Спецпроєкти

Петиція про скасування реорганізації Довженко-Центру зібрала потрібну кількість підписів


Петиція про скасування реорганізації Довженко-Центру зібрала потрібну кількість підписів – понад 25 тисяч. Тепер петицію має розглянути Кабмін і дати на неї відповідь.

Подробиці

Про можливість реорганізації Довженко-Центру стало відомо в серпні цього року. Представники центру заявили, що де-факто це означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року зберігає, досліджує і популяризує українське кіно. Також вони пояснили, що Пвідповідати за унікальну кінематографічну спадщину України Держкіно планує доручити «де-факто “сплячій” установі, що з моменту свого заснування не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій, сайту тощо».

Українське суспільство стало на захист центру. Саме тому на сайті Кабміну з’явилася петиція з вимогою скасувати реорганізацію.

«Передача колекції національного кіноархіву з високою репутацією у світі до фейкової установи – величезний удар нашій культурній спадщині і по міжнародному іміджу української влади, особливо під час війни, коли Україна у крові виборює власну ідентичність», – йдеться в петиції.

Національний центр Олександра Довженка (Довженко-Центр) – найбільший кіноархів України, в якому зберігається більше 9000 найменувань художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів та тисячі архівних документів з історії українського кіно.

Заснований у 1994 році на базі найбільшої за часів СРСР української кінокопіювальної фабрики (заснованої в 1938 році), Довженко-Центр сьогодні об’єднує сучасне фільмосховище з системою клімат-контролю, єдину в Україні кінокопіювальну лабораторію, Музей кіно, паперовий кіноархів, медіатеку та власне видавництво.

Центр зберігає, популяризує, досліджує та поширює національну кіноспадщину в Україні та за кордоном.

Прем’єра від медіа СЛУХ: документальний фільм «ДАЛІ» про українських жінок, які поїхали за кордон через війну

Перша в Україні екранізація комікса: незабаром у прокат вийде фільм «Максим Оса та золото Песиголовця»

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь