Спецпроєкти

Методи мінімізації аерозоль-генеруючих процедур для пацієнтів із засобами індивідуального захисту

Як одягати засоби індивідуального захисту? Як уберегтись від Covid-19? Як користуватися засобами індивідуального захисту? Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий!

Медичним працівникам під час пандемії COVID-19 та інших крапельних інфекціях потрібно знати, коли застосовувати засоби індивідуального захисту (далі – ЗІЗ) для пацієнтів при аерогенних інфекціях.

Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) – засоби, що їх використовують працівники, щоб усунути або зменшити дії шкідливих і небезпечних виробничих чинників, а також щоб захиститися від забруднення.

Тому ми зібрали практичні поради щодо методів мінімізації аерозоль-генеративних процедур, за допомогою яких можна перевести пацієнта із ЗІЗ при крапельних інфекціях на ЗІЗ при аерогенному механізмі передачі збудника.

Пристрої, що збільшують концентрацію інфекційного аерозолю та вимагають застосування ЗІЗ при аерогенних інфекціях (необхідно носити маски N95):

  • Вентильовані пацієнти – необхідне постійне використання ЗІЗ при аерогенних інфекціях.
  • Пристрої неінвазивної вентиляції (двофазна вентиляція з позитивним тиском у дихальних шляхах, безперервний позитивний тиск у дихальних шляхах, змінний позитивний тиск у дихальних шляхах) – необхідне використання ЗІЗ при аерогенних інфекціях, коли пацієнт використовує пристрої неінвазивної вентиляції.

! Контролювати класифікації сестринських результатів і безперервного позитивного тиску в дихальних шляхах – необхідне використання ЗІЗ при аерогенних інфекціях лише вночі під час носіння пристрою.

! Пацієнтів, які проходять диференціальну діагностику методом виключення та в яких підтвердився COVID-19, не варто піддавати неінвазивній вентиляції.

  • Генератор високого потоку (маска та носова канюля)необхідне постійне використання ЗІЗ при аерогенних інфекціях.
  • Ручні небулайзеринеобхідне використання ЗІЗ при аерогенних інфекціях, коли пацієнт використовує ручний небулайзер.

! Якщо є така можливість, варто застосовувати інгалятор з дозатором або респімат, щоб пацієнт міг залишатися в ЗІЗ при крапельному механізмі передачі збудника (наприклад, Альбутерол та Атровент).

! Можливість прийому інших медикаментів, не еквівалентних інгалятору з дозатором, (наприклад, антибіотиків, протигрибкових та гіпертонічних препаратів) потрібно оцінювати в кожному конкретному випадку. Лікар повинен враховувати всі ризики.

  • Аерозольні трахеостомічні коміри – необхідне використання ЗІЗ при аерогенних інфекціях.

Інші способи мінімізації використання ЗІЗ при аерогенних інфекціях:

  • Хворі на ХОЗЛ (хронічне обструктивне захворювання легень) повинні бути переведені на інгалятор з дозатором під час госпіталізації, якщо вони не мають зміненого психічного стану, слабоумства тощо.
  • Радіаційна терапія (РТ) та фармаціяперсонал РТ та дипломовані медсестри повинні перевірити всіх пацієнтів, яким зараз призначено ручний небулайзер, і якщо пацієнт перебуває в краплинній ізоляції, вони повинні зробити запит про переведення пацієнта на інгалятор.

 ! Якщо пацієнти в аптеці замовляють ручний небулайзер, то їм потрібно порадити або радіаційну терапію, або звернутися до лікаря, який надасть рекомендації щодо використання інгалятора з дозатором.

 ! Лікарські препарати, що їх пацієнти приймають за допомогою ручного небулайзера, потрібно зберігати із застосуванням ЗІЗ при аерогенних інфекціях.

  • Процедура зі збільшення простати – це процедура, що супроводжується виділенням секреції. Пацієнтам, які мають ЗІЗ при крапельних інфекціях, під час проведення процедури зі збільшення простати потрібні ЗІЗ при аерогенних інфекціях. Розгляньте можливість використання пристроїв очищення повітряних ліній під назвою acapella або aerobika замість поплескування. Заохочуйте і навчайте пацієнтів робити це самостійно.

 ! Якщо пацієнт не може виконати процедуру через психічний стан, інтелектуальні порушення тощо, лікар повинен врахувати всі можливі ризики.

! Інтубованим пацієнтам належить користуватися вбудованими в ліжко масажерами, якщо такі ліжка є в наявності.

Ми вже писали про те, як мінімізувати шкоду довкіллю від засобів індивідуального захисту та як приймати пологи у вагітних із Covid-19.

Примітка:

Пацієнтів, які проходять диференціальну діагностику методом виключення або COVID-19-позитивні, рекомендовано інтубувати, якщо, скоріше за все, їх неможливо буде «врятувати» високим потоком або неінвазивною вентиляцією. Неінвазивна вентиляція збільшує ризик для медичних працівників, якщо порівнювати з вентильованим пацієнтом.

Джерело: UW Medicine COVID-19

Переклад: Таня Прус

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь