналу не впускав можливості проїхатися по зовнішності дівчат, підбурюючи їх на пластичні операції; тягав за волосся, знущався. Словом, він би міг повторити долю Вайнштейна, якби жертви заговорили про те, що відбувалося в його маєтку, раніше.

У соцмережах вже точаться суперечки щодо документалки: хтось наголошує, що такими історіями нікого не здивуєш і від початку було зрозуміло, що Хефнер не котик. Протилежна сторона зауважує – це не виправдовує поведінку засновника Playboy, а його спроби відбілитися і створити імідж профемініста здаються ще жахливішими.

Якщо ще не дивилися – гляньте, щоб теж зробити певний висновок для себе.

Де дивитися: A&E

Пем і Томмі / Pam & Tommy (серіал)

Мінісеріал про стосунки акторки Памели Андерсон та барабанщика Motley Crue Томмі Лі. Сюжет сконцентрований на історії шлюбу пари та зосереджується на скандалі 1995-го – тоді в мережу злили інтимне відео закоханих, що вони записали під час медового місяця.

Ролі Андерсон та Лі зіграли Лілі Джеймс та Себастьян Стен. Критики високо оцінили каст та безпосередньо гру, відзначивши, що серіал віднайшов ідеальний баланс, не скочуючись до рівня костюмованої вечірки чи пародії. Та й сам серіал має високі оцінки не лише від критиків, а й від глядачів.

Три серії вже доступні до перегляду, а от на інші п’ять, на жаль, доведеться зачекати.

Де дивитися: Hulu

Аферист з Tinder / The Tinder Swindler (фільм)

Можливо, ви чули або навіть дивилися серіал Don’t F**k With Cats: Hunting An Internet Killer – про розшук живодера, що виклав у мережу відео зі знущаннями з кошенят. Продюсери серіалу, який у 2019-му захопив багатьох глядачів, цьогоріч презентували повнометражний документальний фільм про пошук афериста, який знайомився із жінками з усієї Європи через Tinder та виманював у них гроші. 

Чоловік вдавав із себе мільйонера, дарував подарунки, а потім раптово просив позичити грошей, адже його життя ніби в небезпеці. Так він зміг виманити сотні тисяч доларів у дівчат та жінок, які, нічого не підозрюючи, збиралися просто допомогти.

Як і серіал, що ми згадували вище, фільм, найімовірніше, від історії про шахрайство перейде до історії про помсту – адже жертви обману збиратимуться, щоб помститися аферистові.

Де дивитися: Netflix

Що читати

Якщо хочеться загорнутися в ковдру з книжкою, ось що можемо порадити.

Шон Тен «Прибуття»

Так, ми радимо книжки та починаємо з тієї, де історію розповідають малюнками без слів. Графічний роман – історія чоловіка, що залишає дружину й дітей у бідному місті та їде шукати кращої долі для них і себе. Ця книжка – про боротьбу та про те, що у вирії мороку завжди знайдеться промінь світла.

«Прибуття» не є новинкою, та досі залишається однією з найкращих графічних історій, тому палко радимо.

Де купити: видавництво «Видавництво»

Мартін Пухнер «Писаний світ. Як література формує історію» (переклав Андрій Бондар)

Література, мабуть, сильніше за будь-який вид мистецтва може надихати, об’єднувати чи роз’єднувати. Цей феномен досліджує професор Гарвардського університету Мартін Пухнер. Він вивчає, як у різні епохи книжки та книгорозповсюдження змінювали історію. І так, це ду-у-у-уже цікаво!

Де купити: видавництво «Темпора»

Що приготувати

Ось прості страви, які можна їсти на сніданок, обід чи вечерю. Готувати їх не так довго, а, отже, ви не проклинатимете той день, коли вирішили спробувати себе в ролі кухаря.

Паста з вершково-шпинатним соусом

Шпинат дивом робить усі страви неймовірно смачними. А якщо це ще й улюблена паста, ви не встигнете отямитися, як з’їcте свою порцію і потягнетеся за додатковою.

Інгредієнти:

  • упаковка пасти (будь-якої, що подобається);
  • 400 г замороженого шпинату;
  • 1 середня цибуля;
  • вершкове масло;
  • 200 мл жирних вершків;
  • 1–2 ст. л. борошна;
  • сіль та спеції на смак.

Заздалегідь розморожуємо шпинат – можна просто залишити його за кімнатної температури, а можна зробити це швидше за допомогою мікрохвильовки. Зливаємо зайву вологу.

Відварюємо пасту згідно з інструкцією на упаковці. Поки вона готується, нарізаємо цибулю дрібненько, але не до стану піску. На розігріту пательню кладемо шматочок вершкової олії і, коли вона розтечеться поверхнею, починаємо обсмажувати цибулю на середньому вогні – як завжди, до напівпрозорості. На смак також можете додати часник і трохи його обсмажити.

Потім обережно додаємо шпинат і чекаємо хвилин п’ять, не забуваючи помішувати. Після чого зменшуємо вогонь і вливаємо вершки. Соус потрібно помішувати, адже вершки можуть пригоріти.

За допомогою борошна або ж крохмалю – на ваш смак – можна змінювати консистенцію соусу, роблячи його густішим. Коли додаєте борошно, теж ретельно (але не надмірно) мішайте, щоб не утворилося грудочок.

Суміш тримайте на вогні не більше ніж 10 хвилин. За п’ять хвилин до кінця приготування додайте до соусу сіль та ваші улюблені спеції – підійдуть чорний перець, паприка або ж прованські / італійські трави, але можна вибрати будь-які на ваш смак.

Соусом залийте пасту та добре перемішайте. 

До пасти можна додати ще помідори чері, оливки чи каперси.

Картопляна тортилья

Взагалі її можна сміливо називати картопляним омлетом. Страва надзвичайно проста: вся складність полягає у правильному перевертанні омлету під час готування. Та в нас усе вийшло – отже, і ви також зможете!

Інгредієнти:

  • 5–6 середніх картоплин;
  • 5–6 яєць;
  • 1–2 невеличкі цибулини;
  • рослинна олія для смаження;
  • спеції на смак.

Картоплю очистьте та наріжте невеликими скибками – десь 0,5 см. Цибулю краще нарізати кубиками.

Яйця змішайте у великій мисці, додайте спеції на смак.

На розігріту пательню налийте рослинної олії (не надто багато) та обсмажуйте картоплю на середньому вогні. Залежно від того, як ви її нарізали, розраховуйте час, але це має зайняти не менше ніж 10 хвилин. Після цього додайте цибулю і також трошки обсмажте до напівпрозорості, перемішуючи овочі на пательні.

Настав час яєць – заливаємо яєчну суміш так, щоб вона покривала картоплю та цибулю. Зменште вогонь і чекайте приблизно 10 хвилин. 

Тепер найскладніший етап – потрібно перевернути тортилью. Навряд у вас вийде це зробити шпателем. Тож є варіант покласти зверху велику тарілку та швидко перевернути пательню, щоб потім перекласти страву з тарілки на необсмажений бік.

Сподіваємося, у вас все вийшло! Після перевертання засікаємо ще хвилин 5–7 – і картопляна тортилья готова. Можна нарізати її шматочками, як пиріг, подавати із соусами, із салатами чи їсти просто так – все одно буде смачно. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь