Спецпроєкти

Нові правила безвізових поїздок до ЄС від 2021 року


Від 2021 року почне діяти Європейська інформаційна система авторизації подорожей (ETIAS), що означатиме зміну правил перетину кордону з ЄС.  Так, громадянам України необхідно буде отримувати попередній дозвіл на поїздку в країни ЄС через онлайн-заявку. ЄС запроваджує цю систему для громадян 62 країн, які мають безвізовий режим із країнами ЄС. Від 2021 року ці зміни стосуватимуться не тільки українців, але й, наприклад, громадян Австралії, Бразилії, Великої Британії, Канади, США та Японії.

Основна причина запровадження ETIAS – безпека, адже в останні роки зросли випадки терористичних атак, відбувається міграційна криза. Система також покликана полегшити функцію управління кордонами та перешкоджати нерегулярній міграції.

Основна мета системи авторизації – перевіряти, чи не порушував заявник міграційні правила та закони країн ЄС, тому під час авторизації в ETIAS у вас не перевірятимуть наявність грошей, житла в Україні або зворотніх квитків.

Коли система була запроваджена?

Ініціатива щодо створення Європейської інформаційної системи авторизації подорожей (ETIAS) виникла ще у квітні 2016 року в межах підготовки пропозицій Європейської комісії щодо посилення безпеки на зовнішніх кордонах ЄС.

Восени 2018 року Європейський Союз схвалив необхідні законодавчі рішення про Європейську інформаційну систему авторизації подорожей (ETIAS), яка поширюватиметься на громадян третіх країн, що користуються правом безвізового в’їзду на територію Євросоюзу. Вона аналогічна американській електронній системі авторизації подорожей ESTA та канадській системі eTA.

Як працюватиме?

Від 2021 року перед поїздкою до держав-членів ЄС громадянам України необхідно буде отримувати попередній дозвіл на поїздку через онлайн-заявку.  Для цього потрібно буде виконати такі кроки:

1. Сплатити 7 євро онлайн. Для осіб, молодших 18 та старших 70 років, – безкоштовно.

2. Заповнити онлайн- анкету ETIAS, де вам потрібно буде відповісти на декілька запитань та надати такі дані: біометричну інформацію, адресу, освіту та досвід роботи, країну ЄС, яку ви маєте намір відвідати, відповісти на запитання про ваш стану здоров’я, історії подорожей, зокрема до країн у стані війни, надати інформацію про депортації та судимості (якщо були). Усе це займе приблизно 10 хвилин.

3. Видача авторизації на подорож триватиме декілька хвилин, якщо правоохоронні органи ЄС не матимуть щодо вас жодних застережень або не виявлять елементів, що потребують подальшого вивчення. У випадку відмови у в’їзді через ETIAS, особа матиме право подати апеляцію на рішення системи.

Авторизація буде чинна протягом 3 років або до завершення терміну дії проїзного документа, зареєстрованого при поданні заявки. Наявність чинного попереднього дозволу будуть перевіряти не тільки прикордонні служби держав-членів при перетині кордону, але й перевізники, які забезпечують такі поїздки (перед вильотом авіакомпанія теж буде зобов’язана перевірити наявність у вас попереднього дозволу).

Які переваги системи авторизації ETIAS?

Попередня авторизація дозволить Європейському Союзу завчасно ідентифікувати осіб, що можуть становити якусь загрозу та значно підвищить безпеку зовнішніх кордонів ЄС.

Нова система також дозволить суттєво зменшити кількість відмов у в’їзді до ЄС безпосередньо при перетині кордону, адже подорожні будуть знати завчасно, чи немає у держав-членів ЄС застережень щодо їхньої поїздки.

Тож з попереднім дозволом через ETIAS та дотриманням інших стандартних вимог ви зможете й надалі спокійно насолоджуватися перевагами безвізових подорожей до ЄС.

Більше інформації можна знайти за посиланням:
https://etias.com/what-is-etias

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь