Спецпроєкти

Де в Києві можна безкоштовно обстежитися на ВІЛ?


У Києві можна безкоштовно обстежитися на ВІЛ та безоплатно отримати всі види медичної допомоги, якщо ви ВІЛ-інфіковані. Про це повідомляють у КМДА.

Подробиці

Директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург нагадує про важливість тестування на ВІЛ – особливо якщо таке тестування ніколи не робили чи тестувалися дуже давно. За вчасного початку терапії, зазначає Гінзбург, ВІЛ цілком контрольований і не заважає людині вести активне звичайне життя.

Тестування доступне в будь-якому закладі охорони здоров’я і у сімейного лікаря. За період воєнного стану у Києві обстежено більше 67 тисяч людей. Медичним спостереженням із вперше встановленим діагнозом ВІЛ-інфекція охоплено понад 600 людей.

Українці зі статусом ВПО, які мають діагноз ВІЛ, можуть отримувати меддопомогу та антиретровірусну терапію в Києві в кожному районному консультативно-діагностичному центрі незалежно від місця проживання. Прийом пацієнтів проводять за документом, який засвідчує особу.

«Наразі ситуація з ВІЛ-інфекцією в Києві контрольована. У двох міських цільових програмах «Здоров’я киян» та «Громадське здоров’я» на 2023 рік передбачено кошти на тестування в закладах охорони здоров’я, закупівлю дитячого харчування, лікування опортуністичних інфекцій тощо», – пояснює Валентина Гінзбург.

Вона зауважила, що тестування на ВІЛ-інфекцію забезпечується для всіх охочих, і столиця може виявляти нові випадки ВІЛ та гарантувати людям необхідне спеціальне лікування. Крім того, забезпечать профілактику та лікування опортуністичних інфекцій, мінімізують інфікування серед народжених  ВІЛ-інфікованими матерями.

Також чинною залишається програма замісної підтримувальної терапії – за її допомогою 250 людям отримують необхідні препарати.

У столиці можна безкоштовно обстежитися на рак молочних залоз за направленням лікаря. Жінки до 35 років мають раз на рік проходити УЗД-дослідження, у віці 35-40 років – первинну одноразову мамографію. Після 40 років мамолога слід відвідувати щороку. Обов’язково планувати візит до кабінету мамографії раз на один-два роки, якщо вам більше 50. Ось де працюють кабінети мамографії у столиці.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь