Спецпроєкти

Ілон Маск планує відмовитися від фінансування Starlink в Україні


Генеральний директор Tesla та засновник SpaceX Ілон Маск підтвердив інформацію, що збирається відмовитися від фінансування Starlink в Україні. Про це він написав у своєму твітері.

Подробиці

Вчора про таке рішення Маска повідомило видання CNN.

У матеріалі йшлося про те, що минулого місяця компанія Маска надіслала листа до Пентагону, в якому говориться про неможливість продовження фінансування сервісу Starlink.

У листі також міститься прохання до Пентагону взяти на себе фінансування урядового та військового використання Starlink в Україні, яке, як стверджує SpaceX, коштуватиме понад 120 мільйонів доларів до кінця року та може коштувати близько 400 мільйонів доларів протягом наступних 12 місяців.

Сам Маск сьогодні написав у твітері, що компанія не проситиме відшкодувати витрати, але не може фінансувати систему старлінків в Україні і надіслати ще кілька тисяч терміналів, адже це нераціонально.

Також мільярдер заявив, що виконує «рекомендації» експосла України в Німеччині Андрія Мельника, який порадив «йти до біса» після провокаційних постів Маска.

Нагадаємо, Маск публікував свій свій варіант «найімовірнішого» закінчення війни рф проти України. Він робив опитування з двома варіантами відповіді – «так» або «ні». От за що він запропонував проголосувати:

  • Провести вибори в анексованих росією регіонах під наглядом ООН. Росія йде, якщо на це буде воля народу.
  • Крим формально входить до складу рф, як це було з 1783 року (до «помилки» Хрущова).
  • Гарантується водопостачання Криму.
  • Україна залишається нейтральною.

Маск також заявляв про нерівні сили України та рф у цій війни та наголошував, що прагне миру.

У відповідь на твіти засновника SpaceX президент України Володимир Зеленський опублікував опитування, в якому пропонувалося обрати, який Маск більше подобається користувачам – той, що підтримує Україну чи той, який на боці рф.

Маск відповів, що продовжує підтримувати Україну, але «переконаний, що масштабна ескалація війни завдасть великої шкоди Україні і, можливо, світу».

У ЗМІ поширювалася інформація, що Маск нібито спілкувався з путіним до публікації «мирних пропозицій», і вони обговорювали можливість перемовин між Україною та росією. Сам гендиректор Tesla заперечив ці дані, пояснивши, що він востаннє комунікував з президентом рф півтора роки тому, і в розмові йшлося про космос.

В Україні супутники Starlink з’явилися у лютому 2022 року. Тоді Ілон Маск надав українцям доступ до супутникового інтернету Starlink та доставив перші 500 терміналів. Термінали Starlink допомагають бути на зв’язку в місцях, де не працює стаціонарний чи мобільний інтернет. 

Тиждень тому стало відомо про збої в роботі Starlink, повідомив Financial Times із посиланням на джерела серед українських посадовців. У матеріалі повідомлялося про проблеми зі зв’язком у прифронтовій зоні на сході Харківської області,  на Донеччині та Луганщині, у Херсонській та Запорізькій областях. Тоді Маск заявив, що те, що відбувається на фронті, є конфіденційною інформацією.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь