Спецпроєкти

Оренда житла за містом: де найдешевші і найдорожчі будинки і що українці шукають найчастіше


Цієї осені зріс попит на оренду заміської нерухомості через атаки на інфраструктуру та заяви про блекаут. Які помешкання за містом пропонують та де шукати пропозиції на ринку, розповідає OLX Нерухомість.

Подробиці 

Впродовж трьох місяців зросла частка оголошень про оренду будинків з генераторами. Загалом кількість пропозицій на ринку оренди заміської нерухомості збільшилась. 

Значну частку оголошень протягом майже трьох місяців становлять будинки — це 70% пропозицій. 

Найбільший вибір помешкань, за даними OLX, з вересня по листопад залишається на Київщині, Дніпропетровщині та Одещині. Водночас в листопаді більше половини пропозицій (54%) знаходяться в межах населеного пункту. 

За типом стін у листопаді найчастіше до здачі пропонують:

  • цегляні будинки (77% пропозицій);
  • найпоширеніший тип зовнішнього утеплення — мінеральна вата (52% оголошень),
  • опалення в переважній більшості індивідуальне газове (57% пропозицій). 

Найдорожче орендувати такий будинок у Київській області – в середньому 52 000 грн/місяць (в 1,5 раза більше, ніж у вересні). Найдешевше – на Чернігівщині (4 000 грн/місяць).

Українці цієї осені більше, ніж торік, цікавилися орендою заміської нерухомості. Загалом в середині листопада 2022 інтерес до заміської оренди був втричі вищим, ніж в листопаді 2021 року. Пік запитів збігся з масштабними обстрілами інфраструктури 10 та 17 жовтня (38 587 і 37 356 пошуків відповідно) і з заявами влади про можливий блекаут 31 жовтня (32 256 пошуків). 

Протягом листопада українці  відгукувалися на оголошення:

  • про оренду дачі (13 відгуків на 1 оголошення);
  • з твердопаливним та індивідуальним електроопаленням (10 відгуків на на 1 оголошення);
  • з утепленням базальтовою ватою, яка краще зберігає тепло, ніж мінеральна (11 відгуків на на 1 оголошення).

А трійкою найпопулярніших регіонів за відгуками на заміський будинок стали Закарпатська область, Чернігівщина та Івано-Франківщина.

Кількість пропозицій про здачу будинків з генераторами впродовж осені зрослав шість разів. Будинків зі скважиною протягом листопада пропонували у 3 034 оголошеннях, в 441 пропозиціях вказували наявність підвалу.

За майже три місяці на будинки з генераторами попит збільшився в 4 рази. У жовтні найчастіше шукали в оренду будинки із власною скважиною та підвалом.

Раніше ми розповідали, як російські атаки вплинули на ринок оренди столичних квартир.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь