Спецпроєкти

У шахраїв немає шансів: як купувати онлайн, щоб не втратити гроші? Популярні схеми. Поради з фінансової безпеки


«Купувати в інтернеті – небезпечно», «Ніде не пиши дані своєї банківської картки, а то вкрадуть усі гроші», «У мережі продають тільки шахраї» – скільки разів ви чули подібні наріканні від знайомих або родичів? Надворі 2020 рік. Безумовно, шахраї в інтернеті є і до того ж вони стали ще вигадливішими та хитрішими у полюванні за вашими кровно заробленими гривнями. Однак і технології не стоять на місці, еге ж?

Так, наприклад, на майданчику OLX понад 130 тисяч оголошень на день проходять автоматичну перевірку на відповідність правилам платформи. Водночас штучний інтелект моніторить у середньому 15 тисяч підозрілих акаунтів щодо фішингу. Про це йдеться у дайджесті з кібербезпеки OLX.

Контроль у два етапи – підозрілі не пройдуть

Перш ніж оголошення потрапляють на платформу, вони проходять автоматичну модерацію. Їх перевіряють на відповідність правилам платформи приблизно за сотнею різноманітних параметрів. За статистикою компанії, через модерацію проходять понад 130 тисяч нових оголошень на день. У результаті 88% з них потрапляють на сайт. Решта проходять глибшу перевірку моделями штучного інтелекту (ШІ) та ручну модерацію. Наприклад, завдяки ручній перевірці в середньому блокуються понад 3 тисяч оголошень на день.

Ще одна складова захисту – щоденний аналіз поведінки приблизно 15 тисяч підозрілих акаунтів (зареєстрованих користувачів) на предмет фішингу, щоб потім виявити потенційних шахраїв. Якщо ШІ з високою ймовірністю визначає чиїсь дії як підозрілі, їхні акаунти автоматично блокуються.

Боротьба з фішингом – загальносвітова тенденція, адже із цим видом шахрайства має справу величезна кількість міжнародних компаній. Так, за даними Brand Phishing Report упродовж 3-го кварталу 2020 року трійка брендів, на які відбувалося найбільше фішингових атак, – Microsoft (19% від глобальної кількості), DHL (9%) та Google (9%). Головна мета фішингу – отримати особисту інформацію або платіжні дані людини.

Які питання з безпеки в онлайні цікавлять українців найбільше?

З настанням карантину люди активніше почали обирати онлайн-шопінг. Підвищення інтересу до нього підтверджують і дані OLX: кількість активних користувачів платформи навесні одразу зросла на 6%. Проте разом з розвитком шопінгу в мережі збільшуються апетити шахраїв. Згідно з даними дослідження CBR, 29% українців натрапляли на шахраїв під час покупок в інтернеті.

Головну сторінку центру підтримки клієнтів OLX з корисною інформацією, як захиститися від шахраїв, у липні відвідали на 8% більше людей, ніж попереднього місяця. У серпні їхня кількість зросла ще на 19%, а у вересні – ще на 20%. Загалом упродовж останніх пів року українці найбільше цікавилися такими питаннями:

  • безпечні покупки;
  • доставка;
  • приватність;
  • захист особистих даних.

Збільшення попиту = нові схеми шахрайства

Зараз шахраї активно переключилися на продавців і використовують схему з підробленим посиланням: псевдопокупець пише продавцеві в чаті онлайн-платформи, запитує про товар і пропонує для зручности перейти в інший месенджер. Коли він опиняється за межами платформи, то повідомляє, що зважився на покупку і вже сплатив товар. Відправляє посилання на сайт-копію нібито для отримання оплати. Продавець вводить усі дані платіжної картки, і сума списується з його рахунку.

Важливо пам’ятати, що такого функціоналу не існує в послузі «OLX Доставка»: щоб її оформити та отримати оплату, не потрібні сторонні посилання. Єдине, що продавець може повідомити покупцеві, – це 16-значний номер картки та ПІБ, причому останнє необов’язково.

Базові правила, що допоможуть продавати та купувати безпечно:

  1. Ставтеся з обережністю до занадто привабливих пропозицій.
  2. Не покидайте офіційний чат-платформи та не переходьте за зовнішніми посиланнями, отриманими від сторонніх осіб.
  3. Користуйтеся безпечними сервісами доставки на кшталт «OLX Доставка».
  4. Перевіряйте сайт, на якому плануєте здійснити чи отримати оплату.
  5. Ніколи не розкривайте всі персональні та платіжні дані, особливо незнайомцям.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь