6 простих рецептів сангрії (з алкоголем і без)
Свого часу сангрія набула популярності на тлі національної іспанської кухні, для якої характерні страви з жирного м’яса, приготованого на відкритому вогні. З м’ясом, як відомо, найкраще смакує червоне вино. Проте у спеку пити його важко, тому сангрія стала «легкою» альтернативою традиційному іспанському червоному.
Редакторка розділу «Їжа» Маша Сердюк пропонує не обмежуватися одним лише червоним вином і дає цілих шість рецептів сангрії на основі білого, червоного, рожевого, ігристого та кріпленого вина, а також ділиться рецептом безалкогольної сангрії на основі соку. Загалом чіткого рецепту сангрії немає, є лише інтуїтивний принцип: вино + фрукти + спеції. Спецій, до речі, – зовсім не обов’язковий інгредієнт.
Сангрія з білого вина
При виборі білого вина для сангрії необхідно звертати увагу на те, з якими фруктами і ягодами ви його будете поєднувати. Тому що вино совіньон блан, наприклад, має високу кислотність і аромати цитрусових, тому у поєднанні з лимонами і апельсинами сангрія вийде занадто кислою.
- шардоне – 1 пляшка
- персики – 3 шт.
- яблука – 3 шт.
- персиковий лікер – 50 мл
- лід і малина – для подачі
Персики та яблука помити, нарізати кубиками. Скласти у глечик, залити вином і лікером, поставити на 2-3 години в холодильник. Перед подачею додати лід і малину.
Сангрія з червоного вина
При виборі червоного вина для сангрії не беріть витримані вина, ті, в яких переважають таніни — вони надають напою специфічний присмак. Усю красу піно нуару буде знищено силою фруктових смаків і запахів, а ось шираз, не надто складне к’янті або мальбек відмінно підійдуть.
- червоне вино – 1 пляшка
- газована мінералка – 1 стакан
- апельсин – 1 шт.
- лайм – 1 шт.
- полуниця – 10 шт.
- лід – для подачі
У полуниці видаляємо хвостики, ягоди розрізаємо на половинки. Апельсин і лайм нарізаємо скибочками або кружальцями. Фрукти і ягоди складаємо у глечик, заливаємо вином і мінералкою. Ставимо у холодильник на дві-три години. Перед подачею додаємо лід.
Санрія з ігристого вина
Головний секрет сангрії на основі ігристого полягає у тому, що всі інгредієнти необхідно підготувати заздалегідь і лише після цього відкривати вино. Пити таку сангрію також треба одразу, щоб бульбашки, у яких, власне, і є найголовніша сутність напою, не встигли випаруватися.
- напівсолодке ігристе – 2 пляшки
- малина – 1 склянка
- лід – опціонально
Лід і малину складаємо у глечик, заливаємо ігристим. Подаємо одразу, п’ємо, не зволікаючи.
Сангрія з рожевого вина
По-перше, це красиво. Відтінки вина можна обирати від ніжно-рожевого до майже кривавого. Аромати червоних ягід, які присутні у багатьох рожевих винах, відмінно поєднуватимуться з апельсинами або персиками.
- розе – 1 пляшка
- полуниця – 2 чашки
- полуничний лікер – 100 мл
- лимон – половинка
- лайм – половинка
- базилік – невеликий пучок
- лід – опціонально
Полуницю нарізати, з базиліка обірвати листочки, лимон і лайм порізати кружальцями. Скласти все у глечик, залити вином і лікером, перемішати. Поставити у холодильник на дві-три години, при подачі додати лід.
Сангрія з кріпленого вина
Цей варіант сангрії — найменш поширений. Радимо обирати для такої сангрії фрукти з високою кислотністю: гранати, лимони, грейпфрути, апельсини, лайми, а також сік з них. Кислинка допоможе нейтралізувати солодкість вина і зробить сангрію більш збалансованою. Зверніть увагу, що дуже солодке кріплене вино, на кшталт портвейну, мадейри або марсали, для сангрії не підійде.
- кріплене вино – 1 пляшка
- грейпфрутовий сік – 200 мл
- апельсин – 1 шт.
- персик або нектарин – 2-3 шт.
- сік двох лаймів
- цукор – 50 г
- газована мінералка – 2 склянки
- лід – для подачі
Апельсин, персики або нектарини нарізати скибочками, скласти у великий посуд. Додати всі інші складові, перемішати та поставити у холодильник на 2-3 години. Перед подачею додати лід.
Безалкогольна сангрія
Безалкогольну сангрію готують на основі соку із додаванням газованої мінеральної води з великою кількістю сезонних фруктів — починаючи від яблук і закінчуючи персиками, полуницею, грушами і пряною зеленню на кшталт м’яти, червоного базиліку, тім’яну, розмарину тощо.
- виноградний сік – 2 л
- газована мінералка – 1 л
- сицилійській апельсин – 2-3 шт.
- лід, тім’ян – для подачі
Апельсини ріжемо напівкружальцями та складаємо у глечик. Заливаємо соком та мінералкою. Ставимо у холодильник, даємо вистигнути годинку-дві, потім додаємо лід і кілька гілочок тім’яну, розливаємо у келихи та починаємо пити.