Спецпроєкти

Дослідження: скільки можуть заробляти українці в новій професії


81% українців готові змінити професію задля отримання більшої зарплати. Скільки можна заробляти в новій професії – в дослідженні OLX Робота.

Хто і чому хоче змінити роботу?

Результати вересневого опитування на OLX Робота:

  • понад 22% українців вже змінили професію в період воєнного часу,
  • майже 49% опитаних знаходяться в пошуку роботи та готові перепрофілюватися.

Основними способами пошуку вакансій для всіх опитаних респондентів стали онлайн-платформи (60% респондентів) та знайомі (20% респондентів). Менше всього українці зверталися в державну службу зайнятості зверталися тільки 5% опитаних.

Найчастіше опанувати нову професію планують у віці 25-44 років (68% респондентів). Співвідношення чоловіків і жінок, готових змінити роботу, майже 50 на 50. 

Причини зміни роботи

Для українців, які ще шукають роботу, найбільш вагомим фактором є рівень зарплати. Натомість можливість брати додаткові зміни, щоб заробити більше грошей, найменше впливатиме на вибір спеціальності.

Кого шукають роботодавці та скільки готові платити?

Найчастіше українці обирають такі сфери:

  • роздрібна торгівля/продажі/закупки;
  • логістика/склад/доставка;
  • виробництво/робітничі спеціальності.

В середньому пошукачі хочуть отримувати за свою роботу від 10 до 20 тисяч гривень на місяць.

Загалом це співпадає з пропозиціями працедавців: у цих категоріях готові наймати людей без досвіду, а рівень зарплатні знаходиться в діапазоні від 9 до 28 тисяч гривень.

Так, у сфері «Роздрібна торгівля/продажі/закупки» на OLX Робота найчастіше шукають менеджерів  з продажу (911 вакансій) та продавців (869 вакансій). Їм у середньому готові платити від 10 до 15,5 тисяч гривень. 

Щодо сфери «Логістика/Склад/Доставка», тут без досвіду найчастіше пропонують роботу водіям (705 вакансій) і таксистам (373 вакансій), але за наявності водійського посвідчення. Наприклад, далекобійникам в середньому платять 44 тисячі гривень, а от водіям таксі – 25 тисяч гривень. 

У сфері «Виробництво/робітничі спеціальності» найбільший попит на швачок. Без досвіду роботи роботодавці готові платити 13,5 тисяч гривень

На першу половину вересня 2022 року найбільше вакансій без досвіду роботи у згаданих сферах на Київщині – 30%. Майже однакова кількість пропозицій роботи – 10% та 9 % – у Дніпропетровській та Одеській областях. Трохи менше – 7% та 6% фахівців – потребують у Львівській та Чернівецькій областях. 

Раніше ми розповідали, що «Лавка Традицій» і Mastercard запустили проєкт підтримки крафтових виробників, які постраждали від війни. От хто і як може податися на допомогу.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь