Спецпроєкти

У Німеччині організовують концерт, щоб зʼясувати, як поширюється COVID-19


Німецькі вчені з університету імені Мартіна Лютера шукають чотири тисячі добровольців, які відвідають концерт попспівака Тіма Бендзко в Лейпцигу. Вони хочуть з’ясувати, як коронавірус поширюється на концертах.

Проєкт задумали також, щоб визначити механізми, які дозволять проводити масові культурні або спортивні заходи з меншою загрозою для здоров’я учасників.

Про це повідомляє The Guardian.

Як відбуватиметься експеримент?

Учені планують оснастити 4000 шанувальників віком від 18 до 50 років гаджетами, за допомогою яких кожні 5 секунд можна відстежувати місцезнаходження людини та близькість до іншого, респіраторами та пляшками флюоресцентного дезінфекційного засобу. За домогою такого санітайзера можна буде побачити, яких поверхонь відвідувачі торкаються найбільше.

Крім цього, вчені хочуть візуалізувати поширення інфекції за допомогою аерозолів і дим-машин, а також передбачити його на основі комп’ютерних моделей.

Експеримент відбудеться 22 серпня і буде проводитися з 08:00 до 18:00 години на критій арені в Лейпцигу. До нього допустять тільки тих, хто пройде тест на коронавірус протягом 48 годин до початку події.

Загалом відбудеться три концерти: під час першого 4 тисячі слухачів поводитимуться так, як це було до пандемії, – без соціальної дистанції – і проходитимуть через два головні входи, перш ніж зайняти свої місця. На другому вони потраплять на стадіон через вісім входів, а кожне друге місце на трибунах заблокують. На третій допустять всього 2 тисячі осіб, які перебуватимуть одне від одного суворо на відстані 1,5 метра.

Організатори повідомляють, що наразі до понеділка, 20 липня, 775 добровольців згодилися взяти участь в експерименті.

Результати дослідження науковці представлять на початку жовтня.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь