Спецпроєкти

«Папа, поверь» – як говорити із родичами з росії про війну в Україні?


У росії живе 11 мільйонів родичів українців. З ними варто спробувати поговорити. І треба це зробити так, щоб бути почутим.

Київський ресторатор Міша Кацурін і засновник креативної агенції Banda Павло Вржещ запустили проєкт «Папа, поверь». Ініціатива допомагає підготуватися до розмови із родичами з росії та вчить коректно доносити правду.

24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Внаслідок російської агресії були зруйновані житлові будинки, лікарні, школи та навіть дитячі будинки. Мільйонам українців довелося залишити свій дім і стати біженцями.

Водночас, російські медіа й телеканали викривлюють ситуацію у найвигідніший для кремля спосіб. Більшість громадян росії навіть не уявляють, які військові злочини вчиняє їхня держава на території України. Російська пропаганда працює настільки старанно й ефективно, що навіть найближчі родичі з росії не вірять рідній людині, яка бачить війну буквально зі свого вікна.

Схожа історія сталася у київського ресторатора Міши Кацуріна, коли той зателефонував своєму батькові у Нижній Новгород, щоб розповісти про війну на його батьківщині. У відповідь Міша отримав повне заперечення фактів і транслювання стандартних пропагандистських ідей. До такої розмови важко бути готовим, і її дуже складно продовжувати.

Міша поділився своїм болючим досвідом у соціальних мережах, де його пост отримав сотні тисяч реакцій. Виявляється, це не рідкість: тисячі людей у ​​коментарях розповіли схожі історії. Російська пропаганда руйнує сім’ї й налаштовує мільйони рідних людей одне проти одного.

 

Переглянути цей допис в Instagram

 

Допис, поширений Misha Katsurin (@misha_katsurin)

Для того, щоб підготувати людей до такої розмови, Міша і Павло створили проєкт «Папа, поверь». Він вчить людей дипломатично й коректно розповідати родичам з росії про ситуацію, яка нині відбувається у нас вдома. На сайті зібрані відповіді на популярні пропагандистські міфи, всі вони підкріплені реальними фактами з авторитетних джерел. Крім цього, на «Папа, поверь» є докладний гайд для спокійної та врівноваженої розмови.

«Я відчуваю, що мій батько любить мене і хоче почути. Просто в нього не виходить, йому складно. І я, як його син, не повинен відвертатися, я мушу допомогти. В мене один тато, іншого немає. Я стукатимусь і достукаюся», — коментує свою ініціативу Міша Кацурін, засновник проекту «Папа, поверь».

Кремль все більше ізолює своїх громадян від зовнішнього світу, блокуючи міжнародні соціальні мережі й незалежні медіа. Тож для багатьох росіян прямий зв’язок із родичами з України може стати єдиним джерелом правди. Важливо доносити їм правдиву інформацію — знайти її можна на сайті «Папа, поверь». Так близько 11 мільйонів родичів з ​​росії зможуть дізнатися справжні факти про збройне вторгнення в Україну і вбивство мирних громадян.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь