Спецпроєкти

Світова продовольча криза як наслідок російської агресії в Україні


російська агресія в Україні загрожує життю десятків мільйонів людей, які знаходяться далеко від поля бою. Війна б’є по глобальній продовольчій системі, ослабленій covid-19, кліматичними змінами та світовою енергетичною кризою.

Український експорт зернових та олійних культур майже зупинився. Ціни на пшеницю, що виросли на 53% з початку року, підскочили ще на 6% 16 травня після того, як Індія заявила, що призупинить експорт через тривожну спеку.

Антоніу Гутерріш, генеральний секретар ООН, 18 травня попередив, що в найближчі місяці підвищується загроза глобальної нестачі продовольства, яка може тривати роками. Підвищення вартості на товари першої необхідності вже збільшила кількість людей, які страждають від продовольчої кризи на 440 мільйонів, до 1,6 мільярда. Майже 250 мільйонів людей перебувають на межі голоду.

Світова спільнота має допомогти Україні у розблокуванні морських портів, інакше слідом за енергетичною кризою настане продовольча, і з нею зіткнеться набагато більше країн, наголошує Президент Володимир Зеленський.

«росія заблокувала майже всі порти і всі, скажімо так, морські можливості експорту харчової продукції – нашого зерна, ячменю, соняшнику тощо. Багато всього», – сказав Президент під час спілкування з представниками ЗМІ після переговорів з Прем’єр-міністром Португалії Антоніу Коштою в Києві.

За словами Володимира Зеленського, нині російська федерація заблокувала 22 млн тонн харчової продукції. Країна-агресор поступово краде її, вивозить та намагається продати.

«Буде криза у світі. Друга криза після енергетичної, яку спровокувала росія. Зараз вона зробить харчову кризу, якщо ми не розблокуємо для України шляхи, не допоможемо країнам Африки, країнам Європи, країнам Азії, які потребують саме цих продуктів харчування. Розблокувати можна різними шляхами. Один зі шляхів – військовий. Тому з такими запитами щодо відповідної зброї ми звертаємося до наших партнерів», – додав він.

Міністр аграрної політики України Микола Сольський в інтерв’ю для видання «Голос Америки» наголосив: «Україна не вивезла ще 5 мільйонів тонн пшениці. Точно планували вивезти, як мінімум, 10-15 мільйонів тонн пшениці цього врожаю. Ми не зможемо засіяти в тому об’ємі в якому ми хотіли на наступний рік. Це відчують усі ринки. Я думаю, що світ почне гостро це відчувати десь в середині липня. Тому що багато країн Північної Африки, арабських країн, країн Південно-східної Азії все ще споживають те, що закупили раніше. У них ще є гроші щось дотувати, щось здешевити. Але вони всі чекають нового врожаю. Як і в будь-якій ситуації, кожен надіється на краще. Мовляв, якось саме вирішиться. Але ж ми розуміємо, що саме не вирішиться».

Водночас, Міністр наголосив, що не бачить загрози щодо базових продуктів в Україні.  «Очевидно, що змінився раціон і буде далі мінятись. До прикладу, на яловичину українці зараз витрачають менше грошей ніж на курятину чи на картоплю, хліб і так далі. Люди також не готові багато платити за овочі, вони не готові переплачувати за фрукти. Це скорегує набір того, що продається. Виходячи з меншого попиту, буде менша пропозиція», – сказав він.   

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь