Спецпроєкти

Грету Тунберг вдруге висунули на Нобелівську премію миру


17-річну екоактивістку Грету Тунберг вдруге висунули на Нобелівську премію миру. Її кандидатуру запропонували два парламентарії Швеції від лівої партії – Єнс Холм (Jens Holm) і Хакан Свеннелінг (Hakan Svenneling).

Свій вибір політики пояснили тим, що «Грета дуже багато і старанно працювала, щоб нарешті відкрити політикам очі на кліматичну кризу і донести всю серйозність і реальність загрози глобального потепління». Також вони додали, що «робота Грети зі скорочення викидів в атмосферу і дотримання Паризької угоди є актом встановлення і зміцнення миру на планеті».

У минулому році Грета вже була номінована на Нобелівську премію миру, але нагороду отримав прем’єр-міністр Ефіопії Абій Ахмед Алі за вирішення конфлікту із сусідньою Еритреєю, внаслідок якого пішло із життя 700 тисяч людей.

Грета Тунберг відома як засновниця протестного руху на захист клімату Fridays for Future. З 2018 року вона стала регулярно пропускати школу по п’ятницях, щоб виходити на страйки до будівлі парламенту. До її руху приєдналися мільйони людей по всьому світу.

У вересні 2019 року Грета виступила з гучною промовою на саміті ООН з питань зміни клімату. Дівчина звинуватила світових політичних лідерів в бездіяльності з екологічних питань. На думку активістки, порожні обіцянки політиків позбавили її дитинства. Також Грета Тунбурег отримала «альтернативного Нобеля» та стала людиною року (2019) за версією журналу Time.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь