Time to brunch. Хто вигадав бранчі та як це змінило життя студентів Оксфорду (і світу)
Редакторка розділу «Їжа» Маша Сердюк розповідає, звідки виникла мода на бранчі, та на прикладі оновленого Très BRANCHÉ пояснює, чому заклад такого формату був вкрай необхідним для Києва.
Історія бранчів розпочалася у 80-ті роки 19 сторіччя, коли Чарльз Лютвідж Доджсон, більш відомій нам як письменник Льюїс Керролл, вирішив об’єднати два слова: сніданок (breakfast) та обід (lunch). Керролл був великим фантазером (про що, до речі, красномовно свідчать його книжки), постійно вигадував різноманітні ігри зі словами (казки про Алісу, як відомо, також повні різних сюрпризів, загадок і каламбурів).
Отже, Керролл вирішив об’єднати два слова, від злиття яких він отримав слово brunch. Оскільки Льюїс працював тоді в Оксфордовському університеті, то він доклав зусиль для введення бранчів у розпорядок життя студентів Оксфорду. Традиція бранчів під керівництвом Керролла передбачала спільні посиденьки викладачів і студентів Університету, які невимушено спілкувалися на різні теми — як наукові, так і культурні чи особисті. Супроводжувалися ці розмови поїданням легкої, але водночас ситної їжі та випиванням різних напоїв. Подібні застілля сприяли зміцненню дружніх зв’язків.
«Студентам і викладачам для більш продуктивної роботи необхідно виділити час, щоб вони могли повністю розслабитися, поспілкуватися в неформальній атмосфері та підкріпити свої сили», — казав Льюїс Керролл.
Формат виявився настільки вдалим, що Керролл надіслав листа ректору Оксфордського університету з проханням ввести бранч в обов’язковий розпорядок дня. Пропозиція була схвалена — незабаром бранч став новою традицією Оксфорду: викладачі та студенти постійно збиралися разом, щоб «заморити черв’ячка» і обговорити актуальні теми в невимушеній атмосфері.
Пізніше ця традиція поширилася в інших закладах Англії: спочатку про бранч дізналися студенти та викладачі Кембриджського університету. А невдовзі ідею бранчу підхопили майже всі навчальні заклади Британії: тисячі випускників почали запроваджувати бранчі у так званих «клубах для джентльменів», які на той момент користувалися величезною популярністю.
У 1896 році почалася «золота лихоманка», коли понад 100 тисяч людей відправилися на пошуки золота до канадського регіону Юкон, де були відкриті багаті родовища золота в руслах кількох приток річки Клондайк. Сотні британців тоді вирушили на пошуки щастя в сніжних горах Аляски. Із собою за океан вони взяли традицію бранчів. Незабаром традиція «невимушених посиденьок з їжею та напоями» підкорила й американців.
Коли в 1914 році розпочалася Перша світова війна, англійські солдати, самі того не підозрюючи, поширили ідею бранча по всій Європі. Відтепер бранчі можна зустріти майже в будь-якому місті Європи: їх подають між 11:00 та 16:00. Бранч зазвичай складається з гарячих, але легких страв, часто в меню бранча входить вино. Зазвичай бранч відбувається у невимушеній атмосфері, а неофіційне гасло таких посиденьок звучить як «Відпочинь, ти не на роботі».
До Києва мода на бранчі дісталася лише кілька років тому і нещодавна була притаманна кільком закладам, які влаштовували «невимушені посиденьки» з ігристим по суботах і неділях. Très BRANCHÉ на Золотих воротах вирішив піти далі: розвиваючи культуру бранчів у Києві, заклад змінив формат і тепер пропонує бранчі впродовж усього дня. А це означає, що влаштувати неспішне поїдання їжі з ігристим і душевними розмовами можна навіть посеред тижня. Ідеальне рішення для мешканців великого міста.
У меню відтепер майже 30 позицій бранчів, з них — чотири позиції з префіксом «grand». За розміром вони справді «гранд»: до бранча BEAUCOUP, наприклад, входить курча на грилі, дикий рис, варене яйце, рататуй, мікссалат і суп — завжди різний, між іншим, що означає, що замовляти цей бранч вам ніколи не набридне. Ціни приємно дивують: 152 гривні за подібний набір — погодьтеся, цифра вржє (у приємному сенсі слова). Хоча ціни тут – це взагалі окрема розмова. Просто повірте, що закладів такого формату в Києві, крім Très BRANCHÉ, поки що немає, оскільки французька кухня вважається високою і апріорі недешевою. Тож Très BRANCHÉ можна назвати першопроходцями у ніші французських демократичних закладів.
За словами співзасновниці Наталі Нев’ядомської, бранчі у Très BRANCHÉ — це про неспішну насолоду життям. «У Скандинавії є таке поняття “хюґе”, що означає бути в моменті, насолоджуватися життям тут і тепер, проводити час приємно та з комфортом, а також розділяти ці теплі моменти з рідними та близькими. Наші бранчі також про це», — каже Наталя Невядомська.
Наші великі бранчі — це коли на одній тарілці зібрано багато різних, легких і смачних страв. Коли всього багато, але потроху. Так за один бранч ти можеш скуштувати потроху багато різних страв.
Крім великих бранчів, упродовж усього дня тут також подають тости: наприклад, із каштановим пате, печеним перцем, хурмою і цибулевим конфітюром, з авокадо, смаженим домашнім сиром і карамелізованою грушею або з крем-чізом, хрустким беконом, карамелізованим бананом, горіхами та кленовим сиропом. Також протягом цілого дня тут можна замовити йогурт з матча, гранолою та фруктами, солоні сирники із запеченими овочами та солодким соусом чилі, а також класичні французькі круасани і гарячі сендвічі — «Крок Месьє» (із шинкою, сиром і соусом бешамель) і «Крок Мадам» (з яйцем, шинкою, сиром і соусом бешамель).
На окрему увагу заслуговує меню бару: у Très BRANCHÉ оновили карту французьких вин (відтепер ще більше демократичних позицій та вин «для особливих подій») та ввели healthy-напої на основі матча і чотири авторські коктейлі Bloody Mary, які готують як з алкоголем, так і без. «Криваву Мері» радять замовляти саме до бранчів, коктейль на основі томатного соку ідеально доповнюватиме різні страви. Особливо добрим такий фудпейрінг буде після якоїсь бурхливої ночі: ситний бранч у поєднанні з «Кривавою Мері» допоможе прийти до тями (перевірено!).
А для тих, хто встиг полюбити Très BRANCHÉ за стару добру класичну французську класику, в меню лишили розділ «Французькі спеціалітети»: салат «Нісуаз», буйабес і ліонський цибулевий суп, равлики по-бургундськи, жаби по-провансальски, ескалоп з фуа-гра та яблуками, качине філе з карамелізованими персиками, рататуй, а також кіш лорени — відкриті пироги з різними начинками.
Також у закладі працює послуга Take BRANCHÉ – свіжий погляд на fast casual dining і Франція у форматі to go. Якщо ви раптом зовсім не маєте часу на «невимушені посиденьки», проте маєте бажання скуштувати французських спеціалітетів, сміливо зазирайте у Très BRANCHÉ: страви, які можна придбати take away, представлені на вітрині прямо при вході. Врешті-решт, хто сказав, що бранч не можна влаштувати на роботі або вдома?
Цінова політика формату to go якнайкраще відображає тенденції сучасного Парижа: акцент на демократичності та якості водночас. Уся продукція Take BRANCHÉ не шкодить природі: у закладі намагаються мінімізувати кількість пластику у світі, тож пакують страви на винос в екопосуд.
У меню Take BRANCHÉ можна знайти паніні Très FRANÇAIS з лососем, авокадо та фетою (145 грн), салат з пастою, овочами та пармезаном (107 грн), перлотто з овочами гриль та сиром (97 грн), табуле (95 грн), кус-кус із курячим філе та вершковим соусом (112 грн), тарт татен з пряним яблуком та карамеллю (99 грн) та багато іншого. Асортимент to go може мінятися, страви у вітрині оновлюють щодня.
Дещо з меню:
- солоні сирники із запеченими овочами та соусом sweet chilie – 155 грн
- йогурт з матча, гранолою та фруктами – 138 грн
- тост з авокадо, смаженим сиром, карамелізованою грушею та конфітюром з дині – 145 грн
- бранчі Grand – 152–178 грн
- кіш лорен із цибулею – 154 грн
- рататуй – 128 грн
- сирна вафля з куркою, беконом і медово-гірчичним дресінгом – 138 грн
- круасан із шоколадом – 47 грн
- сендвіч «Крок Месьє» – 145 грн
- яйця Бенедикт на булочці бріош з авокадо та оливковим тапенадом – 128 грн
Très BRANCHÉ
вул. Лисенка, 4
Розклад роботи: з 08:30 до 23:00
Facebook
Фото: Вадим Лазарук