Спецпроєкти

Опитування: скільки відсотків українців хочуть повернутися додому з-за кордону?


Контрнаступу ЗСУ радіють усі українці з будь-якого місця планети. Перемоги на фронті вплинули на міграційні настрої українців позитивно: більше людей хочуть якомога скоріше повернутися додому з-за кордону.

Про це свідчать результати дев’ятої хвилі дослідження настроїв українців під час повномасштабного вторгнення рф в Україну, яке проводить Gradus Research.

Подробиці опитування

62% опитаних українців прагнуть повернутися додому за першої можливості – це на 7 пунктів більше, ніж у попередній хвилі дослідження.

17% тих, хто був змушений залишити свій дім через війну, вже повернулися додому.

Знизився відсоток зовнішніх мігрантів, що воліють залишитися на новому місці проживання: наприкінці серпня таких було 27%, а зараз – лише 10%.

Більше українців почали відчувати себе в безпеці постійно або переважну частину часу: 32% проти 27% в попередній хвилі опитування.

Сьогодні 60% опитаних вірять в те, що Україна зможе побудувати сильну економіку та невдовзі стане членом Євросоюзу. 57% декларують віру в те, що держава все відбудує після війни чи компенсує витрати на відбудову.

Високою залишається довіра українців до державних та громадських інституцій. В топі довіри, як і раніше:

  • ЗСУ (62%),
  • Президент України (44%),
  • волонтерські організації (28%). 

Також українці почали більше довіряти міжнародним організаціям (+4% в порівнянні з попередньою хвилею) та ЗМІ (+2% до восьмої хвилі).

Зросла оцінка ефективності дій української влади від початку війни рф проти України: 65% респондентів вважають їх дуже або скоріше ефективними (наприкінці серпня такої думки були 61% громадян). 

Оцінка дій влади в царині військового захисту країни від агресора теж покращилася (ефективними їх називають 69% проти 65% в кінці серпня).

Повний звіт за результатами дослідження – на сайті Gradus Research за посиланням.

Опитування було проведено дослідницькою компанією Gradus Research методом самозаповнення анкети в мобільному додатку за фінансової підтримки Європейського Союзу та у партнерстві з Центром Економічного Відновлення. 

Раніше ми розповідали, скільки можуть заробляти українці в новій професії.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь