Cпецпроекти

Розвінчуємо міфи, шукаємо правду: Алкоголь збільшує ризик ракових захворювань


Я люблю пити і ненавиджу всіх тих, хто не п’є. Жодного разу не зустрічав цікаву людину, яка б не пила. Якщо ти не п’єш, всі твої історії закінчуються однаково «і потім я прийшов додому». Запитували, коли-небудь, чому непитущі не п’ють? Всі відповідають одну і ту ж нісенітницю: «мені не подобається смак алкоголю». ВІН НІКОМУ НЕ ПОДОБАЄТЬСЯ! Нікому не подобається смак алкоголю, ми п’ємо тому, що нам це треба. Ніхто за всю історію людства не випив текіли і не сказав «вау, яка смакота, треба буде пити це замість пудингу»

(с) Джим Джефріс

Чому ми починаємо цей текст з неприроднього для стилістики видання епіграфу, автором якого є видатний австралійський комік Джим Джефріс? Лише для того, щоб встановити позитивний вайб перед тим, як повідомити ненайкращі новини. Не знаємо чи лікарі, котрим треба сказати пацієнту, що йому не можна цілий місяць їсти вареники зі сметаною, практикують стендап виступи, але ми вирішили, що нагнітати з самого початку тексту було б не зовсім правильно. А тепер можна і повідомити, що за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) алкоголь збільшує ризик захворювання раку. Американські вчені нагадують, що алкоголь є третьою за значимістю причиною ракових захворювань.

Втім, не варто закривати цей текст і скажено бігти виливати алкоголь, що є вдома. Як завжди, «диявол приховується в деталях» і не все так однозначно й страшно, як здається з першого абзацу. Тож, давайте розбиратися.

Для початку, варто уточнити, що ВООЗ віднесла алкоголь до першої групи канцерогенів, провокуючих рак. «Сусідами» по групі у алкоголю стали тютюн і сонячна радіація. Звичайно, це не значить, що якщо ви випиваєте, то отримуєте таку ж шкоду, як курці. Ми вже проводили експеримент з цигарками, і здається, є мало речей, які зрівняються з ними у шкоді. Віднесення алкоголю до тієї ж групи не урівнює шкоду обох чинників, а скоріше ґрунтовно доводить, що обидва чинники були задокументовані, як причини ракових захворювань.

Також американські дослідники називають алкоголь третім за значимістю чинником, що провокує рак і яким можна запобігти. На першому і другому місці паління і ожиріння відповідно. Так, паління цигарок спричинило рак у приблизно 30% захворілих, тоді як алкоголь — всього 3.5%.

Щоб не плутатися з групами канцерогенів, а віднайти хоч якусь відповідність, група вчених з Медичного Університету Саутгемптона, Велика Британія вирішила співставити шкоду від алкоголю і паління. За результатами їхнього дослідження розпивання однієї пляшки вина в тиждень співставне з 5 цигарками для чоловіків та 10 для жінок щотижнево. Ніяких гендерних помилок вчені не допустили — така величезна різниця обумовлена розповсюдженим раком молочної залози серед жінок. До речі, ви можете прочитати історію Дарини Брикайло, якій діагностували рак. А тепер вона допомагає людям з таким же діагнозом.

Як запевняє голова групи вчених Тереза Хайдс, алкоголь провокує 7 видів раку. Але ризик більшості з них не збільшується, якщо не почати «упиватися до смерті». А ось рак молочної залози — виняток. Навіть при помірному вживанні алкоголю (приблизно 10 бокалів на тиждень) ризик захворювання збільшується. Така набезпека обумовлена впливом алкоголю на тіло жінки, зокрема на велике виділення естрогену, який і може спричинити рак молочної залози. Пляшка ж вина на тиждень збільшує ризик майже несуттєво — на 1% у чоловіків і 1.4% у жінок. Майже, тому що якщо взяти 1000 респондентів, що випивають пляшку на тиждень, то рак розвинувся б у 10 чоловіків і 14 жінок. Несуттєво, якщо одним чи однією з цих 10 чи 14 не стали ви.

Також вчені уточнюють, що однією з підступних характеристик алкоголю є сталі уявлення про помірне його вживання. Так група вчених Гарвардської медичної школи опублікувала результати опитувань, які за 25 років пройшли 88 084 жінки і 47 881 чоловік. Так, щоденне вживання алкоголю (у програмі дослідження було описано, що жінки вживали одну порцію алкоголю на день, а чоловіки — дві; у «меню» дослідження було 100 мл вина або ж 350 мл пива) підвищувало ризик захворювання на рак молочної залози на 13 відсотків. Чоловіки ж у свою чергу мали підвищений шанс захворіти на рак, якщо палили. Помітного підвищення ризику захворювання від лише алкоголю вчені не знайшли.

Робін Бьортон з Інституту психіатрії Лондонського королівського коледжу взагалі «пішов ще далі». І минулого року опублікував свій аналіз 700 досліджень з усього світу. Результати його роботи не втішні — він впевнений, що ніяке вживання алкоголю не може бути корисним для здоров’я. Наступного разу ми більш детально ознайомимось з роботою і методологією Бьортона у надії віднайти у нього деякі погрішності, які морально дозволять нам поки не відмовлятися від улюбленого алкоголю.

Також невеликою «індульгенцією» на вживання алкоголю є дослідження Сари Харц з медичного факультету Вашингтонського університету, що у Сент-Луїсі. Вони перевірили результати аналізів більше ніж 400000 чоловік і віднайшли більш-менш «безпечну кількість» постійного вживання алкоголю. На думку вчених, один-два бокали декілька разів на тиждень не мають спричинити великої шкоди організму. Але всеодно більша кількість алкоголю погано впливає і викликає рак органів до яких може «дотягнутися» — рак стравоходу, ротової порожнини чи прямої кишки.

Група кембриджських вчених завдяки дослідам над мишами описали, як саме алкоголь шкодить нашому організму і спричиняє мутації. Кожен, хто хоч раз гуглив, чому нам погано після гучної гулянки знає, що похмілля спричинене потугами організму вивести етиловий спирт. Щоб це зробити клітини нашого тіла намагаються розчепити його на більш прості сполуки, які без проблем вийдуть з нашого організму — вуглекислий газ і воду. Однак перехідним етапом такої хімічної реакції є утворення етаналю — високотоксичної речовини, широковідомого канцерогену.

Етаналь, або ж оцтовий альдегід, або ж ацетальдегід, чи метилформальдегід пошкоджує ДНК в стовбурових клітинах крові, що призводить до перебудови хромосом і постійних змін генетичних послідовностей. Така пошкоджена ДНК і може привести до раку. Більш обережними треба бути представникам азійської раси. Вчені дослідили, що у таких людей є фермент, який прискорює перетворення алкоголю у етаналь і дещо дефектний інший фермент, який мав би цей канцероген перетворити у нетоксичні сполуки. Це спричиняє накопиченню ацетальдегіда в організмі і як наслідок більш високий рівень захворювання на рак підшлункової залози у представників східного походження.

Генетика, мабуть, один з головних чинників, який «вирішує» ступінь вашого ризику від вживання алкоголю. Адже кожен помічав, що відчайдушні алкоголіки можуть проживати здорове життя, а ті, що інколи могли трішки випити, потім ставали пацієнтами онковідділень з видами раку, які спровокував алкоголь. Причина цього у різній генетичній схильності перетворювати алкоголь у токсичний етаналь, а потім його швидке виведення з організму. Сподіваємось, що скоро генетична біологія досягне таких висот, що перевірити свою схильність до різних хвороб можна буде прямо у себе вдома за 10 секунд.

Не варто перейматись, якщо ця стаття дещо вплинула на ваше бажання відкоркувати вино цього вечора. Адже за оцінками Американського інституту дослідження раку, приблизно 60% американців взагалі не знають про зв’язок вживання алкоголю і ризик виникнення вищезгаданої хвороби. Саме тому працівники центрів охорони здоров’я наполягають на маркуванні алкоголю, як причини підвищення ризику захворювання. Хоча подібні примітки на етикетках ще не довели свою ефективність. У лютому цього року австралійські вчені опублікували результати дослідження, яке показує, що жінки не відмовляться від алкоголю через попередження про підвищений ризик алкоголю. Куди більшим «стоп-сигналом» для австралійок середнього віку стали позначки про негативний вплив алкоголю на вагу.

Однак від ідеї більш суворого маркування американські лобісти сфери охорони здоров’я не відмовляються, пояснюючи, що ніхто не змінить своєї думки через секунду, але, як і у випадку з палінням, треба постійно нагадувати про небезпеку. Будьмо!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: