Спецпроєкти

Українські лідери думок обрали «свою» Ціль Сталого Розвитку ООН (фото)


Сьогодні у світі відзначають День ООН, адже 24 жовтня 1945 року була офіційно створена Організація Об’єднаних Націй, діяльність якої спрямована на забезпечення безпеки і миру у світі, співпраці та об’єднанню держав. Традиційно в цей день у всьому світі проводяться зустрічі, діалоги та виставки, присвячені цілям сталого розвитку та її досягненням.

В Україні сьогодні представлять масштабну фотовиставку та відеопрезентацію «Будь на хвилі змін» (Be the Change), у якій взяли участь 18 українських знаменитостей. Ідея кампанії – популяризація та досягнення українцями 17 Цілей Сталого Розвитку, які Організація Об’єднаних Націй затвердила у 2015 році.

Цілі сталого розвитку набули чинності у січні 2016 року. Вони закладені в основі політики та фінансування 193 держав-учасниць протягом наступних 15 років і покликані вирішити такі світові проблеми, як бідність, відсутність нормальної освіти в багатьох країнах, економічні та політичні міждержавні конфлікти, гендерна нерівність, ксенофобія, епідемії, екологічні проблеми. Цілі взаємопов’язані — ключем до успіху в кожній із них є вирішення питань, загалом пов’язаних з іншими. Успішна реалізація ЦСР забезпечить стабільне підвищення якості життя для майбутніх поколінь.

«Ми вирішили створити цей проєкт для того, щоб надихнути людей самим почати змінювати долю і життя своєї планети на краще. Ми прагнемо показати, що це реально, і не варто боятися мислити глобально», – сказала представниця прес-служби ООН в Україні Олена Лаба.
Під час заходу зірки, що взяли участь у інформаційній кампанії, поділяться своєю особистою мотивацією щодо досягнення Цілей.

Ціль №1. Подолання бідності

«Мільйони українців тяжко працюють за кордоном, щоб прогодувати свої родини. У Києві чи Попасній, у Тернополі чи Римі — ми всі багаті своїм досвідом, знаннями та ідеями. Разом ми можемо побудувати сильне суспільство, створити робочі місця і зробити життя в Україні заможнішим», – Севгіль Мусаєва, головна редакторка видання «Українська Правда».

Ціль № 2. Подолання голоду

Michelle Andrade, україно-болівійська співачка, акторка, телеведуча: «Понад мільйон українців страждають від недоїдання. Більшість із них – літні люди. Подбаймо про своїх рідних та сусідів, щоб забезпечити повноцінне харчування для кожного!».

Ціль №3. Міцне здоров’я

Яніна Соколова, акторка, журналістка, телеведуча: «Ти будеш щасливим тільки тоді, коли будеш здоровим. Вакцинуй своїх дітей, дбай про власне здоров’я, цінуй життя!».

Ціль №4. Якісна освіта

Зоя Литвин, засновниця Новопечерської школи, Голова громадської організації «Освіторія»: «Освіта – це не просто школа та університет, це також навчання протягом усього життя. Освіта – це найкраща інвестиція, яку батьки можуть зробити у своїх дітей, а держава – у своїх громадян. Все починається з освіти, або ж, як казав мудрий Нельсон Мандела: “Oсвіта – це найпотужніша зброя, для того щоб змінити світ на краще”».

Ціль №5. Гендерна рівність

Марія Єфросиніна, телеведуча, Почесний Посол Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні: «У світі немає жодної країни, де в чоловіків і жінок була б рівна оплата праці. В Україні цей розрив – 25 відсотків! Давайте забезпечимо рівну оплату праці та рівні можливості для жінок і чоловіків!».

Ціль №6. Чиста вода та належні санітарні умови

Євген Філатов (The MANEKEN): «Доступ до води, санітарії та гігієни – одне з ключових прав людини. Проте конфлікт на сході України ставить під загрозу доступ до питної води та гігієни для понад 4 мільйонів людей. Серед них – 500 тисяч дітей. Доступ до води повинен бути невід’ємним правом для кожного».

Ціль №7. Доступна та чиста енергія

Ната Жижченко (ONUKA): «Україна входить у число найменш енергоефективних країн світу. Скорочуй свої витрати на електрику, зроби свій будинок енергоефективним! Звертайся до місцевої влади і дізнавайся про доступні програми з енергомодернізації житла».

Ціль №8. Гідна праця та економічне зростання

Тетяна Даниленко, телеведуча, журналістка: «В Україні щонайменше кожен п’ятий працівник – незадекларований. Виходь на світло! Декларуй свою працю, підтримуй економічне зростання країни!».

Ціль №9. Інновації та інфраструктура

INGRET, українська альтернативна співачка: «Українська молодь є однією з найіноваційніших у світі. Проте наші експерти масово виїжджають з країни на запрошення розвивати потенціал інших держав, адже їх більше цінують за кордоном. Давайте створимо найбільш високотехнологічну державу тут, в Україні!».

Ціль №10. Скорочення нерівності

Уляна Пчолкіна, громадська діячка, чемпіонка світу з пара-карате: «Всі люди народжуються вільними та рівними. Люди, такі, як ви і я, різної національності чи віросповідання, різного кольору шкіри та сексуальної орієнтації, з різними фізичними можливостями. Нам слід захищати права та розширювати можливості кожної людини, не забуваючи ні про кого. Відстоюй рівність, борися з дискримінацією!».

Ціль №11. Сталий розвиток міст та громад

Майкл Щур, ведучий програми «Телебачення Торонто»: «У вас достаньо влади, щоб будувати будинки, вулиці й квартали. У вас достатньо влади, щоб робити це так, як вам хочеться. У нас достатньо влади… Давайте будувати міста і села під себе!».

Ціль №12. Відповідальне споживання та виробництво

Джамала, співачка, Посол Доброї Волі з протидії торгівлі людьми Міжнародної Організації з Міграції в Україні: «Як споживачі, ви маєте прекрасну можливість робити свої покупки відповідально та без шкоди довкіллю. Купуйте тільки ті речі, яких ви насправді потребуєте! Цікавтеся походженням продуктів, які ви купуєте та чи є вони екологічними».

Ціль №13. Боротьба зі змінами клімату

Гурт «KAZKA»: «Зміна клімату – це не катастрофа, що відбувається десь далеко. Її наслідки відчутні вже всюди – від Гренландії до України. Вимагай від свого уряду чіткого плану дій для зниження викидів CO2 до рівня міжнародних стандартів».

Ціль №14. Збереження морських екосистем

Надя Дорофєєва, співачка, учасниця гурту «Время и Стекло»: «Наші річки, моря і озера більше всього забруднюються одноразовим пластиковим сміттям. Врятуй водні ресурси! Відмовся від одноразового посуду і поліетиленових пакетів!».

Ціль №15. Збереження екосистем суші

OLEYNIK, співак: «Поважай природу! Роби вибір, який не шкодитиме довкіллю, не викидай сміття абикуди.
Використовуй менше паперу. Так ми зменшимо шкоду лісам. Не марнуй папір, переходь на онлайн-послуги та цифрові технології».

Ціль № 16. Мир та справедливість

Аліна Паш, співачка: «Мир, справедливість та сильні інститути мають першочергове значення для України!
Cкажи “нікорупції, вимагай прозорості та підзвітності державних посадовців, стань борцем за права та рівність всіх людей, особливо найбільш вразливих».

Ціль №17. Партнерство заради стійкого розвитку

Тарас Тополя, лідер гурту «Антитіла», Молодіжний посол ЮНІСЕФ в Україні:«Люди – цікаві, різні, талановиті, зі своїм світоглядом та знаннями… Тільки працюючи разом, ми зможемо досягти Цілей Сталого Розвитку. Приєднуйся до нас вже сьогодні!».

Дізнавайся більше про Цілі, ділися з друзями та знайомими, шукай організації, які можна підтримати, адже кожен може зробити свій внесок у план порятунку людства.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь