Як урізноманітнити харчування вдома: прості поради та нескладні рецепти
Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий!
На карантині значно більше людей почали готувати вдома: кафе зачинені, і в період кризи все ж хочеться зекономити. Домашня їжа справді обходиться дешевше, ніж замовлена в закладах, і може бути не менш смачною.
Та багато кому готувати ліньки, а прості страви вже трохи набридли. Із питанням, як легко і недорого урізноманітнити меню, ми звернулися до фудблогерки, авторки дитячих книжок та засновниці кулінарного сайту Котлетка Маші Сердюк. Вона порадила, на які продукти варто зараз налягати і як зробити звичні страви значно смачнішими, не витративши купу грошей.
Поради від Маші, що додати до раціону
Овочі та зелень. Сезон цього року розпочався раніше, вже зараз у магазинах можна знайти редиску, молоду капусту та огірки. Робіть салати – вони легкі та корисні. Купуйте салатне листя – латук, шпинат щавель, теж робіть із них салати. Ревінь у квітні також має з’явитися – з ним можна пекти пироги, а ще він дуже добре поєднується з м’ясом, оскільки має кислуватий смак. А ще у квітні розпочинається сезон молодої спаржі – не оминайте її своєю увагою. Її можна смажити, тушкувати, робити з нею крем-супи та омлети.
Спеції усьому голова. Не забувайте про них, експериментуйте. Додайте до омлету близькосхідних спецій, наприклад, трохи кумину – і ви отримаєте зовсім новий смак знайомої з дитинства страви. У макарони додайте трохи паприки, до печеної картоплі – розмарину, а до тіє ж самої гречки замість звичайної солі – грузинську суміш «сванська сіль». Ви здивуєтеся, як банальні страви можуть «грати» новими відтінками смаків.
Соуси. Вони також добряче забарвлюють звичні всім страви. Я вже не кажу про те, щоб готувати соуси власноруч, – як на мене, це взагалі окремий вид медитації. Домашній майонез, наприклад, робиться дуже просто, вам знадобиться лише олія, яйце та трохи гірчиці. На смак така намакза набагато смачніша магазинної. Те ж саме стосується домашнього кетчупу, песто, соусу «Цезар» тощо – готувати всі соуси насправді дуже легко, і вони стануть чудовим доповненням до будь-якої страви.
Рецепти страв, які легко готувати вдома
Рататуй (підійде вегетаріанцям та веганам)
Маленький лайфхак: Маша радить брати овочі приблизно одного діаметру – так кружечки вийдуть однаковими.
Знадобляться:
- баклажани – 2 шт.
- кабачки або цукіні – 2 шт.
- томати – 4-5 шт.
- томати у власному соці – 300 г
- часник – 2 зубчики
- ріпчата цибуля – 1 шт.
- болгарський перець – 1 шт.
- сіль, перець, цукор – за смаком
- рослинна олія.
Баклажани, цукіні та помідори миємо та нарізаємо кружечками однакової товщини.
Готуємо томатний соус: чистимо цибулю, дрібно шаткуємо її. Перець чистимо від насіння та нарізаємо кубиками. Викладаємо в нагріту та змазану олією пательню і смажимо до м’якости. Потім додаємо перець та смажимо, помішуючи на середньому вогні ще хвилин 5.
Прибираємо шкірку томатів у власному соці та дрібно їх ріжемо (можна подрібнити блендером). Додаємо на пательну до цибулі та перцю. Вичавлюємо часник, солимо та перчимо. Пробуємо на смак – якщо надто кисло, додаємо трохи цукру. Тушкуємо на маленькому вогні, зрідка помішуючи, 10-15 хвилин.
Половину готового соусу викладаємо на дно форми. Зверху на соус кладемо почергово скибку помідора, скибку баклажана, скибку кабачка – викладаємо так, доки не буде заповнена вся форма.
Солимо, перчимо, трохи поливаємо рослинною олією. Накриваємо форму пергаментом та ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів, десь на годину.
Дістаємо, даємо настоятися хвилин десять. Викладаємо на тарілку та подаємо з томатним соусом, що залишився.
Стріпси як у KFC
Якщо захотілося чогось шкідливого та смачненького. Ці стріпси виходять навіть смачнішими, ніж із закладу – домашні ж. А ще не такі шкідливі, бо їх потрібно не смажити, а запікати в духовці. До речі, за таким же рецептом ви можете приготували крильця та ніжки а-ля KFC.
Інгредієнти:
- куряче філе;
- кукурудзяні чипси начос;
- соєвий соус;
- перець та інші спеції за смаком.
Курку миємо, насухо витираємо, нарізаємо смужками завтовшки з палець. Кладемо в миску, заливаємо соєвим соусом та олією, додаємо спеції та приправи. Маринуватися залишаємо хвилин на 30-40. Чипси мнемо прямо в пакеті, щоби вони перетворилися на крихти. У цих крихтах обвалюємо замариновані шматочки курки та викладаємо на деко, застелено пергаментом. Ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів. Готуємо 30 хвилин.
Домашній майонез
А якщо любите соуси, можете спробувати зробити той самий домашній майонез, про який згадувала Маша, – він значно смачніший, ніж магазинний, а готувати його напрочуд легко. Єдиний мінус – зберігається соус у холодильнику не так довго, як покупний.
Знадобиться:
- одне куряче яйце або два перепелиних;
- гірчиця – 0,5 ч.л.;
- сіль – дрібка;
- цукор – дрібка;
- молотий перець – дрібка;
- лимонний сік – 0,5 ч.л.;
- рослинна олія – опціонально.
Яйце разом із сіллю та цукром збиваємо до піни ручним блендером (перець за бажанням). Додаємо гірчицю – за смаком, можна взяти навіть цілу чайну ложку. Знову збиваємо до піни. Одразу ж вливаємо трохи олії, збиваємо та знову додаємо олію. Олія допомагає досягти бажаної густоти соусу: якщо, наприклад, любите рідший, то її потрібно зовсім небагато. Під кінець вливаємо трохи лимонного соку та ще раз добряче все збиваємо. За бажанням можна додати часник, зелень або сир.