Спецпроєкти

Чи можна померти від сміху?


«Зараз помру», – можна почути від людей, коли вони сміються до сліз і не можуть зупинитися. Сміх – штука приємна, та коли стримати його не виходить і він триває годинами, стає вже не до жартів.

Ми вирішили з’ясувати, наскільки фраза «померти від сміху» метафорична, а також чи є сенс хвилюватися й рідше дивитися стендапи.

Чи може сміх стати причиною смерти?

Може. Явище це не найрозповсюдженіше, та все ж є зафіксовані смерті від сміху. Це можуть бути як нещасні випадки (засміявся/-лася під час їжі та подавився/-лася), так і летальний результат безпосередньо через сміх (зупинка серця або задушшя).

Для людей, які мають проблеми із серцем, травми внутрішніх органів або захворювання мозку, сміх справді може стати фатальним. Особливо обережним потрібно бути людям зі слабким серцем: через сміх без упину воно може зупинитися. 

Із таким випадком стикалися спеціалісти університетів Бірмінгема та Оксфорда, досліджуючи негативний вплив сміху на організм. Вони з’ясували, що серце справді може не витримати нападу безупинного сміху. У їхній практиці був випадок, коли жінка з аномальним ритмом серцебиття сміючись втратила свідомість та померла. 

Різкі вдохи під час сміху можуть спровокувати приступ астми або навіть спричинити епілептичний припадок. Іноді нетримання сечі чи грижа також є наслідком сміху, з’ясували спеціалісти. Щоправда, такі випадки, швидше, одиничні і не є широко розповсюдженими.

Сміх може бути не причиною поганого стану, а результатом. Наприклад, патологічний сміх у деяких випадках є наслідком інфаркту варолієвого моста – одного з відділів мозку.

Люди, які померли від сміху

За однією з версій, давньогрецькому філософу Хрисіппу стало настільки смішно від переглядання сцени, як його віслюк поїдає інжир, що він у припадку сміху й помер. Щоправда, є й інша версія його смерти – від нерозбавленого вина. 

Італійський письменник Пізнього Ренесансу, драматург та праотець європейської журналістики П’єтро Аретіно за життя зазнав слави, жив на широку ногу, мав безліч коханок і коханців. А помер не від кинджалу ревнивої закоханої і навіть не від венеричної хвороби. За легендою, П’єтро так насмішили під час бенкету, що він впав зі стільця та зламав шию. За іншою версію, смерть настала внаслідок задушшя, також викликаного сміхом.

Шотландський аристократ, перекладач Рабле англійською Томас Уркхарт не пережив новину про прихід на престол Карла II. Дізнавшись про це, Уркхарт у прямому сенсі помер від сміху.

Відвідування «Опери жебрака» стало фатальним для місис Фітцхерберт. Коли жінка побачила Чарльза Банністера в образі скупниці краденого Поллі Пічем, то почала сміятися так голосно, що її просто вивели з театру. Після вистави Фітцхерберт ще довго не могла зупинитися і врешті-решт пішла із життя зі сміхом.

У 1893 році задовго до появи шоу «Монті Пайтон» та «найсмішнішого жарту у світі», від якого помирали, фермер Уеслі Парсонс встиг розпрощатися із життям через жарт. Парсонс близько години сміявся, потім почав гикати, а за дві години помер від виснаження.

Причиною смерти каменяра Алекса Мітчелла став серіал The Goodies. Переглядаючи його, чоловік почав сміятися і через 45 хвилин помер від інфаркту. Дружина Мітчелла, до речі, подякувала авторам серіалу за те, що вони зробили останні хвилини життя її коханої людини приємними.

Подібно до Мітчелла помер і датський лікар Оле Бентсон. Тільки в його випадку причиною нестримного сміху стала комедія «Рибка на ім’я Ванда». Під час перегляду пульс чоловіка досяг 250-500 ударів на хвилину. В результаті Оле пішов із життя через серцевий напад.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь