Сорбет і шербет, морозиво і джелато. В чому різниця
Найкращий літній десерт – той, який дарує прохолоду і освіжає. Замість традиційного морозива є сенс вибрати сорбет – він часто менш солодкий і робиться з сезонних ягід і фруктів. Розповідаємо, що таке справжній сорбет і як його готувати самому.
Що таке сорбет
Ключова різниця між сорбетом і звичайним морозивом в тому, що сорбет не містить жирів і молочних вершків. А значить це практично ідеальний здоровий десерт. Він ідеальний для літа і часу, коли на солодке тягне менше, як бонус – в ньому менше зайвих калорій. Сорбет це інтернаціональне блюдо: варіації на тему сорбета є у китайців, єгиптян, турків. До слова, турки називають сорбет щербетом. Сорбет не обов’язково є у вигляді морозива – іноді він подається як сильно охолоджений напій на основі фруктів або ягід. Найсмачніші сорбети виходять з малини, полуниці, смородини. Цукор в більшості сорбетів можна замінити натуральним подсластителем, наприклад, стевією.
Як приготувати сорбет вдома: рецепти
По суті все, що вам потрібно – порція своїх улюблених ягід або фруктів, сироп, цукор, мед або інший підсолоджувач і холодильник. У процесі охолодження сорбет потрібно добре вимішувати – так маса вийде щільною й однорідною і не перетвориться в один суцільний шматок льоду.
Можна приготувати сорбет з полуниці – простий і доступний в сезон ягоди рецепт сорбета.
Знадобиться: сік апельсина або лимона, 500 гр полуниці і замінник цукру. Полуницю заморозити, дати злегка розморозити, додати решту інгредієнтів і збити. Для незвичайного смаку під час приготування такого сорбета можна додати пару листочків базиліка або м’яти.
Незвичайний сорбет з малини і кокосових вершків – вийде максимально смачним і дієтичним:
Знадобиться:
упаковка кокосових вершків 500 мл;
кілограм малини (замороженої);
2 столових ложки меду;
свіжа м’ята (за смаком).
Ставите всі продукти для приготування сорбета в блендер і змішуєте до однорідної маси, після розкладає по ємностей (чашкам, піали) і ставите в холодильник на пару годин. Сорбет готовий!
Лимонний сорбет – освіжаючий і кислуватий, для тих, хто не любить нудотні смаки.
Знадобиться: 2 лимона, 3 банана, 250 гр цукрової пудри. Один лимон потрібно очистити, другий – немає (шкірка дасть аромат). Всі помістити в блендер і далі як зазвичай: перебити в однорідну масу, розкласти в формочки, перемішати, охолодити – і сорбет готовий!
В Європі сорбет подають в ресторанах між зміною страв. Вважається, що десерт покращує травлення і освіжає смакові рецептори.
Італійський аналог сорбета називається “граніту”. Як і сорбет, італійську граніту роблять з ягідного пюре, цукру і води. Тільки ось з вигляду цей десерт нагадує не щільне морозиво, а крижані пластівці. Така структура виходить за рахунок того, що в процесі приготування лід кілька разів зчищають зі стінок морозильної камери.
А ось шербет – те ж саме, що згаданий вище сорбет, тільки з додаванням невеликої кількості молока.
Морозиво
Справжнє морозиво робиться тільки з молока. Правильне “Морожка” має містити мінімум 10% молочного жиру, який отримують з коров’ячого молока – Міністерство сільського господарства США, до речі, навіть зафіксувало цю норму на законодавчому рівні.
Також смак морозива залежить від процесу приготування. У процесі збивання молочної суміші відбувається розподіл повітря, зміст якого в готовому продукті не повинно перевищувати 50%. Без цього повітря морозиво не матиме таку приємну повітряну консистенцію. Чим краще збити морозиво, тим менше в ньому розмір бульбашок повітря і, відповідно, тим морозиво виходить смачніше.
Джелато
З джелато трохи інша історія. По-перше, це традиційна італійська страва. В Італії джелато роблять в спеціальних закладах під назвою джелатерії. Готують цей десерт з цільного молока без додавання вершків, за рахунок чого десерт виходить менш жирним.
По-друге, в процесі збивання в джелато потрапляє набагато менше повітря. Тому цей десерт більш щільний і тане повільніше, ніж зазвичай морозива. По-третє, джелато відрізняється температурою подачі: у італійського десерту вона трохи вище, ніж у морозива. Тому джелато зазвичай їдять ложкою, воно набагато м’якше по консистенції.
Про те, як приготувати морозиво в домашніх умовах, ми вам вже розповідали. Рецепти можна подивитися тут і тут.