Спецпроєкти

Три рецепти для домашнього пікніка від Аліси Купер


Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий! 

Ви знали, що домашні пікніки можуть бути такими ж смачними, як і на природі? Барбекю легко замінить звичайна духовка або електрогриль, а печені овочі в домашніх умовах перетворяться на пікантний салат. 

До того ж удома ви зможете ретельно вимити продукти, посуд і руки. Одні плюси, чи не так?

Пропонуємо вам провести #травневівдома разом із ROZETKA і приготувати три страви за рецептом Аліси Купер, авторки кулінарних курсів, яка вчить своїх підписників перетворювати звичайні продукти на кулінарні шедеври. 

Сьогодні в меню:

  • салат із запечених молодих овочів – варіація на тему пікнікового барбекю
  • бомбете, або ж італійський шашлик – принципово новий погляд на свинину
  • картопля із соусом сальса верде, всі інгредієнти для якого знайдуться у вашому холодильнику 

Можна готувати  всі три страви одночасно, щоб буквально за годину отримати ситну святкову вечерю. А можна для початку обрати одну. У будь-якому разі наш перший крок – розігріти духовку на 200 °C. Якщо готуєте кілька делікатесів водночас, обов’язково вмикайте верхній і нижній жар. 

Салат із запечених молодих овочів

Що вам знадобиться:

  • 3 кабачки
  • 3 помідори
  • волоські горіхи
  • сухий або свіжий часник
  • форма для випікання
  • пергамент
  • оливкова олія
  • сметана або грецький йогурт
  • невеликий пучок петрушки

Для початку розігрійте духовку до 200 °C. Основа нашого салату – ароматні запечені овочі, які можна готувати на грилі у формі для запікання чи просто на решітці в духовці. 

Почнімо з кабачків: відріжте хвостики і наріжте овочі поздовж. Із половинки має вийти десь три «язички» заввишки сантиметр. Далі наріжте помідори шматочками, готовими до вживання в салаті, адже після духовки їх буде важко розрізати без бризків по всій кухні. Я звикла різати томати на четвертинки.

Застеліть форму для запікання пергаментом. Викладіть на нього слайси кабачків та томати, рівномірно полийте овочі оливковою олією. Підсоліть, додайте сухий часник у приправі чи дрібно нарізаний молодий. 

Важливо активно перемішати овочі руками, щоб кожен шматочок був просякнутий олією та спеціями. Це допоможе зберегти кабачки і томати соковитими при запіканні на великій температурі. Коли все буде готово, помістіть форму з овочами в розігріту духовку.

У нашому салаті будуть не лише теплі овочі, але й сирі. Для другої частини страви знадобиться свіжий кабачок, нарізаний тоненькими півкільцями, кілька зубчиків подрібненого часнику, трохи волоських горіхів і петрушка. Перемішайте інгредієнти і дайте кабачкам пустити сік.

За 35–40 хвилин дістаньте ароматні і вже м’якенькі овочі з духовки. Підготуйте величеньку миску для вашого салату. Наріжте кабачки невеликими шматочками, додайте до них четвертинки томатів. Змішайте це все із сирою частиною. 

Додайте сметану або грецький йогурт, полийте кленовим сиропом або медом і ретельно перемішайте. Вуаля – салат пахне зеленню, часником, печеними овочами і волоськими горіхами. 

Бомбете, або ж італійський шашлик

Що вам знадобиться:

  • свиняча шия або куряче філе
  • підкопчений твердий сир 
  • петрушка
  • часник
  • довгі шпажки

Навіть якщо ви опанували всі типи шашлика в різноманітних маринадах, цей варіант вас точно вразить. Це такий собі спосіб по-новому подивитися на звичну свинину. То що, почнімо?

Наріжте свинину тонкими пластинами. Суть італійського шашлика бомбете – в тому, щоб нафарширувати шматочки м’яса петрушкою і сиром, а потім згорнути все це у трубочку. Є секрет: щоб нарізати свинину максимально тонко, завчасно приморозьте цілий шматок м’яса. 

Для тих, хто не любить смак свинини, підійде куряче філе в поєднанні з беконом. Адже м’ясо курки доволі сухе, без жиру в духовці воно просто буде розпадатися на волокна. 

Переходимо до начинки рулета. Дрібно поріжте петрушку і часник. Далі сир – для цих цілей в оригіналі використовують його італійські види: качокавало, скаморца. Ви можете взяти сулугуні, чедар або моцарелу. Для зручности наріжте сир дрібною соломкою. 

На слайс м’яса насипте петрушки і густо розкладіть шматочки сиру. Загортайте все це в рулет максимально щільно. Щоб закріпити результат, можете використати шпагат, перев’язавши рулетики з двох кінців.

Сир сам по собі доволі солоний, тому страву можна додатково не солити. Якщо ж ви любите більш пряні насичені смаки, сміливо додайте дрібку соли ще до того, як почнете загортати м’ясо з начинкою. 

Далі візьміть шпажку і акуратно «прошийте» нею рулетик, ніби тканину голкою. У вас має вийти м’ясна хвилька на паличці.

Якщо ви обрали курку, поріжте її на широкі шматочки заввишки сантиметр. Не відбивайте, щоб не пошкодити волокна, м’ясо й так довол ніжне. Формуючи основу рулетика, кладіть спочатку бекон, на нього шматок філе, далі так само петрушку і сир. Приготуйтеся: проколоти шпажкою такий солідний кусень м’яса і не загубити начинку непросто, але ви точно впораєтеся :).

Можна готувати м’ясо у формі для запікання, а можна прямо на решітці. Різниця є: у формі жир буде стікати всередину, тож вийде більш запечена страва, а на решітці – більше схожа на традиційний шашлик. Однак не забудьте підставити деко або форму під низ, щоб жир стікав туди, а не на дно духовки. Так ви уникнете неприємного запаху і чорного диму на кухні.

Зачекайте 25-30 хвилин, виймайте бомбете з духовки і насолоджуйтеся нестандартним барбекю просто в себе вдома. 

Картопля із сальса верде

Що вам знадобиться:

  • 300 грамів молодої картоплі
  • часник
  • помідор
  • оливкова олія
  • сушена паприка
  • трави (петрушка, кінза, м’ята)

Здавалося б, важко здивувати гостей (та й самого себе) стравами з картоплі. Та сьогодні ми приготуємо страву, де цей простий овоч розкриється по-новому і перетвориться на хіт святкового столу. Ми запечемо картоплю крупними шматочками і доповнимо її смак пікантним соусом сальса верде. Хоч його назва видається складною і незрозумілою, на практиці це дуже просто. І суперсмачно, самі спробуйте!

Я буду запікати картоплю в невеликій формі. Тим, у кого велика родина, раджу використовувати деко і, звісно, більше картоплі хоча б один кілограм. 

Картоплю ми не будемо чистити, нібито на справжньому пікніку на природі. Наріжте її на четвертинки і викладіть у форму. Важливо, щоб шматочки не перекривали одне одного і не заповнювали всю посудину. Додайте сушену паприку, вона дасть легкий запах диму, нібито страва щойно із барбекю.

Полийте картоплю оливковою олією, ретельно перемішайте руками, щоб усі шматочки просоталися. Додайте кілька цілих зубчиків молодого часнику в лушпайках. Трішки підсоліть за смаком. Я використовую мандольську сіль, вона схожа на крупні пластівці, ви можете замінити її звичайною кухонною або гімалайською. 

Ось і все! Форму вже можна вставляти в попередньо розігріту духовку. Не забувайте помішувати картоплю кожні 10-15 хвилин лопаткою, щоб усі шматочки рівномірно зарум’янилися.

Переходимо до гострого італійського соусу. Щоб його приготувати, знадобляться листочки м’яти, відділені від стебла і тонко нарізані. Також подрібніть 3-4 зубчики часнику, кінзу та петрушку. Сюди ж додайте нарізану дрібними кубиками цибулю і помідор. 

Усе це змішайте з 50 грамами оливкової олії, щоб зберегти зелень інгредієнтів. Соус сальса верде готовий!

Дістаньте підрум’янену картоплю з духовки і щедро полийте її гострим соусом. Упевнена, що такого ви ще не куштували! 

Пікнікуйте смачно і знаходьте усе необхідне для домашніх посиденьок на ROZETKA.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь