Спецпроєкти

Фармакологічні препарати при критичних захворюваннях у людей з підозрою на коронавірус

Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий!

Наш проєкт – це практична інформація із закордонних джерел, перевірених фахівцями, що може бути корисною українським медикам у боротьбі з пандемією  COVID-19.

Медичний центр Harborview у складі робочої групи з критичних захворювань EM COVID-19 надає рекомендації, щоб підвищити кваліфікацію з питань терапевтичних альтернатив спреїв та інших ліків для пацієнтів з COVID-19 у відділі невідкладної допомоги.

Загальна інформація:

Є певний ризик заразитися, застосовуючи аерозольні препарати. Альтернативні ліки та стратегії значно безпечніші та ефективніші.

Необхідно звести до мінімуму ризики для персоналу. Інвазивні процедури на кшталт встановлення центрального катетеру краще відкласти, якщо це клінічно доречно.

Респіраторні рекомендації

Додатковий кисень:

  • Носову кисневу канюлю потрібно вводити всім пацієнтам, які страждають від гіпоксемії, та дозувати відповідно до конкретної мети насичення пацієнта киснем, зважаючи на супутні захворювання.
  • Потрібно уникати високої концентрації кисню (>15 л/хв) та враховувати ранню інтубацію.

Агоністи Beta2:

  • Beta2 агоністи можна призначати пацієнтам із суттєвим бронхоспазмом або порушенням дихання. Додавання спейсера допоможе мінімізувати зниження ефективности через недосконалу техніку дихання. Рекомендовано використовувати альбутерол з дозованим інгалятором пацієнтам, які відповідають таким критеріям: БРОНХОСПАЗМ + ВИСОКИЙ ІНДЕКС ПІДОЗРИ НА ВІРУСНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ.

o   альбутерол гідрофторалкан (HFA). Доза: 2-8 вдихань кожні 20 хвилин х 3 дози.

Антагоністи мускаринових рецепторів:

  • Доведено, що додавання іпратропію до альбутеролу знижує шанси госпіталізації при нападах важкої астми та покращує симптоматичний контроль у хворих на ХОЗЛ. У Kirkland та ін. було встановлено, що комбіноване лікування, ймовірно, призводить до таких побічних ефектів, як тремор, тривожне збудження і пальпації. Хоча загальна якість доказів є незначною, комбінована терапія може бути прийнятною, коли пацієнти мають слабку реакцію на бета-агоністи.
  • Рекомендовано лікування з додаванням іпратропію лише пацієнтам, які відповідають таким критеріям: ХОБЛ + БРОНХОСПАЗМ + ВИСОКИЙ ІНДЕКС ПІДОЗРИ НА ВІРУСНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ.

o   іпратропій (обмежені запаси). Доза: 8 вдихань (136 мкг) кожні 20 хвилин, загалом до 3 годин.

Кортикостероїди:

  • Потрібно уникати кортикостероїдів у випадках з високим індексом підозри на COVID-19 у цей момент. Це ґрунтується на рекомендаціях ЦКПЗ та ВООЗ через свідчення про тривалу реплікацію вірусу у випадках MERS-CoV, вторинних до введення кортикостероїдів. Застосування стероїду не рекомендоване, але можливе тільки у випадках клінічного показання з таких причин, як рефракторний септичний шок або загострення ХОЗЛ.

Антибіотики:

  • Необхідно розглянути антибіотики щодо накладеної бактеріальної пневмонії. Негоспітальну пневмонію (наприклад, цефтріаксон і азитроміцин), на відміну від госпітальної, потрібно визначати на основі індивідуальних факторів ризику пацієнта.

Противірусні препарати:

  • Деякі противірусні терапії (наприклад, ремдезівір, інтерферон, лопінавір/ритонавір) можуть бути корисними при лікуванні COVID-19. Їхнє використання необхідно обговорювати відповідно до інфекційних захворювань, зазвичай застосування їх можна відкласти до госпіталізації.

Вазопресори:

  • Аби мінімізувати ризик зараження медичних працівників, інвазивних процедур, зокрема встановлення центрального катетера, варто уникати (на розсуд працівника).
  • Безпека використання периферичного вазопресора – дискусійне питання у фаховій літературі.
  • Якщо таки використовувати периферичні або внутрішньокісткові вазопресори, то:

o   необхідно вливати рідини через передпліччя або ліктьову ямку з допомогою периферійної крапельниці (голка 20 калібру або більше);

o   потрібно уникати глибокого введення або ручних крапельниць;

o   варто переконатися, що внутрішньокісткові вазопресори добре введені у кістку;

o   спостерігати за пацієнтом на випадок крововиливу та лікувати його за протоколом.

Рефракторна гіпоксемія:

  • Рекомендовано переглянути посібник з гіпоксемії HMC щодо додаткових фармакологічних препаратів для рефракторної гіпоксемії.

 

Джерело: UW Medicine COVID-19

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь