Спецпроєкти

Про табуйоване: моральні та фізіологічні аспекти інцесту


Кровозмішення, або секс між близькими родичами здебільшого самим фактом існування викликає в сучасних людей негативну реакцію: відразу, осуд, обурення. А колись інцест був нормою: він існував з часів первісного суспільства. Розповідаємо, як ставилися до інцесту раніше та коли і чому він став табуйованим.

Історія інцесту

Стосунки між близькими родичами не табуювалися до певного часу. У Давньому Єгипті за часів фараонів також вважалося нормальним одружуватися з близькими родичами. Це було пов’язано із земельною власністю, яка переходила по материнській лінії. Після смерті дружини фараона все майно мала успадковувати їхня донька. Щоб позбутися конкуренції і мати можливість керувати країною, фараони одружувалися зі спадкоємицями.

Так було, наприклад, з Рамзесом II: після смерти його першої законної дружини Нефертарі титул великої дружини царя отримала його донька Меритамон, а після смерти другої законної дружини Ісітнофрет фараон взяв шлюб з їхньою спільною донькою Бент-Анат. Припускають, що вона навіть народила дитину від власного батька-чоловіка. 

Існує теорія, що проблеми зі здоров’ям одного з найвідоміших фараонів Тутанхамона – захворювання кісток, вроджені дефекти, слабкий імунітет – були пов’язані з кревністю його батьків. Сам фараон одружився зі своєю можливою сестрою. У гробниці Тутанхамона знайшли мумії недоношених та мертвонароджених немовлят: скоріше за все, причиною смерті й стало кровозмішення.

У давніх римлян слово «інцест» використовувалося для позначення сексу між людьми, які не є у законному шлюбі, – зазвичай між одруженим/заміжньою та коханкою/коханцем. Заборонений зв’язок між близькими родичами також називали інцестом. У дигестах – збірниках правил з праць авторитетних римських юристів – кровозмішення вважалося недопустимою практикою. Навіть шлюб між умовними родичами – між чоловіком, який був усиновлений, та дружиною його діда – аж ніяк не заохочували. Та з I століття до н.е. законодавство трохи пом’якшили – дозволили шлюби між двоюрідними братами та сестрами.

Раніше, коли наука не була настільки розвиненою, у деяких країнах та культурах інцест не засуджували і не забороняли, бо не бачили в ньому загрози. Судячи з того, що люди повторювали помилки батьків, одружуючись із близькими родичами, вони не завжди відстежували зв’язок між кровозмішенням та народженням хворих нащадків. Аж у 19 столітті Чарльз Дарвін, який сам був у шлюбі з кузиною, вивчав близькорідне схрещування. Він злякався, що його зв’язок з родичкою може стати причиною хвороб їхніх спільних дітей. Уточнимо, що в тому ж 19 столітті шлюби між родичами в буржуазних колах не були рідкістю. Саме здогадки про зв’язок між кровозмішенням та можливими хворобами почали змінювати цю традицію.

У мітології

Давньогрецький міт про царя Едіпа (та однойменна драма Софокла) розповідає історію закоханости сина в рідну матір. Едіп, не знаючи про кровні узи, вбиває батька і бере матір за дружину, а коли усвідомлює це, то виколює собі очі, прирікаючи на муки, бо вважає негідним навіть смерти. До трагічної історії Едіпа не раз зверталися в маскульті: згадаймо хоча б The Doors з їхньою піснею The End, в якій Джим Моррісон піднімає тему забороненого потягу сина до матері та суперництва з батьком. Він майже прямо говорить про Едіпів комплекс:

Father, yes son, I want to kill you,

Mother… I want to….

– Батьку… 

– Так, сину. 

– Я хочу вбити тебе.

– Мамо… Я хочу…

Від міту походить історія терміну Зигмунда Фройда «комплекс Едіпа». Фройд увів це поняття до психоаналізу, щоб окреслити несвідоме або усвідомлене сексуальне тяжіння сина до матері чи неоднозначні почуття прив’язаности до неї. 

Ще один термін родом з мітології – комплекс Електри, який увів до обігу Карл Густав Юнг. За давньогрецькими віруваннями, Електра була донькою Клітемнестри та Агамемнона, якого згодом вбила його законна дружина у змові зі своїм коханцем. Електра зненавиділа матір за вбивство батька і помстилася за цей злочин. Комплексом Електри Юнг називає тяжіння дівчини до батька, її суперництво з матір’ю за увагу.

У мітах нерідко згадувалося кровозмішення – наприклад, громовержець та повелитель всього світу Зевс зґвалтував свою матір Рею, був одружений із власною сестрою Герою і, за одним зі сказань, оволодів власною донькою Персефоною, народженою від його сестри та коханки Деметри. Про якісь хвороби через інцестуальний зв’язок міти мовчать – зазвичай навіть народжені від близьких родичів були сильними та здоровими. Та кохатися з родичами у мітології дозволялося лише богам, а не простим смертним.

Інцест у Біблії

З цим все неоднозначно. Чіткої повної заборони на зв’язок між родичами у священних текстах немає. З одного боку, у П’ятикнижжі можна знайти кровозмішення у переліку гріхів, які караються смертю, як і гомосексуальність, зоофільство та позашлюбні зв’язки.

Второзаконня, Повторення закону 27:

19 Проклятий, хто перекручує право приходька, сироти та вдови! А ввесь народ скаже: амінь!

20 Проклятий, хто лягає з жінкою батька свого, бо відкрив він подолка одежі свого батька! А ввесь народ скаже: амінь!

21 Проклятий, хто лягає з усяким скотом! А ввесь народ скаже: амінь!

22 Проклятий, хто лягає з сестрою своєю, дочкою свого батька або з дочкою своєї матері! А ввесь народ скаже: амінь!

23 Проклятий, хто лягає з тещею своєю! А ввесь народ скаже: амінь!

З іншого боку, першій інцест на землі відбувся між дітьми Адама і Єви (теж П’ятикнижжя, Книга Буття). Цей зв’язок є священним, а не гріховним, бо мав на меті продовження людського роду. Тобто у часи до Всесвітнього потопу Біблія може виправдати інцест як спосіб рятування людей від вимирання. Після Всесвітнього потопу кровозмішення стало вважатися смертним гріхом.

Як зараз регулюється інцест у світі

У багатьох країнах інцест законодавчо заборонений. Навіть добровільний сексуальний зв’язок між повнолітніми родичами є табу у Франції, Німеччині, Швейцарії, Польщі, Ірландії, Великобританії та інших. У Сербії, Іспанії та Португалії за інцест між дорослими людьми за згодою немає кримінальної відповідальности. А от за секс з неповнолітніми родичами/-чками майже всюди можна потрапити за ґрати, причому надовго. Законодавство оберігає дітей від сексуальних домагань з боку родичів.

Незважаючи на заборони, інцест людей цікавить, і не тільки як об’єкт дослідження. На PornHub серед найпопулярніших відео – секс між рідними та зведеними братами й сестрами, секс матері із сином, мачухи з пасинком, вітчима з пасербицею тощо. У США користувачі PornHub у 2019 часто шукали ролики за запитом «stepmom» (мачуха). У окремих штатах – наприклад, Індіані – популярний запит на секс-ролики з батьком. Порно з мачухою в цьому році також користувалися попитом серед мешканців Шотландії. 

У 2017–2018 роках серед перших десяти найпопулярніших запитів були «мати», «мілфа» (акронім від англ. «mother I’d like to fuck») і «мачуха». У минулому році також зростав попит на порно з «daddy» (батьком). В Україні, до речі, сексролики з мачухою та мілфою доволі популярні, судячи зі звітів одного з найбільших світових порноресурсів.

Як інцест регулюється в Україні

У законодавстві самого поняття інцесту немає. Стаття 26 Сімейного кодексу України каже нам, що родичі прямої лінії споріднення (мати й син, батько та донька) одружитися не можуть. Також в Україні не зареєструють шлюб рідних брата й сестри або неповнорідних – в яких спільна мати чи спільний батько. Двоюрідні брат і сестра, тітка і племінник, дядько і племінниця також не мають права узаконити стосунки. 

Усиновлювач не може реєструвати шлюб з усиновленою ним дитиною, якщо усиновлення не буде скасоване. А от рідна дитина усиновлювача та прийомна можуть розписатися, але таке рішення має надати суд. 

По факту, повнолітні родичі можуть заводити стосунки та займатися сексом, та, як ми з’ясували, офіційно чоловіком та дружиною стати не можуть. З тими, кому менше 16 років, інша ситуація: тут вже загроза кримінальної відповідальности.

Якщо повнолітній/-я займався/-лася сексом з родичем/-чкою, якій немає 16, – це обмеження чи позбавлення волі від п’яти до восьми років. Родинний зв’язок у цьому випадку – обтяжлива обставина. Неродинні сексуальні зв’язки з малолітніми караються трохи м’якше – до п’яти років (стаття 155 Кримінального кодексу України). А за примушення до сексу матеріально залежної людини – наприклад, батько схиляє до сексу власну доньку, яку повністю забезпечує, – загрожує штраф до 17 тисяч гривень (тисяча неоподатковуваних мінімумів) та обмеження волі до двох років (стаття 154). Крім того, злочинця на кілька років можуть позбавити права обіймати певні посади.

Схиляння до сексу дитини до 14 років – незалежно від (не)згоди самої дитини – це від п’яти до десяти років (стаття 153).

Також у Кримінальному кодексі є стаття 156 «Розбещення неповнолітніх». Вона передбачає позбавлення волі на 5–8 років за «вчинення розпусних дій щодо особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку», якщо розбещує дитину її близький родич або опікун.

Отже, законодавство захищає дітей, а от з 18 років фактично дає людині свободу вибору: покарання за секс між повнолітніми родичами немає – ані штрафів, ані позбавлення волі.

Найголовніша проблема інцесту

Якщо оминати моральний бік явища та його неприпустимість у багатьох країнах і культурах, то головною проблемою залишатиметься ризик хвороби нащадків. 

Існує термін «імбредна депресія» – зниження життєздатности осіб, які народилися в результаті кровозмішення. Кровна родинність батька та матері призводить до зниження показника наслідуваности. Простими словами: при кровозмішенні часто передаються рецесивні (дефектні) гени, які збільшують ризик розвитку хвороб і, відповідно, знижують шанси вижити. Чим сильніший сімейний зв’язок між парою, тим більша вірогідність народження ослабленої/хворої дитини. 

Монарші клани Європи вимирали через шлюби із близькими родичами – згадаймо хоча б династію Габсбургів. Останній її нащадок, Карл II, через інцест батьків мав цілий букет хвороб – вроджену інвалідність, епілепсію, часті лихоманки, розм’якшення кісток, золотуху, діарею, імпотенцію. Він народився з довгою нижньою щелепою та завеликим язиком, через що не міг чітко говорити та нормально пережовувати їжу. Перераховуючи всі хвороби іспанського короля, дивуєшся, як він взагалі дожив до 38 років. 

Є, правда, й інша цікава інформація про інцест і розмноження. Наприклад, це дослідження доводить, що чотириюрідні брати й сестри мають великі шанси народити здорових нащадків без відхилень. У самій статті йдеться про те, що сексуальний зв’язок чотириюрідних брата й сестри не зовсім коректно називати інцестом. Це той самий ступінь кревности, при якому люди ще вважаються однією сім’єю, та загалом можуть будувати між собою романтичні стосунки без страху народити хворих дітей.

Для майбутнього потомства інцест батьків може стати фатальним. Якщо ж близькі родичі закохалися один в одного і спільних нащадків народжувати не планують, подальший розвиток їхніх стосунків продовжує залежати від багатьох факторів. Серед них – законодавство держави, де живе пара, ставлення родини до їхнього зв’язку, ставлення суспільства до інцесту тощо. Та й від самих закоханих також залежить – вони можуть не зійтися через власні моральні переконання, незважаючи на сильні почуття один до одного.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь