Спецпроєкти

Новини 84 дня війни. 15 артилерійських атак у Сєвєродонецьку, план післявоєнного відновлення України на сотні мільярдів євро


  • Протягом минулої доби ЗСУ вразили 15 повітряних цілей: 11 БпЛА (ОТР) та 4 крилаті ракети.
  • За минулу добу на Луганському та Донецькому напрямках українські військові відбили 12 атак росіян, ще на 4 локаціях тривають бої.
  • За 17 травня росіяни вбили 7 мирних мешканців Донеччини: 2 у Бахмутському р-ні, 2 у Бахмуті, 1 в Авдіївці, 1 у Дробишевому і 1 у Соледарі. Ще 6 людей дістали поранення. Крім того, у Бахмуті медичну допомогу було надано 9 цивільним, пораненим на Луганщині.
  • 15 артилерійських атак витримав Сєвєродонецьк протягом останньої доби. Пошкоджені будинки, торгові павільйони. По селах Попаснянської громади вчора завдано ракетно-бомбових ударів із літаків Су-35. Пошкоджень багато. Четверо загиблих, – Луганська ОВА.
  • Вранці 18 травня російські окупанти завдали ракетних ударів по Дніпру. Одну ракету збила ППО, уламки впали на приватне подвір’я, поранена жінка. Інша ракета влучила в об’єкт транспортної інфраструктури – він зруйнований, – голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.
  • У Миколаєві внаслідок ракетного обстрілу рф виникла пожежа приватного будинку в Інгульському районі. Відомо щонайменше про одного постраждалого з осколковими пораненнями.
  • З 32 бригад територіальної оборони вже близько 25 бригад в повному складі або частково беруть участь у бойових діях, – начальник штабу Тероборони ЗСУ Сергій Собко
  • У Мелітополі партизани ліквідували російських військових високого рангу, – Запорізька ОВА.
  • Міжнародний кримінальний суд направив групу з 42 слідчих, криміналістів та допоміжного персоналу для надання допомоги в розслідуваннях в Україні. Це найбільше розгортання польового офісу МКС з моменту його створення, – повідомив прокурор МКС Карім Хан. 
  • Країни Балтії та Польща просять значно розширити військову присутність на їхній території та створити нові можливості, такі як протиповітряна оборона, що може значно ускладнити вторгнення росії. Інші політики, у тому числі з Франції та Італії, скептичні щодо загроз для Альянсу, – The Washington Post.
  • У ВООЗ попереджають про холеру та інші інфекційні захворювання у Маріуполі. Інфекції можуть поширюватися через воду, яка у місті змішується з болотом та каналізацією, повідомила менеджерка ВООЗ з питань інцидентів в Україні Доріт Ніцан та запевнила, що Організація готує протихолерні  вакцини.
  • Туреччина готова погодитися на вступ Швеції та Фінляндії до НАТО за умови включення її до програми винищувачів F-35 та зняття санкцій на закупівлю російських С-400 — Bloomberg із посиланням на трьох турецьких чиновників.
  • ВООЗ підтвердила 226 атак з боку росії на систему охорони здоров’я України. Унаслідок цього загинули 75 людей, ще 59 отримали поранення, повідомив на брифінгу європейський регіональний директор ВООЗ Ганс Клюге.
  • Єврокомісія розробила стратегічний план післявоєнного відновлення України під назвою “Відбудувати Україну” на сотні мільярдів євро. Він вимагатиме від Києва боротьби з корупцією та упровадження реформи задля наближення до ЄС і майбутнього вступу країни в Євросоюз.
  • Президент Володимир Зеленський виступив у прямому ефірі під час церемонії відкриття 75-го Каннського кінофестивалю. Йому аплодували стоячи. Під час своєї промови Зеленський згадав про фільм «Великий диктатор» Чарлі Чапліна та про роль, яку фільм мав у засудженні Гітлера під час Другої світової війни. Фільм 1940 року «не знищив справжнього диктатора, але завдяки цьому фільму кіно не мовчало». 

Загальні бойові втрати ворога з 24.02 по 18.05 

Найбільші втрати противника (минулої доби) спостерігалися на  Словянському, Криворіжському та Запорізькому напрямках.

Більше ніж 653 дитини постраждало в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії росії.

17 травня внаслідок ракетного удару окупантів по житловому будинку в м. Бахмут Донецької області тяжко травмована 9-річна дитина.  

За офіційними даними 229 дітей загинуло та понад 424 поранено.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Джерело: Ukraine Now

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь