Спецпроєкти

Instagram незаконно збирає біометричні дані користувачів. Що йому за це загрожує?


Компанія Facebook фігурувала в численних судових розглядах, пов’язаних з незаконним збором даних користувачів. У 2018 році відбувся великий скандал з витоком даних у Facebook. Тоді стало відомо, що компанія Cambridge Analytica використовувала інформацію про користувачів соцмережі для створення політичної реклами.

У 2019 з’ясувалося, що Марк Цукерберг знав про проблеми з безпекою Facebook з самого початку. А минулого року було доведено, – Facebook дозволив прослуховувати голосові повідомлення користувачів.

Минулого місяця корпорація запропонувала заплатити $ 650 млн для врегулювання судового процесу. ЇЇ звинуватили в незаконному зборі біометричних даних за допомогою інструменту тегування фото в Facebook.

Тепер їй висунуто нове звинувачення, пов’язане з соціальною мережею Instagram, якою володіє компанія. Про це повідомляє Bloomberg.

Що не так з Instagram?

Компанію звинувачують в зберіганні даних понад 100 мільйонів користувачів  і незаконному отриманні вигоди з цієї інформації. Згідно з позовом, ця практика порушує закон штату Іллінойс про конфіденційність. Закон забороняє нелегальний збір біометричних даних.

При цьому Instagram почав попереджати користувачів про збір біометрії тільки на початку 2020 року. Таким чином компанія систематично порушувала конфіденційність даних.

Якщо вина Facebook Inc. буде доведена, то компанії за кожне подібне порушення конфіденційності загрожує штраф від однієї до п’яти тисяч доларів.

Речниця компанії Стефані Отвей у відповідь на запит Bloomberg відповіла, що цей позов є безпідставним.

«Instagram не використовує технологію розпізнавання облич», – написала вона.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь