Cпецпроєкти

7 улюблених супів з усього світу. Де їх куштувати у Києві – вибір редакції


20
Що може бути кращим взимку, крім теплої ковдри та пухнастого светра? Тільки тарілка гарячого супу. І хоча борщ усьому голова (куди ж ми без нього, рідненького), у світі є ще безліч супів, які здатні зігріти вас у холодну пору року.

Редакторка розділу «Їжа» Маша Сердюк розповідає про свої улюблені зимові супи, а також радить місця, де можна спробувати їх у Києві.

Мерджимек чорба

Насправді це звичайний суп із сочевиці, який готують у Туреччині (і не тільки). Чорба у перекладі з турецької означає суп, мерджимек — сочевицю. Єдиного рецепту приготування немає, у Туреччині він наче борщ: кожна господиня варить його по-своєму. Він може бути перемелений у блендері та гладкий за консистенцією, а може бути рихлим, зі шматочками розвареної сочевиці. Готують такий суп, як правило, із червоної сочевиці, а подають обов’язково зі скибочкою лимону, сік з якої треба вичавити на суп перед вживанням.

Де скуштувати:

Фо

Фо — це загальна назва всіх в’єтнамських супів. Секрет справжнього фо полягає у густому наваристому бульйоні. В оригінальному рецепті бульйон для фо вариться щонайменше 8 годин, після чого у нього кладуть локшину та інші «штучки». Якщо додасте яловичину, у вас буде фо бо. Якщо курку — фо га. Або, наприклад, можна додати смажену рибу або рибні фрикадельки, тоді суп матиме назву фо ка.

Де скуштувати:

  • Viet Bar (вул. Велика Васильківська, 88) — 109–139 грн
  • «Вьетнамский привет» (пл. Бесарабська, 2) — 100–120 грн
  • NĂM (вул. Велика Васильківська, 48) — від 175 грн

Харчо

Найпопулярніший грузинський суп. В оригінальному рецепті є один важливий момент: харчо готують лише з яловичини. Власне, дослівний переклад назви страви звучить саме як «яловичий суп», тому якщо ви в якомусь закладі побачите харчо зі свинини, курятини або баранини, біжіть звідти якнайдалі, там геть нічого не тямлять у грузинській їжі. Ще одним важливим компонентом харчо є сливи ткемалі й терті волоські горіхи — в оригінальному рецепті ці три компоненти не можна ні прибрати, ні замінити на щось інше.

Де скуштувати:

  • «Чачаварня» (вул. Пушкинська, 1-3/5) — 115 грн
  • Suluguni (пров. Музейний, 10) — 145 грн
  • «Мама Манана» (вул. В. Васильківська, 44; вул. Кірпи, 5Б; вул. Нижній Вал, 23) — 78 грн

Чіхіртма

Ще один грузинський суп, проте не такий відомий за межами Грузії. Чіхіртму готують виключно з птиці, найчастіше з курки. По суті, це такий щільний курячий бульйон, до складу якого, крім м’яса, входить лише дрібно порізана зелена цибуля. Для того щоб бульйон вийшов густим, у нього додають яйця, а щоб вони не згорнулися при нагріванні, їх змішують з якоюсь кислотою: оцтом, мацоні або кислим фруктовим соком, наприклад, гранатовим.

Де скуштувати:

  • «Мацоні» (бул. Шамо, 1/5; вул. Велика Васильківська, 114) — 92 грн
  • Gaga (повний список адрес тут) — 65 грн
  • Хінкальня Gogi (вул. Л. Толстого, 13; вул. М. Житомирська, 15А; б-р Шевченка, 2) — 72 грн

Цибулевий суп

А цей суп — візитівка Франції. Сучасний рецепт прийшов до нас із XVII століття, коли страву готували з кірки сухого хліба або грінки, бульйону, яловичини і трохи обсмаженої цибулі. Як і багато страв, які зараз подаються у ресторанах високої кухні, відпочатку цей суп був стравою бідняків, оскільки цибуля була одним з найдоступніших продуктів. Класичний цибулевий суп готується на яловичому бульйоні, зі спеціями і вершками, часто з додаванням білого вина, і обов’язково подається з грінками — або окремо, або у самому супі, запечені під сирною скоринкою.

Де скуштувати:

Том Ям

А цей суп вважають національною стравою Лаосу і Таїланду. У цих країнах Том Ям означає загальну назву гарячих кисло-гострих супів. А для більш точної назви наприкінці назви додається вид м’яса або бульйону. Том-ям-кай — суп із куркою, том-ям-тхале — з морепродуктами, том-ям-кай-нам-кхон — з куркою на кокосовому молоці тощо. Цей суп також дуже популярний у Малайзії, Сінгапурі та Індонезії. Щоправда, в цих сусідніх країнах, а також в ресторанах по всьому світу, назва «том-ям» широко використовується для позначення всіх тайських гострих супів, які можуть сильно відрізнятися від оригіналу.

Де скуштувати:

  • Spicy NoSpicy (вул. Велика Васильківська, 114) — 279 грн
  • «Тайский привет» (Чеховський пров., 2/48) — від 245 грн
  • ЖЗЛ (вул. Велика Васильківська, 36) — 373 грн

Рамен

Всупереч поширеній думці, рамен не є супом. Саме слово «рамен» походить від двох китайських ієрогліфів — «ламянь», які у японській мові читаються як «ра» і «мен». «Ра» в перекладі з японської означає «витягувати», а «мен» — «локшина». Тобто, по суті, рамен — це звичайна довга локшина, яку сервірують бульйоном, овочами і маринованими яйцями. Через наявність бульйону, власне, ця страва і потрапила до нашої добірки. Докладніше про історію рамену можна почитати тут.

Де скуштувати:

  • Noodle vs Marketing (Хрестовий пров., 8/9, у дворі) — від 60 грн
  • Ramen-do (пров. Є. Гуцала, 3) — 135 грн
  • Menya Musashi (повний список адрес тут) — від 95 грн

Про те, як приготувати різні супи вдома, ми вам вже розповідали: рецепти сирних супів можна почитати тут, рецепти рибних супів — тут, рецепти супу з цвітної капусти — тут, рецепти солянки та крем-супу з гарбуза — тут. Також у нашій скарбничці є навіть добірка бананових супів — як солодких, так і солоних. Рецепти можна почитати тут.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: