Спецпроєкти

Вперше доводиться орендувати житло: де шукати варіанти і на що звертати увагу? Великий гайд


Домівка – місце сили та простір для відновлення. Зараз, на жаль, багатьом доводиться шукати житло наново через повномасштабну війну. Дехто вимушено переїжджає вже вкотре, а для частини українців питання оренди житла постало вперше – як і багато інших питань, пов’язаних із цим. 

Як знайти житло, де вам буде дійсно комфортно? Що оглядати в оселі насамперед і на що звертати особливу увагу? Квартира чи будинок? Як саме продумати всі деталі угоди? 

З усіма питаннями розбираємося в матеріалі за підтримки OLX разом з рієлторами Альоною Чміль і Антоном Антроповим (АН FlatPrime).

З чого почати пошуки квартири?

Усе просто – зазвичай це перевірені сайти з оголошеннями про оренду нерухомості. Саме там, пояснюють рієлтори, можна обрати місто, район, тип помешкання (кімната, квартира чи дім/частина дому), кількість кімнат, ціни тощо – і переглянути фото житла, перш ніж домовлятися про його перегляд. 

На що насамперед варто звертати увагу в оголошеннях оренди квартири? 

Альона: Зазвичай основні параметри в оголошенні вже вказані: це адреса, кількість кімнат, площа, поверх, ціна, фото квартири та номер власника чи рієлтора.  

Звертайте увагу на додаткові платежі – їх часто вказують в оголошеннях. Маються на увазі страхова сума (гарантійний платіж) – зазвичай в розмірі місячної оплати – та комунальні платежі. Якщо це оголошення від рієлтора, уточнюйте розмір комісії (в середньому це половина від місячної оплати за оренду).

Інколи комісію платить власник/-ця оселі, якщо заздалегідь домовився/-лася з рієлтором, який допомагає йому швидко та вигідно здати квартиру. При пошуку квартири обов’язково звертайте увагу, хто публікує оголошення: власник, рієлтор без комісії чи з комісією.

Уважно переглядайте фото і опис квартири. Одразу уточнюйте, чи є потрібна вам техніка і меблі (якщо це для вас важливо, а на фото і в описі ви їх не побачили). Перед переглядом можна попросити вислати вам відео, щоб побачити, який вигляд має оселя прямо зараз.

На сайті з пошуку нерухомості звертайте увагу, як давно зареєстрована людина, що розміщує оголошення. Наприклад, на OLX підозрілих авторів та їхні оголошення швидко блокують. Також дивіться, коли опублікували оголошення про оренду і чи йдеться в ньому, з якого числа можна заїжджати.

Як обрати для себе найкращий варіант житла?

Альона: 

Район. Визначте, який саме вам більше підходить для життя, враховуючи наявність зручної транспортної розв’язки, близькість до роботи (якщо працюєте в офісі), наявність необхідної інфраструктури. 

Адреса. До перегляду квартири пошукайте її адресу в Google Картах, щоб зрозуміти, наскільки відстань до метро/зупинки транспорту відповідає оголошенню (іноді п’ять хвилин на практиці виявляються більшим часом). Також подивіться, наскільки близько чи далеко розташовані необхідні вам супермаркети, тренажерні зали, дитячі садочки, аптеки, парки, кафе й ресторани.

Бюджет на оренду. Розрахуйте його заздалегідь, щоб зрозуміти, з яких варіантів помешкань обирати – бюджетні, середні чи преміум.

Антон: Зважайте й на те, кого хочуть бачити орендарем/орендарями. Наприклад, орендарям з дітьми чи тваринами зазвичай складніше знайти квартиру. Та вихід є: наприклад, можна домовитися на кілька завдатків. Якщо зазвичай платять за два місяці наперед (перший і останній), цього разу можна заплатити за три. Власники/-ці житла повернуть завдаток, якщо з квартирою все буде добре, або вирахують з нього кошти, якщо кіт/собака щось пошкодив. 

Яка кількість кімнат найкомфортніша? Що зручніше: квартира чи будинок?

Альона: Щодо кількості кімнат – усе залежить від кількості людей в родині. 

Приблизна комфортна квадратура:

  • для однієї людини – 33 кв.м;
  • для пари – 42 кв.м;
  • для сім’ї з трьох людей – 58 кв.м.

Кожній людині бажано мати власний простір – окрему кімнату. Але якщо сім’я велика, а бюджет обмежений, для дітей однієї статі, наприклад, можна виділити одну кімнату.

Антон: Квартиру шукають частіше. Але якщо знімаєте будинок, пам’ятайте, що, крім його плюсів, як-от більший простір, вам доведеться більше часу приділяти прибудинковій території: саду, клумбам тощо.

Знайти житло, яке підійде саме для вас за всіма параметрами, можна на OLX Нерухомість. На сайті є понад 10 фільтрів, за допомогою яких можна підібрати оптимальні варіанти за кількістю кімнат, квадратурою, районом та навіть ремонтом, знайти помешкання від власника чи заручитися підтримкою надійного рієлтора. OLX Нерухомість стане для вас помічником і допоможе обрати з-поміж понад 55 тисяч оголошень саме ту оселю, в якій ви повернете собі відчуття дому.

Ціни на житло 

Вартість оренди з початком повномасштабної війни стала ще сильніше залежати від регіону: у столиці ціна на зйомне житло стрімко впала на 30-50%, а на Заході, навпаки, підвищилася.

Зараз у столиці, пояснюють Альона і Антон, ціни на оренду потроху відновлюються майже до довоєнного рівня, оскільки багато людей зараз повертаються до Києва або переїжджають з інших міст, наприклад, з Харкова. Відповідно, попит на оренду зростає.

Альона: Вартість оренди залежить від різних чинників. Крім ремонту, наявності меблів та загального стану будинку/квартири, на ціну оренди впливає також район: наприклад, в Києві бюджетніші варіанти – від 5 500 до 7 000 грн за однокімнатну – можна знайти в Деснянському, Святошинському та Дніпровському районах. Дорожчі квартири – від 9 000 до 15 000 за однокімнатні – в Шевченківському, Голосіївському та Печерському районах.

Середня вартість оренди в Київській області за типом ремонту в серпні:

Тип ремонту 1-кімнатні 2-кімнатні
Авторський проєкт 12 000 23 000
Євроремонт 8 000 12 000
Косметичний ремонт 6 000 7 500
Житловий стан 5 000 7 000
Після будівельників 6 350 10 000

Середні ціни на одно- та двокімнатні квартири в Києві залежно від району в серпні:

Район 1 кімната 2 кімнати
Печерський 15 000 23 770
Голосіївський 10 000 14 000
Шевченківський 9 000 12 500
Дарницький 8 990 11 000
Солом’янський 8 000 10 000
Оболонський 7 500 10 000
Подільський 7 000 9 000
Дніпровський 7 000 8 500
Святошинський 6 000 8 500
Деснянський 5 500 7 000

Розрахувати вартість оренди можна за допомогою калькулятора цін на OLX Нерухомість. Користуватися ним просто і зручно: вибираєте місто, район, кількість кімнат, тип будинку, цінову категорію (економ, комфорт, преміум) та площу – і отримуєте середню ціну оренди квартири, яку хочете зняти.

Порада: обов’язково проговоріть і зафіксуйте термін оренди та умови оплати. Чітко визначте, на який період фіксується ціна і на скільки чи який відсоток її можуть підвищити згодом. Важливо уточнити, чи прив’язується оплата за квартири до ставки НБУ – це теж потрібно прописати в договорі, щоб уникнути ситуацій з несподіваним підвищенням ціни оренди через зростання долара.

Антон: Рідко хто зараз фіксує ціну оренди як раніше – на рік чи два. У воєнний час вартість залишається незмінною зазвичай три або шість місяців, і це прописують у договорі.

На що звернути увагу в самій оселі?

Альона: 

Сам будинок і його стан. Це перше, на що потрібно звертати увагу ще до того, як ви зайшли в саму квартиру. Перевірте справність і безпечність ліфта. Раджу спуститися сходами вниз і оцінити стан під’їзду.

Що знаходиться поряд. Подивіться, чи є неподалік заводи, блокпости, військкомати або військові частини – адже це стратегічні об’єкти, які можуть бути воєнними цілями, тому біля них жити зараз не дуже безпечно. Обов’язково дізнайтеся, наскільки близько бомбосховище чи інший тип укриття – наприклад, підземна станція метро. 

Стан квартири. Якщо це останній поверх, зверніть увагу на стелю  в квартирі та в коридорі, чи не затоплюють сусіди зверху або чи не протікає дах, якщо це останній поверх. Подивіться на стан підлоги, шпалер, наявність плісняви, подряпин і різних пошкоджень. Не забудьте їх зафіксувати на фото, показати власнику та записати в договорі. Перевірте стан та справність електроприладів, сантехніки, ванну, унітаз.

Антон: Раджу оглянути всю квартиру: насамперед перевірити техніку, шафи, полиці, дверці. Іноді, крім необхідних меблів і техніки, можуть бути ще додаткові від власників/-ць житла – посудомийна машина, мікрохвильова піч, фен тощо. 

Якщо вам потрібні додаткові меблі чи техніка, скажімо, комп’ютерний стіл або посудомийна машина, – можна домовитися про їхню купівлю в рахунок орендної плати. Також можна домовлятися про дрібний ремонт.

Основний критерій – загальний стан квартири. Якщо житло вам дійсно подобається, про все інше можна домовитися. Та одразу звертайте увагу на умови, які впливатимуть на комфорт вашого проживання. Наприклад, де у квартирі знаходяться розетки (можна одразу перевірити, чи працюють вони); вікна виходять на сонячну сторону або ні; як пахне у квартирі – чи немає запаху затхлості, плісняви тощо. Ну і, звісно, стоп-сигнал – натяки на присутність тарганів.

Які документи потрібно перевіряти?

Альона:  Якщо власник/-ця фізично знаходяться тут, то він/вона має пред’явити вам паспорт. Якщо за кордоном –найдостовірніший та безпечний варіант, коли власник/-ця зробив/-ла довіреність на людину, яка займатиметься питаннями оренди квартири, і копію права власності на квартиру, що нотаріально завірена.

Також під час перевірки документів подивіться договір купівлі-продажу чи витяг з державного реєстру, де є детальна інформація щодо квартири.

Справжність документів можете перевірити навіть самостійно – наприклад, на сайті Державної міграційної служби України в розділі Сервіси/Перевірка недійсних документів. Якщо це цифрові документи в «Дії», їх перевіряють через QR-код або штрихкод, які діють три хвилини. З’ясувати, чи документи дійсні, також може рієлтор, якщо ви знімаєте квартиру з його допомогою.

Бувають випадки, що власників декілька – вони зазвичай вказані у праві власності на квартиру. У воєнний час функції перевірок обмежені, тож про кількість власників питайте напряму і дивіться право власності на квартиру. Також можна звернутися за допомогою до рієлтора чи нотаріуса.

Чому важливо знати, скільки власників? Вони всі мають дати згоду на оренду – або бути присутніми при підписі договору, або надати довіреність.

Що робити, якщо в місті стане небезпечно і потрібно буде виїхати? 

Антон: При оренді квартирі варто домовитися про непередбачувані обставини. Наприклад, виїзд з міста, якщо ситуація погіршується. Якщо укладаєте договір, зазначте це в ньому.

Якщо терміново збираєтеся з’їхати через небезпеку життю та здоров’ю, можна розірвати договір достроково і отримати суму застави за останній місяць.
 

Також можна домовитися з власником про мінімальну оплату, якщо хочете повернутися до квартири після того, як ситуація покращиться. Це може бути оплата комунальних чи якась інша сума – залежить від того, на чому ви зійдетеся.

Які питання також варто обговорювати з власником/-цею житла? 

  1. Де, коли і як часто зустрічатиметеся з власником/-цею житла, за який час він/вона попереджатиме про зустріч?
  2. Як розраховуватися за оренду (на карту чи готівкою) та до якого числа щомісяця?
  3. Хто сплачує за комунальні послуги?
  4. Хто оплачує дрібний ремонт техніки/кімнати тощо (зазвичай дрібний ремонт залишається на орендарі або ділиться навпіл)?
  5. На який час зафіксована ціна оренди і до якого рівня її можуть підвищити?

Підсумки – як обрати житло, в якому ви почуватиметеся як вдома?

Визначтеся з містом, районом та типом житла (кімната, квартира, будинок тощо).

Шукаючи житло на сайті – наприклад, OLX Нерухомість, – обирайте максимум параметрів: район, поверх, кількість кімнат, загальна площа, тип будинку, готовність співпрацювати з рієлторами, ціна тощо. Так швидше знайдете варіанти, з яких можете обирати найбільш підхожий саме для вас.

При перегляді помешкання детально оглядайте його: стан дверей, справність техніки, наявність потрібних вам меблів, відсутність плісняви і т.д. Зверніть увагу, чи не знаходяться неподалік від будинку стратегічні об’єкти (військкомати, наприклад), чи є бомбосховище, наскільки далеко від метро/зупинок іншого громадського транспорту, які є магазини поруч. Не забувайте про стан самого будинку: який вигляд має під’їзд, чи справний ліфт.

Важливо: перевіряйте документи – паспорт власника/-ці квартири, витяг з державного реєстру про нерухомість, довідка про відсутність заборгованості за комунальними послугами тощо.

Перед підписанням договору обговоріть з власником/-цею такі питання, як оплата комуналки, можливість заміни техніки, попередження про можливий виїзд і повернення застави в цьому разі тощо. Фіксуйте ці моменти в договорі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram