Спецпроєкти

Переоцінено: що не так з популярними суперфудами?


Тренди на здоровий спосіб життя і здорове харчування зробили ще популярнішими суперфуди. Їм приписували ледь не чарівні властивості і приголомшливий оздоровчий ефект.

Наскільки насправді корисні суперфуди і що про них варто знати, розповів дієтолог, терапевт, експерт у розробці «Єдиного фітнес-стандарту України», учасник ініціативи «Споживай Розумно» Олександр Кущ.

Що ми називаємо суперфудами і що треба знати про них

Суперфуди – це умовна назва категорії продуктів, що їх презентують споживачеві як такі, що містять неймовірну кількість корисних речовин у великій концентрації. Найчастіше це екзотичні продукти рослинного походження: насіння чіа, кіноа, ягоди годжі, деякі види горіхів, певні напої. Іноді сюди зараховують батончики для перекусів, хоча фактично вони ними не є.

Суперфуди – продукти природного походження, яким приписали надприродні властивості. Наприклад, та ж кіноа – це так званий «псевдозлак», що набув популярности як безглютенова низькокалорійна крупа. Однак насправді навіть від такої крупи можна погладшати, як і від будь-якої іншої.

Головне, що потрібно знати про суперфуди:

  1. Багато нетрадиційних суперфудів, особливо з екзотичних країн, недостатньо вивчені. Їхня 100% користь не доведена, склад також остаточно не досліджений.
  2. Не обов’язково шукати екзотику, щоб харчуватися корисно. Насправді локальних продуктів (які ростуть у наших широтах і точно корисні для нас), які цілком можуть замінити суперфуди, а часом навіть будуть кориснішими, – багато.
  3. Вживання винятково суперпродуктів не може забезпечити повноцінного здорового раціону людини. Важливо дотримуватися балансу, а ці продукти вживати лише як доповнення. І розуміти, що вони підходять далеко не всім: це залежить від стану здоров’я, особливостей організму, фаху тощо.

Чим замінити суперфуди: корисніше і дешевше

У нас є низка чудових продуктів, які доступні всім і спокійно можуть замінити дорогі екзотичні суперфуди. Разом з цим вони зовсім не поступаються останнім у кількості корисних речовин і позитивному впливі на організм.

Так, наприклад, насіння льону – чудова альтернатива насінню чіа, ті самі полінасичені жирні кислоти. Єдиний момент: у цього насіння тверда оболонка, тому вони засвоюються краще, якщо їх попередньо змолоти.

Кіноа ми спокійно заміняємо просом, пшоном і кукурудзою. Набір мікроелементів практично той самий, але коштує разів у десять дешевше.

Зелену гречку (яку багато хто також зараховує до «вищої касти продуктів») замінюємо звичайною гречкою, багатою на вітаміни та мікроелементи, адже зелена гречка – та сама (!) крупа, лише не обсмажена.

Те ж саме – із зеленою кавою. Чому побутує думка, що вона корисніша від традиційної? Тому що обсмажування продуктів, у яких є маслянистість (а оскільки кава – це боби, то вона в них є), не надто корисне. Однак насправді це не так критично. Трансжири, у які трансформуються термічно оброблені рослинні жири, є, як стверджують деякі джерела, онкогенними. Проте немає жодного підтвердженого факту захворювання онкологією з причини вживання чорної кави. Тож такі теорії є перебільшенням. Відповідно, звичайну коричневу обсмажену каву також можна спокійно пити. Головне – не перевищувати дозування кофеїну, яке шляхом досліджень визначили авторитетні міжнародні організації: не більше ніж 400 мг на добу для дорослої людини.

Що стосується зеленого й чорного чаю, це одне й те саме листя, яке було зібране в різні періоди і пройшло різні стадії ферментації.

Ягоди годжі, які наділяють «чарівними» властивостями завдяки великій кількості антиоксидантів, можна замінити будь-якою нашою ягодою (чорниця, малина, шовковиця, смородина, лісові ягоди). Це той самий набір антиоксидантів і флавоноїдів.

До суперфудів зараховують ще й екзотичні види горіхів: наприклад, горіх макадамія чи пекан. Насправді грецький горіх, фундук, мигдаль анітрохи не поступаються їм за кількістю корисних речовин, а іноді навіть перевершують.

Чому із суперфудами все неоднозначно?

Є генетична схильність у кожного народу до певного раціону, зумовлена історично. Наприклад, наші предки харчувалися сезонно: в них не було цитрусових узимку, ягоди тільки влітку, гриби – теж тільки в певну пору року. Решту консервували. 

Деякі вчені вважають, що для населення, що проживає в певному регіоні / країні, корисні ті рослини, які можуть цвісти й плодоносити саме на цій землі.

Тож не варто впадати в крайнощі, слід мати на увазі, що значення суперфудів надто перебільшене. Це радше данина моді, ніж реальна потреба організму.

Чого не варто очікувати від суперфудів?

Одразу краще позбутися ілюзій про миттєвий результат. Це не дивоїжа, яка зробить вас молодим, здоровим і спортивним. Суперфуд – це передусім екзотичний продукт, який наш організм може не зрозуміти і «не впізнати». Адже в кожного продукту є свої «генетичні маркери», упізнавані нашим організмом. Однак не всі: якщо продукт не розпізнано, він просто не засвоїться, травна система сприйме його як чужорідний, адже не зможе визначити, які саме ферменти використовувати для його переробки і як реагувати. До речі, процесами рафінування ми також руйнуємо генетичні маркери.

Є набагато простіші перевірені методи отримання корисних речовин організмом, а також його енергетичного підживлення, якщо це необхідно.

Наприклад, активні речовини, що піднімають тонус і працездатність, є в енергетичних напоях і в традиційній чорній каві. На відміну від суперфудів – таких як сирі какао-боби – вони гарантовано підбадьорять і додадуть енергії в короткі терміни.

Тому, якщо вам потрібне джерело енергії просто зараз, випийте чашку еспресо або енергетичний напій з найближчого супермаркету. Вони містять натуральні інгредієнти, корисні для організму (крім кофеїну, це також гуарана, таурин, глюкуронолактон і інші) і добре стимулюють активність: як м’язову, так і мозкову.

Єдине, що потрібно враховувати, вживаючи кофеїновмісні напої, це необхідність дотримуватися елементарних правил і здорового глузду. Наприклад, не вживати їх натщесерце і перед сном, не пити чашка за чашкою або баночка за баночкою. І знову ж таки, пам’ятати про безпечну норму кофеїну, спожитого з усіх джерел (як кави, так і енергетиків чи коли) – до 400 мг на добу для дорослої людини.

Властивості і вплив на організм продуктів на кшталт кави й енергетичних напоїв докладно вивчені авторитетними організаціями, на відміну від екзотичних суперфудів. А науково обґрунтовані норми і правила вживання енергетиків та інших кофеїновмісних продуктів доступні всім охочим. Наприклад, на сайті соціальної ініціативи «Споживай Розумно» або МОЗ. Там можна знайти багато додаткової корисної інформації.

Із суперфудами ж усе не так налагоджено й надійно: добова норма вживання продуктів такого роду не визначена в більшості випадків, хоча мала би, з огляду на високу концентрацію активних речовин, надлишок яких може піти не на користь людині, а навпаки.

Свобода вибору в продуктах харчування – прекрасна прерогатива сучасности. Можна легко знайти рівноцінну заміну їжі, яка не до смаку чи не по кишені, враховуваючи поради спеціалістів і покладаючися на авторитетні наукові висновки. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь