Спецпроєкти

Як обрати недороге вино в супермаркеті: 8 порад експерта


Чи можна дешево купити добре вино? На що звертати увагу, вибираючи вино в супермаркеті? Чи можна визначити якість вина за його кольором? Та яке вино не варто брати в жодному разі?

Щоб знайти відповіді на всі ці запитання про вино, редакція bit.ua вирішила звернутися до менеджерки із продажу мережі супермаркетів «Сільпо» Інни Петрух.

Існує міф, що хороше вино апріорі не може бути дешевим. Чи правда це?

Ні, неправда. Головний критерій вибору вина «Власного імпорту» в мережі «Сільпо» та Le Silpo – це добра якість за невисоку вартість. Тому у всіх супермаркетах «Сільпо» є категорія вин до 150 грн з величезним вибором на будь-який смак. Крім того, ми завжди радимо слідкувати за акціями на вино: вони дають можливість купити добре вино за адекватну суму.

Які запитання необхідно поставити при виборі недорогого вина в супермаркеті?

Треба звернути увагу на рік врожаю або рік розливу (для ігристих). Що свіжіше вино, то воно «живіше», ароматніше та насиченіше. Недорогі вина в більшості випадків – це молоді вина, які з віком втрачають свої якості. Плюс у багатьох людей чомусь є стереотип: якщо вино «витримується» досить довго, воно автоматично стає кращим. На жаль, це не так. Ви плутаєте зберігання вина із витримкою в погребі. У цьому разі все якраз навпаки: недорогі вина з віком втрачають свої характеристики.

Що свіжіше вино, то воно «живіше», ароматніше та насиченіше. Недорогі вина в більшості випадків – це молоді вина, які з віком втрачають свої якості.

Які країни і регіони в дешевих позиціях будуть гарантовано непогані?

Це винні регіони, у яких зручна логістика, а також досить невисокі ціни на робочу силу, землю, тобто виноградники. Це стосується таких країн, як, наприклад, Чилі, Іспанія та Португалія.

На що треба звертати увагу, коли береш вино з полиці? Що в першу чергу прочитати на етикетці?

По-перше, рік врожаю, як я вже казала. Також на етикетці треба шукати сорт винограду та регіон, у якому він був вирощений. Звісно, всі назви запам’ятати важко, але саме із цього і потрібно шукати свій улюблений стиль у вині.

Багато хто вибирає вино через красиву етикетку. Чи означає красива етикетка смачне вино?

Оригінальна етикетка, на жаль, не означає доброго вина, вона лише дозволяє швидко звернути на себе увагу, та й усе. Гарна етикетка та добре вино – це лише наявність доброго маркетолога і гарного винороба в одному місці. А це завжди випадковість, не всім виноробням щастить одразу у двох напрямах. Тому раджу не зосереджувати увагу на етикетках, а обирати спочатку улюблений сорт винограду або регіон та ім’я винороба. Саме це має грати вирішальну роль у виборі вина.

Оригінальна етикетка, на жаль, не означає доброго вина, вона лише дозволяє швидко звернути на себе увагу, та й усе.

Деякі люди впевнені, що вино з гвинтовим корком апріорі не дуже хороше. Чи правда це?

Ні, неправда. Наявність гвинтового корку не означає, що вино якесь погане або не варте вашої уваги. Такі корки – це сучасний і надійний спосіб закупорювання вин, який використовується як для простих, молодих, так і для високоякісних вин. Плюс це зручно: з таким корком не потрібен штопор. До того ж з гвинтовою пробкою у вина зникає можливість захворіти на коркову хворобу або окислитися. Справа в тому, що звичайний корок має пори, крізь які до пляшки може потрапити кисень і зіпсувати вино. А ще гвинтові корки – це можливість зберегти коркове дерево.

Чи можна визначити якість вина за кольором? Є якісь нюанси у відтінках вина, на які потрібно звернути увагу?

У цьому разі всі вина мають бути без цегляних відтінків, оскільки це ознака поважного віку вина – як білого, так і червоного або рожевого. А висока зрілість вина означає й високу ймовірність побічних ефектів. Вино має бути прозорим і краще за все без осаду. Хоча вино може випасти в осад, якщо винороб не використав фільтр під час виробництва. Для червоних вин це норма, але для цього процесу потрібен час, а молоді вина, навіть червоні, не завжди можуть витримати це випробування.

Яке дешеве вино не варто брати за жодних обставин?

Це стосується вина, яке зберігається разом із сирами, ковбасами або рибою. Будьте впевнені: усі ці аромати ви відчуєте всередині вина.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь