Спецпроєкти

Що таке жорстка любов і на що вона спроможна? | Станіслав Грещишин, реформатор у сфері охорони здоров’я


Конференція TEDxYouth@Kyiv – подія, яку організовують за ліцензією неприбуткової організації TED, яка була заснована 1984 року як конференція, яка «поєднує технології, розваги та дизайн». Це місце, де транслююються ідеї, які змінюють світ, місце, де допомагають поширювати їх по всьому світі.

Цього року захід в Україні проходив під гаслом «Святкувати помилки», адже помилки та невдачі – це обов’язкова, чи не найважливіша частина нашого життя. Тільки через них ми приходимо до наших найкращих ідей і рішень, саме вони штовхають нас розширювати межі власних можливостей.

Розділяючи цю думку, ми ділимось виступами унікальних людей, людей, які пройшли конкретний шлях і зробили конкретні речі,  людей, які мають унікальні ідеї, варті поширення. Наш третій герой – Станіслав Грещишин, реформатор у сфері охорони здоров’я, колишній керівник патронатної служби в. о. міністра охорони здоров’я доктора Уляни Супрун, історик.

Останні три роки Станіслав займається трансформацією медичної системи і доступом українців до якісної медичної допомоги. Працював координатором з планування у ГО «Захист патріотів», громадської організації, яка займається розвитком тактичної медицини та невідкладної допомоги в Україні. Вони надають тактичні аптечки для військових на Сході та організовують тренінги з користування аптечками і першої медичної допомоги, адже коли військовий опиняється пораненим на полі бою, його життя значною мірою залежить від вміння правильно нею користуватися. Та з останнім були проблеми, багато хто спершу відмовлявся від навчання. Так само і кожен з нас через нашу незрілість часто нехтує життєво необхідними знаннями та навичками, які нам можуть здаватися «не на часі».

«З дитинства нас вчать, що життя — це найвища цінність, але нас не вчать, що цінність — це те, за що ми готові боротися. Цінувати життя означає вміти його рятувати», – впевнений Станіслав.

Проте, якщо ми цінуємо життя, то чому не стараємось оволодіти навичками першої медичної допомоги або не подбати про дефібрилятори у громадських місцях?

Станіслав говорить про те, що нам часто бракує tough love, тобто жорсткої любові – тої любові, коли ти цінуєш чуже життя і готовий допомагати, не дбаючи про неприхильність до себе. Tough love (жорстка любов) – це коли ти готовий допомагати, щоб рятувати, а не допомагати, щоб сподобатись. Адже коли в критичній ситуації прийдеться когось рятувати, для цього знадобляться знання та практичні навики, а не прихильність того, хто потребує допомоги.

Про користь tough love та приклад «вагончика, який зміг» і говорить Станіслав Грещишин у своєму виступі на #TEDxYouthKyiv.

Інші виступи можна подивитись на сайті конференції: https://tedxkyiv.com/video/

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь