Від полуниці до лаванди. 10 рецептів домашнього лимонаду
Класичний лимонад
- лимони— 2 шт
- цукор — 200 г
- вода — 750 мл
Варимо сироп: цукор заливаємо склянкою води та варимо на середньому вогні поки не розчиниться. З лимонів вичавлюємо сік, додаємо його до сиропу. Доливаємо решту води, добре перемішуємо. Переливаємо у глечик, додаємо нарізані півкільцями рештки лимонів та ставимо у холодильник на пару годин.
Базиліковий лимонад
- базилік — 1 пучок
- лимони — 2 шт
- цукор — 5 ст. л.
- вода — 1 склянка
- газована вода — за смаком
З лимонів вичавлюємо сік. Базилік товчемо у ступці або подрібнюємо в блендері. У каструлі нагріваємо воду та, не доводячи її до кипіння, додаємо лимонний сік і базилік. Всипаємо цукор і розмішуємо до повного його розчинення. Розчинився? Знімаємо з вогню – розчин не має кипіти. Проціджуємо рідину і даємо вистигнути. Розбавляємо газованою мінералкою і подаємо з льодом.
Кавуновий лимонад
- цукор – 5 ст. л.
- вода – 1 склянка
- лимон – 2 шт
- кавун (м’якоть)
- газована вода – за смаком
Цукор заливаємо склянкою води та доводимо до кипіння, періодично помішуючи. Коли вода почне кипіти, знімаємо з плити та чекаємо, поки сироп вистигне. Тим часом у блендері збиваємо м’якоть кавуну та з’єднуємо її з остиглим сиропом. Вичавлюємо туди сік з лимонів, розбавляємо газованою мінералкою і перемішуємо. Розливаємо все у стакани з льодом.
Абрикосовий лимонад
- абрикоси – 700 г
- цукор – 5 ст. л.
- вода – 3 л
- базилік – дві гілочки
З абрикосів видаляємо кісточки, перекладаємо м’якоть у каструлю. Заливаємо водою, додаємо цукор і доводимо до кипіння. Коли почне булькати, зменшуємо вогонь до мінімуму і залишаємо варитися ще хвилин на п’ятнадцять. Потім знімаємо з вогню, проціджуємо через марлю/сито/друшляк і переливаємо у глечик. Додаємо жменю базиліку і чекаємо поки вистигне. За такою ж схемою можна приготувати лимонад з персиків.
Полуничний лимонад
- полуниця – 2 склянки
- цукор – 5 ст. л.
- лимон – 3 шт.
- вода – 1,5 л
- м’ята – 2 гілочки
Цукор висипаємо у каструлю, наливаємо туди пів літру води і варимо на невеликому вогні. Коли цукор розтане, вичавлюємо у сироп сік з лимонів. Полуницю ріжемо шматочками та додаємо до сиропу. Заливаємо все водою, що лишилася, і чекаємо пару годин – напій має настоятися. Проціджуємо, переливаємо у глечик і ставимо в холодильник. Подаємо з льодом і листочками м’яти.
Лимонад з тархуном і м’ятою
- тархун – 1 пучок
- м’ята – 1 пучок
- цукор – 5 ст. л.
- лимон – 1 шт.
- вода – 1 склянка
- газована мінералка – за смаком
Тархун і м’яту рвемо руками або ріжемо ножем. У каструлі змішуємо зелень, цукор і звичайну воду. Нагріваємо і чекаємо поки цукор розчиниться. Знімаємо з вогню, охолоджуємо. Коли охолоне, вичавлюємо сік одного лимону і розбавляємо за смаком газованою мінеральною водою.
Огірковий лимонад
- огірок – 4 шт.
- лимон – 1 шт.
- цукор – 2 ст. л.
- вода – 0,5 склянки
- газована вода – за смаком
Огірки миємо, один ріжемо тонкими кільцями. Решту чистимо від шкірки і подрібнюємо блендером у пюре. Проціджуємо за допомогою сита і добре віджимаємо огіркову м’якоть. М’якоть викидаємо, огірковий сік залишаємо. Варимо сироп: у каструлі змішуємо цукор з водою і нагріваємо поки цукор не розчиниться. Чекаємо поки сироп вистигне, потім вичавлюємо до нього сік з лимону. Додаємо огірковий сік і добре перемішуємо. Розливаємо по склянках, додаємо огіркові кільця та розбавляємо газованої мінералкою.
Імбирний лимонад
- імбир – шматочок (2-3 см)
- цукор – 6 ст. л.
- вода – за смаком
- лимон – 4 шт.
- м’ята – для подачі
Імбир тремо на дрібну тертку, вичавлюємо в нього сік з лимонів. Залишаємо хвилин на 10-15, щоб імбир пустив якомога більше соку. Проціджуємо суміш, додаємо цукор і ставимо на вогонь. Нагріваємо до повного розчинення цукру. Чекаємо, поки вистигне, потім розбавляємо водою за смаком.
Лимонад з пелюсток троянди
- пелюстки – 5 троянд
- лимон – 1 шт.
- цукор – за смаком (~3 ст. л.)
- вода – 1 л
Пелюстки троянд відокремлюємо від бутонів. Додаємо цукор, вичавлюємо сік з лимону та заливаємо окропом. Перемішуємо (до повного розчинення цукру) і залишаємо настоюватися на ніч (8-10 годин). Після цього проціджуємо та подаємо з льодом.
Лавандовий лимонад
- лимони – 3 шт.
- сушені квіти лаванди – 2 ст. л.
- цукор – 0,5 склянки
- вода – 5 склянок
Половину води наливаємо у каструлю. Додаємо цукор і квіти лаванди. Доводимо до кипіння на середньому вогні. Коли з’являться перші бульбашки, зменшуємо вогонь до мінімуму та варимо ще хвилин п’ять. Знімаємо з вогню, накриваємо кришкою та залишаємо настоюватися близько години. Потім проціджуємо відвар і вичавлюємо у нього сік з лимонів. Додаємо решту води і добре перемішуємо. Переливаємо у глечик і охолоджуємо у холодильнику.