Спецпроєкти

Вперше успішно запрацювала система, яка очищує океан від пластику


Величезне плавуче бонове загородження, розроблене голландськими вченими для очищення Тихоокеанської сміттєвої плями, що втричі перевищує розмір Франції, вперше вдало зібрало пластик з океану.

На цій ділянці сконцентровано надзвичайно щільні масиви пластику та інших відходів, занесених водами Північно-Тихоокеанської системи течій. Близько 600 000 до 800 000 метричних тонн риболовних споруд залишаються або губляться в морі щороку. Ще 8 метричних тонн пластикових відходів надходять з пляжів.

Боян Слат, творець проекту (Ocean Cleanup project), анонсував у мережі Twitter, що плавуче бонове загородження довжиною 600 метрів (2 тисячі футів) вперше змогло захопити та утримувати сміття з клаптика сміттєвої плями.

Така система очищення призначена не тільки для збору масивних видимих ​​шматків пластику та покинутих рибальських сіток, але й мікропластику. Плавучий бар’єр, який пливе на поверхні моря, має триметровий глибинний екран під ним, який призначений для захоплення деяких 1,8 тон частин пластику, не порушуючи морського життя.

Прилад оснащений супутниками та датчиками, щоб він міг повідомляти судно про своє положення, яке збиратиме виловлене сміття кожні кілька місяців. Зараз планується збільшити масштабність пристрою та зробити його міцнішим, щоб він міг утримувати пластик протягом року.

Під час попередньої спроби чотири місяці тому загородження розбилося, і пластик не збирався. З цього часу в конструкцію системи були внесені зміни з додаванням «парашутного якоря» для уповільнення руху пристрою в океані.

Останній тестовий захід розпочався у червні і став успішним. Загалом, проект був розпочатий у 2013 році, а його дизайн зазнав декількох основних змін. Можна сподіватися, що остаточний дизайн зможе очистити половину сміття у Великій Тихоокеанській сміттєвій плямі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь