Спецпроєкти

В Україні зафіксували перший випадок інфікування коронавірусом


В Україні лабораторно підтверджено перший випадок інфікування коронавірусом Covid-19. Випадок зараження коронавірусом Covid-19 зафіксовано в Чернівцях. Хворий госпіталізований 29 лютого. Дослідження референс-лабораторії Центру громадського здоров’я показали позитивний результат вчора ввечері.

Про це 3 березня на брифінгу в Києві заявив заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко. «Вчора я говорив, що було чотири випадки з підозрою, сьогодні ця підозра підтвердилася в однієї людини. Усі матеріали і зразки додатково передані до вірусологічної лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров’я. Але випадок зареєстрований в Україні, і ми розпочали працювати з контактними особами, з якими контактувала ця людина», – зазначив Ляшко.

Чоловік, у якого був виявлений вірус, самоізолювався разом з дружиною, у якої не було виявлено ознак гострих респіраторних захворювань. Обоє нещодавно повернулися з Італії. За даними епідрозслідування, у мандрівці та до повернення додому 26 лютого він почувався добре. На підвищену температуру та пирхоту в горлі чоловік почав скаржитися вже з 28 лютого. 29 лютого його госпіталізували, а в понеділок, 2 березня, коронавірус підтвердили за допомогою тестування.

Віктор Ляшко також закликав не розкуповувати в аптеках медичні маски: «Використовувати маски необхідно тільки у випадку, якщо ви маєте ознаки гострого вірусного захворювання або якщо ви медик, який працює з пацієнтами. Маски можуть створити фальшиве відчуття безпеки, і люди не будуть виконувати важливі заходи безпеки: мити руки тощо. Здоровим вони ні до чого».

Щодо обсервації у Нових Санжарах Полтавської області Ляшко додав: «Усі, хто перебуває в обсервації, як показали дослідження, здорові. Жодних симптомів гострих респіраторних захворювань виявлено досі не було. Вже в цей четвер, 5 березня, спливає термін обсервації, і всі вони повернуться додому».

Кількість людей, заражених коронавірусом, у світі на сьогодні становить 90 937 осіб. Від недуги померло 3 117 осіб. У Франції медики радять не обмінюватися поцілунками при зустрічі, а гравцям НБА рекомендували відмовитися від привітань з фанатами долонями та обмежити роздачу автографів тощо.

Коронавіруси – це велика група вірусів, які здатні викликати різноманітні захворювання – від застуди й до таких важких хвороб, як  MERS (близькосхідний респіраторний синдром) та SARS (тяжкий гострий респіраторний синдром).

Чим відрізняється Covid-19 від грипу?

І Covid-19, і грип – захворювання дихальних шляхів, які поширюються крапельками, що видихаються, і можуть вижити в повітрі та на поверхнях деякий час. Однак новий штам коронавірусу викликає лихоманку і сухий кашель, проте не викликає нежить або чхання, як це часто відбувається при грипі.

Який найкращий захист від зараження вірусом? Наскільки корисні хірургічні маски?

Медики стверджують, що є мало доказів того, що маски захищають носіїв від зараження. Натомість вони рекомендують людям регулярно мити руки, чистити робочі поверхні та дверні ручки та намагатися уникати дотиків до очей, носа та рота.

Які шанси вижити, якщо ви заразились?

Більшість даних свідчить про те, що приблизно від 1% до 2% людей можуть померти після зараження Covid-19. Вченим також відомо, хто найбільше ризикує: на сьогодні, схоже, найбільше ризикують люди похилого віку. Вакцину від коронавірусу ще не винайшли, як і спеціального противірусного лікування, на це знадобиться ще мінімум рік.

Чи тепліша погода може принести полегшення?
Деякі спостерігачі вказували на той факт, що в Африці є відносно мало випадків Covid-19 і що це може бути реакцією на гарячішу погоду там.  Однак більшість вчених поки не поспішає з висновками.

У разі підозри на інфікування Міністерство охорони здоров’я рекомендує звертатися до сімейного лікаря. У лікарні в людини візьмуть перший аналіз і перевірятимуть на всі відомі види гострих респіраторних інфекцій. Якщо їх не знайдуть, матеріали передадуть в обласну лабораторію. Якщо і там не знайдуть відомих вірусів, то далі аналіз повезуть до Києва. Наразі лише там є тести на коронавірус.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь