Спецпроєкти

Зовсім не критично: Секс під час менструації


Менструація — природний процес для кожної жінки, репродуктивна системи якої вже сформувалася. Споконвіку люди сприймали це явище як щось неприємне, можливо, навіть огидне, те, чого варто соромитись і приховувати. Ще до недавнього часу в Непалі існував обряд «чаупаді», коли жінку під час її менструації примусово виганяли з дому та змушували жити в сараях, забороняючи користуватися душем та вбиральнею. З 2017 року було прийнято закон, що забороняє так поводитись із жінками. Як видно, поступово навіть ці уявлення змінюються, люди починають розуміти, що менструація є частиною нормального функціонування організму і свідчить тільки про здоровий стан жінки. 

А як щодо сексу в цей період: наскільки це безпечно, а може, навіть корисно, про що варто знати, від чого краще утримуватись. Лікарі не забороняють статевий контакт під час менструації, але говорять про деякі важливі моменти, про які слід пам’ятати. Також довкола цього різновиду статевого акту побутують деякі міти. Ми вирішили їх спростувати та дізнатись усе найважливіше. 

Вагітність та секс під час місячних

Колись давно невідомо звідки з’явився міт про те, що завагітніти під час місячних неможливо. Цей міт пояснювали календарним методом контрацепції, згідно з яким жінки, рахуючи дні циклу, могли захистити себе від небажаної вагітности. Але в реальності все зовсім не так.

Середня тривалість циклу в жінок складає 26–32 дні, але цей показник для кожної індивідуальний. Фертильна фаза циклу, тобто час, коли вірогідність завагітніти найвища, припадає на 8-19 день. У цей період підвищується рівень гормонів, що відповідають за вагітність, зокрема естроген. У день овуляції (зазвичай вона відбувається на 13-14 день циклу, але в кожної жінки цей день може відрізнятись) в яєчнику лопається фолікул, рідина, що захищає матку, розріджується, тим самим спрощуючи можливість сперматозоїдам дістатися до яйцеклітини. 

Так, для того щоб завагітніти, необхідно знати час овуляції та розраховувати найбільш вдалий час. Але не можна бути впевненим на 100 відсотків, що займаючись сексом, коли овуляція ще не настала, завагітніти неможливо. Сперматозоїди, що потрапляють у матку, здатні до запліднення ще протягом 72 годин. Тобто навіть коли незахищений секс був за три дні до овуляції, можна завагітніти. При цьому цикл може змінюватися, овуляція може припадати на дні місячних або наступити одразу після критичних днів. Це пояснюється низкою факторів, індивідуальних для кожної жінки: годування груддю, стрес, значна втрата ваги, проблеми зі сном та безліч інших впливають на цикл. (А овуляція може початись одразу після менструації).

Інфекції, що передають статевим шляхом, та секс під час місячних

Під час менструації спостерігається розширення шийки матки (це відбувається для того, щоб кров нормально виходила з організму), слиз, що захищає жінку від інфекцій, розріджується, тому вірогідність отримати інфекцію значно зростає. Крім цього, зростає можливість передачі ВІЛ-інфекції через менструальну кров. Саме тому необхідно використовувати бар’єрні методи контрацепції, а саме презерватив. У випадку, якщо це не ваш постійний партнер і ви не знаєте про його стан здоров’я, це правило стосується сексу в будь-який день циклу.

Корисні властивості сексу під час місячних

Окрім питань безпеки і небажаної вагітности, такий різновид сексу і справді має низку переваг. 

По-перше, секс може значно полегшити больові відчуття, які виникають під час менструації. Зокрема спазми, що виникають коли м’язи матки скорочуються, для того щоб відторгнути слизисту оболонку. Оскільки оргазм — це розслаблення м’язів після їхнього скорочення, цей процес може значно знизити больові відчуття і послабити спазми. Це також може спричинити зменшення тривалости місячних. Що частіше скорочуються м’язи, то швидше відторгується слизова і закінчується менструація.
Крім цього, під час сексу в нас виділяється низка гормонів щастя — ендорфін, допамін та інші. Саме вони дарують нам відчуття радости, задоволення, спокою. Це значно покращує настрій, допомагає подолати стрес. 

Підвищення сексуального збудження під час місячних

Багато жінок часто зізнаються, що з початком місячних вони особливо помічають за собою сексуальний потяг. Часто джерела описують саме овуляцію як той час циклу, коли жінка хоче сексу найбільше. Але не варто приймати цю думку для кожної. Сексуальне бажання ґрунтується на коливаннях рівня гормонів в організмі. І якщо в однієї ці речовини в максимальній кількості в день овуляції, то в іншої — під час місячних. Обидва варіанти абсолютно нормальні і не впливають на здоров’я жінки. Тому не варто соромитися, коли ви відчуваєте збудження перед або під час менструації. Це лише особливість вашого організму.

Рекомендації, як зробити секс під час місячних кращим

Якщо ви вже з’ясували всі свої питання та вирішили спробувати секс під час місячних, слід дотримуватися деяких порад. 

Звісно, кров буде. І це варто усвідомити і прийняти. Якщо ви не хочете, щоб її було дуже помітно, візьміть рушник або будь-яку тканину темного кольору та підкладіть під те місце, де буде відбуватися акт. Якщо ви користуєтесь тампоном, не забудьте попередньо його вийняти. Якщо ви залишите його у вагіні під час статевого акту, то, можливо, доведеться звернутися у лікарню. 

Якщо ви не хочете мати справу з брудними рушниками та білизною, можете за місце проведення вибрати ванну кімнату. Хотіли секс у душі, але не було приводу? Ось і він. 

Але головне — це зовсім не кров та її наявність. Емоційний стан грає важливу роль. Ви маєте почуватися комфортно поруч із партнером/партнеркою, не соромлячись себе або її/його, маючи можливість говорити про свої відчуття та знати, що вас почують.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь