Спецпроєкти

У Києві все ще недоступні деякі укриття. Що з цим пропонує робити місцева влада


Сьогодні вночі, 1 травня, рф знову атакувала Київ з використанням балістичних і крилатих ракет.

Вибухи у столиці пролунали за кілька хвилин після оголошення тривоги. Уламки збитих ракет впали у Дніпровському та Деснянському районах. Загалом внаслідок нічного обстрілу столиці постраждали 19 людей, троє з яких загинуло, серед них одна дитина. Дев’ятьох госпіталізували, одна з них – у тяжкому стані. Семеро отримали амбулаторну допомогу.

Зачинені укриття

В Деснянському районі місцеві мешканці не змогли потрапити в укриття поліклініки, бо воно було зачинено. Через це загинула жінка, яка не змогла сховатися під час повітряної тривоги: уламок ракети впав біля медзакладу.

Чоловік загиблої заявив, що розбудив охоронця в сховищі вже після того, як пролунав вибух, — за його словами, той мав ознаки сп’яніння.

Охоронця поліклініки в Деснянському районі повезли на освідування щодо можливого сп’яніння, повідомив Суспільному керівник Деснянської окружної прокуратури Києва Єфімов. За словами директора департаменту безпеки Києва Ткачука та мера Кличко, охоронець  перебуває в лікарні з пораненням.

Після того, як стало відомо про недоступні укриття, Кличко заявив:

«Відповідальність за роботу укриття несе керівник медзакладу і глава районну, який має контролювати роботу укриттів, що є на мапі міста і повинні працювати».

За словами мера, правоохоронці здійснюють слідчі дії в поліклініці та на її території в Деснянському районі столиці. Порушені кримінальні справи. Кличко зазначив, що звернувся до Офісу Президента та уряду щоло відсторонення голови Деснянського району Дмитра Ратнікова від виконання обовʼязків, поки триває слідство.

Також мер Києва повідомив, що правоохоронці під час тривог об’їжджатимуть столичні укриття, щоб перевірити, чи є вони доступними для населення.

Київську владу неодноразово критикували за непідготовленість укриттів. Сьогодні в соцмережах кияни публікують пости та відео про недоступні сховища, куди не можна сховатися в разі повітряної тривоги.

Офіційно в разі зачиненого укриття можна телефонувати 101 чи 1551, щоб рятувальники приїхали та відчинили їх.

Від редакції: на жаль, як доводить гіркий досвід останніх днів, іноді бракує часу навіть дійти до укриття, адже обстріли починаються майже одразу після повітряної тривоги. Втім, дуже просимо не нехтувати сигналами тривоги. Перевірте мапу укриттів поблизу вас – якщо є закриті, можна телефонувати зі скаргами за номерами, які ми залишили вище – 101 чи 1551. Також варто повідомляти на «гарячу лінію» КОВА про всі факти неналежного функціонування укриттів – (044)-363-07-34. Будь ласка, бережіть себе і своїх близьких. 

Фото з обкладинки: Уніан

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь