Cпецпроекти

Детокс-дієти, БАДи та небезпечні жовтки: позбавляємося популярних мітів про харчування


Ми дуже любимо доказову медицину, та не дуже любимо міти, що нас оточують. Сьогодні хочемо розповісти про найпопулярніші омани в харчуванні та наукові дослідження, які їх спростовують.

Не можна змішувати білки та вуглеводи

Міт базується на тому, що білки (м’ясо, птиця, риба, яйця) потребують кислого середовища для розщеплення, а ось крохмалисті вуглеводи (рис, макарони, хліб, картопля) – лужного. Прихильники окремого споживання білків та вуглеводів стверджують, що у вас будуть проблеми  через частково неперетравлену їжу, яка «гниє» та  викликає здуття, закрепи, гази або діарею. Завдяки такому харчуванню, на їхню думку, їжа ефективно перетравлюється, зменшується ризик захворювань та накопичення токсинів і вигаданих шлаків.

Насправді немає жодних доказів, які б підтверджували ці твердження. А ось результати дослідження свідчать: страви, що містять суміш білків та вуглеводів, сприятливіше впливають на процес засвоєння інших важливих компонентів. Деякі вітаміни та мінерали можуть краще засвоюватися при таких комбінаціях. Наприклад, споживання м’яса, риби та птиці може покращити засвоєння заліза з рослинної їжі, якщо споживати їх одночасно.

Загалом наша травна система складна і виконує багато завдань. Травлення починається в ротовій порожнині, продовжується у шлунку, а потім частково і в тонкому кишківнику. У процесі травлення виділяється величезна кількість різноманітних ферментів, які діють абсолютно незалежно і не заважають один одному. Якість засвоєння  продуктів визначається не тільки роботою підшлункової залози, а й складом мікрофлори кишківника.

Майже кожен продукт складається з білків, жирів та вуглеводів. Овочі, наприклад, вважаються вуглеводними продуктами, але містять деяку кількість білка. Травна система людини поводиться з усіма комбінаціями їжі дуже грамотно, і важливо,  щоб наш раціон  був різноманітний.

Потрібно виключити з раціону молочні продукти

З молочними продуктами варто бути обережними, але немає потреби цілком відмовитися від них. Це  необхідно, лише якщо ваш організм не засвоює лактозу (або ж з етичних міркувань). 

Молочні продукти містять понад 10 поживних речовин, важливих для нашої нервової системи, роботи м’язів, рівня енергії та для здоров’я кісток. Молочна їжа справді є багатим джерелом вітамінів A, B1, B12, кальцію, калію, магнію, цинку та фосфору, а також білків та вуглеводів з низьким рівнем ГІ. Відмові від молочної їжі без необхідности зі свого раціону означає, що ви втратите не лише кальцій.

При чутливості до лактози можна сміливо підключати до раціону кефір, ряжанку, йогурти, сир (у який не додано вершки та цільне молоко). Усі ці продукти проходять процес ферментації, тобто перероблення цукрів молочнокислими бактеріями. 

Також ви можете обрати рослинні альтернативи на основі мигдалю, сої, рису, кокоса, вівса, кунжуту, фундука та  горіхів кеш’ю.

ВООЗ також рекомендує вживати молоко та молочні продукти (кефір, кисле молоко, йогурт та сир), які мають низький вміст жиру та солі.

Органічні продукти = здорове харчування

Багато хто стверджує, що варто вживати тільки натуральні та органічні продукти, аргументуючи це їхньою користю для здоров’я.

Органічними зазвичай називають продукти, вирощені без використання штучних добрив пестицидів та інших хімічних речовин. М’ясо тварин та птиці вважається органічним, якщо під час вирощення у прикорм не додавали антибіотики та гормони росту.

Результати дослідження показали, що споживання органічної їжі не надто відрізняється від споживання звичайної. Хоча й органічна продукція справді була на 30% менше забруднена пестицидами, але суттєво на здоров’я це не впливає.

Смакові властивості органіки насправді також під сумнівом. Поки закордонні продукти з’являться на наших полицях, вони перестануть бути смачнішими за неорганічні аналоги з найближчого супермаркету.

Детокс-дієти очищають організм

«Детокс-дієти» є представниками «чистого» харчування. Такі дієти зазвичай обмежують їжу соками на рослинній основі, іноді приправленими добавкою. За кілька днів такого режиму ви повинні очиститися від шлаків та токсинів. 

У ході розслідування, проведеного десятьма компаніями, було встановлено, що вони не можуть назвати жодного «токсину», виведеного будь-яким з 15 «очищувальних»  продуктів.

Концепція детокс-дієт нераціональна та ненаукова. Насправді коли ви голодаєте, то ваше тіло врешті накопичує хімічні речовини, які називаються кетонами. Вони можуть спричиняти нудоту, зневоднення, слабкість, запаморочення та дратівливість. 

Детокс-дієти – це радше маркетингові міти, ніж харчова реальність. Ця концепція звучить чудово, і це було б справді неймовірно, якби вона  працювала.

БАДи необхідні всім

Потреба в біологічних добавках – це улюблений напрямок мислення компаній, що займаються харчовими добавками, та гуру охорони здоров’я. Одним з аргументів цього міту є те, що  продукти погіршуються через ГМО, інтенсивне землеробство та підвищення рівня вуглекислого газу (CO2) в атмосфері. 

На жаль, немає жодних доказів того, що прийом мультивітамінів збільшує тривалість вашого життя або ж покращує його якість. У деяких випадках їхня надмірна кількість може навіть   нашкодити  вашому здоров’ю.

Спробуйте зосередитися на тому, що вам насправді потрібно, та налаштувати свій раціон харчування. Якби бади справді могли цілком замінити їжу, то це значно полегшило б нам життя.

Проте щодня науковці дізнаються трохи більше про харчування і багато речей все ще незрозумілі та досліджуються. Поки ми не досягнемо повного розуміння людського організму та його харчових потреб,  безпечніше буде  займатися своїм збалансованим харчуванням та їсти різноманітну їжу.  До того ж це смачніше.

Пам’ятайте: БАДи можна використовувати, але тільки якщо вам їх призначив лікар за результатами аналізів. 

Жовтки впливають на серцево-судинну систему

Яйця є чудовим джерелом білка, жирів та інших поживних речовин. Те, що вони асоціюються з високим рівнем холестерину та серцево-судинними захворюваннями,  не зовсім відповідає дійсності.

Яйця справді містять значну кількість холестерину в жовтках – приблизно 134 мг на велике яйце. Однак це  ще не означає, що таке дозування може призвести до хвороб.

Основними винуватцями серцево-судинних захворювань є насичені та трансжири, які мають набагато більший вплив на підвищення рівня холестерину в крові, особливо в людей, схильних до таких станів (наприклад, у сімейній історії з високим рівнем холестерину).

У яєчних жовтках деякі мікроелементи та інші біоактивні сполуки навіть перешкоджають засвоєнню холестерину, і багато досліджень не змогли знайти підвищення рівня холестерину у людей, які їдять яйця. 

Замість висновків

Сподіваємося, наша інформація не стала для вас відкриттям. Харчуватися справді можна цікаво, різноманітно та без зайвих упереджень. Знімаємо капелюхи перед маркетологами та перевіряємо уважно інформацію, яка потрапляє до наших голів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь
 

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: