Cпецпроекти

Як урізноманітнити харчування вдома: прості поради та нескладні рецепти


Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий!

На карантині значно більше людей почали готувати вдома: кафе зачинені, і в період кризи все ж хочеться зекономити. Домашня їжа справді обходиться дешевше, ніж замовлена в закладах, і може бути не менш смачною.

Та багато кому готувати ліньки, а прості страви вже трохи набридли. Із питанням, як легко і недорого урізноманітнити меню, ми звернулися до фудблогерки, авторки дитячих книжок та засновниці кулінарного сайту Котлетка Маші Сердюк. Вона порадила, на які продукти варто зараз налягати і як зробити звичні страви значно смачнішими, не витративши купу грошей.

Поради від Маші, що додати до раціону

Овочі та зелень. Сезон цього року розпочався раніше, вже зараз у магазинах можна знайти редиску, молоду капусту та огірки. Робіть салати – вони легкі та корисні. Купуйте салатне листя – латук, шпинат щавель, теж робіть із них салати. Ревінь у квітні також має з’явитися – з ним можна пекти пироги, а ще він дуже добре поєднується з м’ясом, оскільки має кислуватий смак. А ще у квітні розпочинається сезон молодої спаржі – не оминайте її своєю увагою. Її можна смажити, тушкувати, робити з нею крем-супи та омлети. 

Спеції усьому голова. Не забувайте про них, експериментуйте. Додайте до омлету близькосхідних спецій, наприклад, трохи кумину – і ви отримаєте зовсім новий смак знайомої з дитинства страви. У макарони додайте трохи паприки, до печеної картоплі – розмарину, а до тіє ж самої гречки замість звичайної солі – грузинську суміш «сванська сіль». Ви здивуєтеся, як банальні страви можуть «грати» новими відтінками смаків. 

Соуси. Вони також добряче забарвлюють звичні всім страви. Я вже не кажу про те, щоб готувати соуси власноруч, – як на мене, це взагалі окремий вид медитації. Домашній майонез, наприклад, робиться дуже просто, вам знадобиться лише олія, яйце та трохи гірчиці. На смак така намакза набагато смачніша магазинної. Те ж саме стосується домашнього кетчупу, песто, соусу «Цезар» тощо – готувати всі соуси насправді дуже легко, і вони стануть чудовим доповненням до будь-якої страви.

Рецепти страв, які легко готувати вдома

Рататуй (підійде вегетаріанцям та веганам)

Маленький лайфхак: Маша радить брати овочі приблизно одного діаметру – так кружечки вийдуть однаковими.

Знадобляться:

  • баклажани – 2 шт.
  • кабачки або цукіні – 2 шт.
  • томати – 4-5 шт.
  • томати у власному соці – 300 г
  • часник – 2 зубчики
  • ріпчата цибуля – 1 шт.
  • болгарський перець – 1 шт.
  • сіль, перець, цукор – за смаком
  • рослинна олія.

Баклажани, цукіні та помідори миємо та нарізаємо кружечками однакової товщини.

Готуємо томатний соус: чистимо цибулю, дрібно шаткуємо її. Перець чистимо від насіння та нарізаємо кубиками. Викладаємо в нагріту та змазану олією пательню і смажимо до м’якости. Потім додаємо перець та смажимо, помішуючи на середньому вогні ще хвилин 5.

Прибираємо шкірку томатів у власному соці та дрібно їх ріжемо (можна подрібнити блендером). Додаємо на пательну до цибулі та перцю. Вичавлюємо часник, солимо та перчимо. Пробуємо на смак – якщо надто кисло, додаємо трохи цукру. Тушкуємо на маленькому вогні, зрідка помішуючи, 10-15 хвилин.

Половину готового соусу викладаємо на дно форми. Зверху на соус кладемо почергово скибку помідора, скибку баклажана, скибку кабачка – викладаємо так, доки не буде заповнена вся форма.

Солимо, перчимо, трохи поливаємо рослинною олією. Накриваємо форму пергаментом та ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів, десь на годину.

Дістаємо, даємо настоятися хвилин десять. Викладаємо на тарілку та подаємо з томатним соусом, що залишився.

Стріпси як у KFC

Якщо захотілося чогось шкідливого та смачненького. Ці стріпси виходять навіть смачнішими, ніж із закладу – домашні ж. А ще не такі шкідливі, бо їх потрібно не смажити, а запікати в духовці. До речі, за таким же рецептом ви можете приготували крильця та ніжки а-ля KFC.

Інгредієнти:

  • куряче філе;
  • кукурудзяні чипси начос;
  • соєвий соус;
  • перець та інші спеції за смаком.

Курку миємо, насухо витираємо, нарізаємо смужками завтовшки з палець. Кладемо в миску, заливаємо соєвим соусом та олією, додаємо спеції та приправи. Маринуватися залишаємо хвилин на 30-40. Чипси мнемо прямо в пакеті, щоби вони перетворилися на крихти. У цих крихтах обвалюємо замариновані шматочки курки та викладаємо на деко, застелено пергаментом. Ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів. Готуємо 30 хвилин.

Домашній майонез

А якщо любите соуси, можете спробувати зробити той самий домашній майонез, про який згадувала Маша, – він значно смачніший, ніж магазинний, а готувати його напрочуд легко. Єдиний мінус – зберігається соус у холодильнику не так довго, як покупний.

Знадобиться:

  • одне куряче яйце або два перепелиних;
  • гірчиця – 0,5 ч.л.;
  • сіль – дрібка;
  • цукор – дрібка;
  • молотий перець – дрібка;
  • лимонний сік – 0,5 ч.л.;
  • рослинна олія – опціонально.

Яйце разом із сіллю та цукром збиваємо до піни ручним блендером (перець за бажанням). Додаємо гірчицю – за смаком, можна взяти навіть цілу чайну ложку. Знову збиваємо до піни. Одразу ж вливаємо трохи олії, збиваємо та знову додаємо олію. Олія допомагає досягти бажаної густоти соусу: якщо, наприклад, любите рідший, то її потрібно зовсім небагато. Під кінець вливаємо трохи лимонного соку та ще раз добряче все збиваємо. За бажанням можна додати часник, зелень або сир.

ТАКОЖ ЧИТАЙТЕ Тест. Під яку пісню тобі мити руки?

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь
 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: