Спецпроєкти

Соус, дрессінг, діп. У чому різниця


У нашій постійній рубриці «В чому різниця» ми пояснюємо, чим відрізняються схожі між собою страви та продукти, а також розповідаємо, як можна приготувати їх в домашніх умовах.

Цього разу разом із сервісом доставки готових закусок Dip Me! ми вирішили розповісти вам, чим відрізняються між собою соуси, діпи та дреcсінги, а також ділимося з вами рецептами їх приготування.

Соус

У перекладі з французської слово sauce означає “рідку приправу до основної страви чи гарніру”. Простіше кажучи, соус – це підлива. Французське слово “соус” у свою чергу пішло від латинського salsus, солоний.  Тобто від початку соуси були виключно солоною стравою, готували їх як доповнення до м’яса, риби та овочів. До епохи античного Риму відносять один із перших відомих соусів під назвою гарум. Цей соус був дуже популярний у стародавні часи як серед простих громадян, так і серед знаті.

У перекладі з французської слово sauce означає підливу.

У кухарській книзі Апіція (єдина давньоримська кулінарна книга, що зберіглася з тих часів, – Ред.) гарум входив до складу більшості рецептів та подавався до різних страв – як солоних, так і солодких. Готували цей соус шляхом термічної обробки солоної риби – анчоусів, тунця або скумбрії, а іноді й молюсків із прянощами – із додаванням оцту, солі, оливкової олії, перцю та вина.

Сьогодні соусом називають будь-яку рідину, якою можна полити ту чи іншу страву. Приміром, сметана та варення – також вважаються соусами. А у французькій кухні є окремий соус під назвою кюлі – його готують з подрібнених фруктів та ягід та обов’язково проціджують, аби він мав однорідну гладеньку консистенцію.

Діп

З діпом трошки інша історія. Слово це походить від англійського dip, що в перекладі означає “вмочувати”. По суті, діп – це соус консистенції густої сметани, головна його відмінність полягає в способі застосування: діпом не поливають їжу, в нього занурюють чіпси, шматочки овочів, фруктів, м’яса чи морепродуктів. Тому недивно, що діпи найчастіше використовують для їжі, яку їдять руками.

Найбільш відомі діпи

Кетчуп – томатний соус, найбільш поширений по всьому світі соус. Подається до величезної кількості страв, зокрема, до картоплі фрі, пельменів, м’яса. Майонез – соус на основі яєчних жовтків та олії. Його використовують як заправку для салату, так і подають як діп до картоплі фрі чи курячих крилець. Айолі – часникова версія майонезу. Тартар – соус, що готується з майонезу, маринованих огірків, цибулі, каперсів. Подається до м’яса або риби.

Гірчиця – використовується як доповнення до м’ясних страв. Сметана – до пельменів, млинців і салатів. Гуакамоле – мексиканський соус з подрібненого авокадо, цибулі та чилі. Подається до кукурудзяних чіпсів. Сальса – мексиканський соус з дрібно різаних томатів, чилі та інших приправ. Подається до кукурудзяних чіпсів. Барбекю – загальна назва соусів, що подаються до м’яса, смаженого на грилі. Хумус – близькосхідна закуска з нутового пюре, подається до лавашу, піти. Дзадзикі – грецький соус з йогурту, дрібно нарізаного огірка та часнику. Подається до хліба й овочів як діп або як звичайний соус до м’ясних страв. Топлений шоколад – солодкий соус, який подають до шматочків фруктів, невеликих тістечок та інших солодощів.

Дрессінг

А от дрессінгами називають виключно салатні заправки. Вони мають надавати салатам додаткових смакових якостей – наприклад, пікантності, соковитості, солодкості чи кислоти – і, так би мовити “подружити” всі інгредієнти салату між собою.

В Україні найбільш популярними салатним заправками є соняшникова олія, сметана та майонез. А от у європейській кухні для салатів із сирих овочів найбільш поширена типова французька вінегретна заправка, що складається зі збитих разом в емульсію олії і оцту, в які іноді ще додають гірчицю та часник. У дрессінгах також можуть використовувати вино, гірчицю, рубану зелень, лимонний сік або томатну пасту.

Відомі також кілька більш густі заправки для салатів на основі майонезу чи молочних продуктів – вершків, сметани чи натурального йогурту, які надають салату м’який кислуватий смак і часто подаються окремо, як соуси-діпи, тобто для обмочування в них овочів.

Про найвідоміші соуси французської кухни, які ввжають “базою” кулінарії, ми вам вже розповідали, детальний опис можна почитати тут. Про те, як приготувати хумус із різними добавками, ми теж вам розповідали. Секрети приготування ідеального хумусу можна дізнатися тут, а рецепт хумусу з гарбузом чи буряком – тут. Сьогодні ми з вами поділимося, як приготувати м’ятний дрессінг для салату та розкажемо рецепт карамелізованої моркви із йогуртовим діпом.

М’ятний дрессінг для салатів

  • м’ята – 1 великий пучок
  • рідкий мед – 2 ст. л.
  • лимонний сік – за смаком
  • олія – 5 ст. л.

З м’яти обриваємо листочки та дрібно ріжемо їх ножем. Складаємо в скляну банку, заливаємо олією, лимонним соком та медом. Усе добре перемішуємо. Накриваємо кришкою та ставимо в холодильник на дві години, аби заправка настоялася.

Карамелізована морква із йогуртовим діпом

  • молода морква – 300 г
  • вершкове масло – 50 г
  • цукор – 1,5 ст. л.
  • натуральний жирний йогурт – півсклянки
  • часник – 2-3 зубчики
  • сіль, перець – за смаком
  • кріп та петрушка – невеликий пучок
  • лимонний сік – 1 ст. л.

Кріп, петрушку та часник дрібно ріжемо ножем, додаємо в йогурт. Вичавлюваємо туди лимонний сік, додаємо дрібку солі та перцю. Добре перемішуємо. Діп готовий. Моркву миємо щіткою та відварюємо у підсоленій воді до напівготовності. Поки морква вариться, готуємо карамель. У глибокі пательні розтоплюємо масло із додаванням цукру та дрібки солі. Постійно мішаємо, аби цукор повністю розчинився. Моркву дістаємо з каструлі та підсушуємо рушником. Коли карамель набуде бурштинового кольору, викладаємо на пательню моркву. Готуємо моркву, постійно помішуючи, близько п’яти хвилин – карамель має вкрити її з усіх боків. Подаємо одразу. поливши зверху карамеллю, що лишилася у сковорідці. Їсти можна руками, занурюючи моркву у йогуртовий діп.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram