Гриль, мангал і барбекю. В чому різниця
Готувати м’ясо влітку – справа гриля. Або мангала? Як правильно вибрати спосіб готування і визначитися з мангалом, грилем або барбекю – зібрали для вас рецепти, лайфхаки і поради.
Мангал
Почнемо з мангалу. Просто тому що це найбільш зрозуміла в наших краях штука. Мангал, по суті, це така чаша (в давнину була мідною, зараз – металева або чавунна), в якій спалюють дрова і на вугіллі потім смажать м’ясо, рибу та овочі. Причому смажать зазвичай на шампурах, рідше – на решітці.
Спочатку мангали були круглими, мода на металеві прямокутники з’явилася за часів Радянського Союзу. Кришки у мангала немає, на відміну від гриля і барбекю. Також, на відміну від гриля і барбекю, мангал можна зробити з підручних засобів, наприклад, з цегли або просто викопати глибоку яму так, щоб над «прірвою» можна було покласти шампури.
Барбекю
З барбекю трохи інша історія. По–перше, це слово прийшло до нас з французької мови, а не з англійської. По–друге, в Америці мода на барбекю почалася з південних штатів, в яких було багато переселенців з Франції. По–третє, барбекю в США зазвичай називають сам захід. Влаштувати барбекю у них це щось на зразок нашого «піти на шашлики».
Якщо говорити про сам барбекю–агрегати, то в оригіналі це досить складні стаціонарні пристосування на зразок російських печей, які встановлюють на вулиці. До них додається «комплект» з варочної печі, коптильні, тандиру і інших складних речей, які дозволяють запікати м’ясо, птицю та рибу на вугіллі. Раніше в нашій рубриці «У чому різниця» ми писали про те, чим відрізняється прошуто від хамона, а камамбер від брі.
Щодо більш простих і мобільних «барбекюшниць», то зовнішньо вони більше нагадують великий казанок на ніжках. В казанок складається вугілля, зверху встановлюється решітка. Кришка на барбекюшницю може бути, але її наявність не обов’язкова.
Принцип роботи барбекю можна охарактеризувати як low & slow – це значить, що м’ясо томиться за невеликого нагрівання порівняно довго і може набувати особливий копчений смак. Якщо в якості джерела тепла використовуються вугілля, то обсмажені шматочки просочуються деревним ароматом.
Гриль
А ось гриль – це насамперед спосіб приготування страв. Принцип роботи гриля можна описати як high & quick – тобто сильний жар і швидка готовність. Продукт піддається «шоковій» термічній обробці під впливом високої температури. Завдяки такій схемі продукт набуває золотисту скориночку, але одночасно залишається соковитим всередині.
Якщо казати про конструкцію під назвою гриль, то, по суті, це глибока сковорода, розміри якої можуть бути найрізноманітніші. Грилі бувають газові, електричні, вугільні та дров’яні. Ними можна користуватися як вдома, так і брати з собою на природу. Принципова відмінність гриля полягає в тому, що він обладнаний кришкою, завдяки якій продукти можна не тільки смажити, але ще і томити і коптити.