Спецпроєкти

«Я хочу повернути собі свободу». Португальский шеф відмовився від зірки Michelin


Поки українські ресторатори мріють отримати заповітну зірку «Мішлен» та радіють, коли Michelin Guide згадує наших шеф-кухарів у своєму виданні (нагадаємо, нещодавно Michelin Guide випустив інтерв’ю із шефом Юрієм Ковриженком, який розповідав про модернізацію української кухні), шеф-кухарі з усього світу відмовляються від найвищої кулінарної нагороди.

Цього разу від зірки «Мішлен» відмовився португальський шеф Енріке Лейз. Його ресторан Henrique Leis  володів відзнакою Michelin Guide протягом останніх 19 років.

Ресторан Henrique Leis

Ресторан Henrique Leis розташований у невеличкому містечку Алмансил на півдні Португалії. Як пише видання Portugal Resident, рішення про відмову від зірки «Мішлен» Енріке прийняв «після довгих роздумів», оскільки саме через неї він відчуває страшенний тиск останні 20 років.

«На сьогоднішній день лише чотири або п’ять критиків із керівництва Michelin Guide є по-справжньому компетентними у питаннях гастрономії. Усіма іншими керує мода, вони зовсім не знають, що таке справжня хороша кухня», — заявив Енріке Лейз.

Енріке Лейз
шеф кухар, власник ресторану Henrique Leis
Так, відзнака підвищує престиж і популярність ресторану, але, водночас, це і велика відповідальність, тому ймовірність будь-якої помилки має дорівнювати нулю. На кухні «зіркових» ресторанів завжди панує стрес через необхідність відповідати ідеалу.

Енріке каже, що коли він отримав зірку «Мішлен» у 2000-му році, то планував зберегти її на 5 років. «Потім ці 5 років минули, і я вирішив підтримувати престиж закладу ще 5 років. Так минуло вже 19 років, і я думаю, що зараз саме час повернути цю зірку, оскільки я хочу повернути собі свою свободу», — каже шеф.

Це вже не вперше, коли шеф-кухар закриває мішленівський ресторан або просить забрати у нього зірку Michelin. Так, у вересні 2017, французький шеф-кухар Себастьян Бра попросив комітет Michelin забрати у його ресторану три зірки. У жовтні 2017 ресторан André, один із кращих закладів Сингапуру, відмовився від двох зірок Michelin: його шеф-кухар Андре Чанг пояснив, що хоче зосередитися на інших проектах.

Трохи більше, ніж півроку тому ресторан Checkers, розташований у сільській місцевості Вельсу, оголосив, що планує відмовитися від зірки Michelin і відкритися трохи пізніше із простішою кухнею. А кілька місяців тому Магнус Нільсон, шеф ресторану Fäviken, який є власником двох зірок Michelin, заявив, що його заклад припиняє свою роботу. Всі вищезазначені ресторатори заявили про те, що відчувають величезний тиск від наявності позначки Michelin.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь