Спецпроєкти

«Коли в сусідній будинок прилетіло, ми не могли його заспокоїти»: що таке ретравматизація, як вона впливає на дітей і чи можна її уникнути


Травматичні події викликають складні переживання та залишають свій слід – часто на усе життя. Не пережиті, витіснені переживання можуть глибоко сховатися, здаватися давно забутими і повернутися часто в неочікуваний момент. 

Переважно основною причиною такого повторного повернення в травматичний стан є ретравматизація. Це може бути подія, яка переносить нас у минуле (прикладом  є сім’ї, що в 2014 році тікали від війни в центральну частину України, а тепер знову втратили домівку та змушені вдруге починати все спочатку). 

Також прикладом ретравматизації є зіткнення дитини/дорослої людини з низкою травматичних подій, через які нове болюче переживання накладається на попереднє.

Як виникає ретравматизація, чому дорослі часто несвідомо травмують дітей і як цього можна уникнути, пояснює головна психологиня БФ «Діти Героїв» Марта Білик. Фонд опікується дітьми, які втратили одного або обох батьків під час війни.

Ретравматизація – що це таке?

Пояснимо на кількох прикладах.

У дитинстві ми часто розбиваємо коліна – але пам’ятаємо лише про певні випадки. Уявімо собі хлопчика, що впав з ровера, сильно розбив коліна та дуже довго чекав, щоб вони зажили. Коли рани загоїлися, він гуляє, зашпортується і легко вдаряється коліном. Коліна цілі, але на якусь мить цей хлопчик ніби повертається в той момент – і больові відчуття стають ідентичними до колись пережитих.

Іншим прикладом ретравматизації може бути історія про сім’ю, що проживала, наприклад в Маріуполі. Діти стали свідками обстрілів, ховалися у підвалів, не мали світла, води і зв’язку. Через травматичні події вони погано спали, мучилися від нічних жахіть. 

За якийсь час родина переїхала до Львова, і за кілька місяців відносно спокійного життя стан діти забули про пережиті страхи. Але зникнення світла та води/зв’язку через обстрілами стане для дітей каталізатором – і спогадами й переживаннями вони повернуться в ті страшні дні, які пережили в рідному місті.

Несвідома ретравматизація: як не нашкодити дитині

Дорослі часто можуть не свідомо стати причиною виникнення у дітей ретравматизації. 

Ось що може нашкодити дітям, які пережили втрату: 

  • необхідність по кілька разів переказувати свою історію та пережитий досвід (часто багато запитань є у знайомих, однокласників, родичів, сторонніх осіб.);
  • присутність при розмовах, де батьки/опікуни розказують іншим про пережите чи про реакції дитини («коли в сусідній будинок прилетіло, вона зірвалась і дуже довго трусилась, ми не могли її заспокоїти»);
  • перегляд відео, фото, нова інформація, що асоціюється з пережитою подією (дітям, що втратили дім та переїхали в інше місто, може бути боляче переглядати фото дому, який він мав вигляд раніше, чи бачити фото руїн рідного міста);
  • навішування «ярликів» («та він переселенець, сирота, без батька» та ін.);
  • щоденне нагадування про травму чи втрату. Для дітей, що втратили батьків, дуже складно щодня у школі вшановувати хвилиною мовчання загиблих чи бути на уроках, де обговорюється тема втрат та Героїв, які віддали життя за Україну. Вони мають знов і знов переживати певні емоції, пов’язані з власною втратою;
  • нерозуміння дорослими їхнього стану, причин появи тих чи інших страхів та опорів, наполягання на певних реакціях чи діях, що повторно травмують ще не окріплу дитину.

Як допомогти дитині пережити втрату?

Загалом дитяча психіка має колосальний потенціал до відновлення. Важливо – допомогти їй в цьому або принаймні не заважати. 

Якщо дитина переживає якусь подію, закрилась, відсторонилась, надмірно емоційно реагує – потрібно допомогти повернути їй відчуття  безпеки. Доречним буде проговорити те, що турбує, відповісти на всі питання, пояснити, що  відбувається. Дитина має відчувати контроль над власним життям і діями, навчитися усвідомлювати свої потреби і приймати емоції.

Якщо допомагати дитині пережити травму, її психіка може відновитися, і залишиться тільки досвід, який в майбутньому допоможе справлятися з подібними життєвими ситуаціями.

Про фонд «Діти героїв» і можливість допомогти

На сьогодні у фонді  «Діти Героїв» 980 дітей, більшість з яких займається з психологом і проходить терапію. Їхні опікуни також займаються з психологом, щоб не ретравматизувати дитину. 

Витрати фонду на цей напрям до кінця року становлять 300 000 грн, але крім цього, нагальним є забезпечити дітей теплими речами, обігрівачами та дровами. Саме тому онлайн-агенція Rocketmen запустила дизайн-марафон «Схвильовані», де розробляють логотипи та віжуали 50 компаніям за донат у БФ «Діти Героїв». 

Як взяти участь:

  • подати заявку, після чого ви отримаєте лист про підтвердження участі;
  • заповнити детальний бриф;
  • задонатити на суму не менше 10 тисяч гривень на рахунок проєкту.

Головна ціль проєкту – зібрати 500 000 для  забезпечення теплом дітей. 

Детальніше про марафон можна дізнатися за посиланням.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь