Спецпроєкти

Без олів’є та вінегрету: рецепти салатів до новорічного столу


Якщо ви втомилися від стандартних новорічних салатів, ми вас розуміємо. Підготували добірку смачних салатів до святкового столу, в яких немає ні граму майонезу – є гранат, груша, грейпфрут і тофу.

Салат з креветками та чері

Інгредієнти:

креветки тигрові або королівські (сирі) – 300 г (чиста вага, без панцирів)

помідори чері  – 300 г

салатний мікс  

оливкова олія 

часник  –  2 зубчики

цукор або мед  – 1/2 ч.л. (за смаком)

петрушка або салатний мікс

сіль, чорний молотий перець

Процес приготування:

  1. Креветки краще використовувати сирі, проте якщо їх немає у продажу, то можна й заморожені. Розморозити та промити їх у холодній воді.
  2. Додати до креветок сіль, перець та щіпку цукру (для їх золотистої скоринки при обсмажуванні).
  3. Смажити  на розігрітій сковороді та оливковій олії приблизно 1 хв з кожного боку.
  4. Перекласти креветки до сухої посудини та дати їм охолонути. Можна зберегти олію, у якій вони смажилися, та додати до страви наприкінці. 
  5. Нарізати помідори половинками.
  6. Подрібнити часник.
  7. Промити, обсушити та нарізати зелень. 
  8. З’єднати в мисці помідори, часник та петрушку. Додати спеції за смаком.
  9. Додати креветки (можна розрізати на 2-3 частини), зелень, перемішати і відразу подавати до столу.

Салат з куркою та гранатом

Інгредієнти:

куряче філе  – 300 г

цибуля ріпчаста  – половина

печериці  – 150 г

середній гранат  – половина

сіль, чорний мелений перець

зелень 

сметана

Процес приготування:

  1. Відварити куряче філе протягом 30 хв, хай м’ясо охолоне. Потім розібрати на волокна.
  2. Нарізати цибулю дрібно та гриби соломкою. Обсмажити їх на добре розігрітій сковорідці.
  3. Змішати все в посудині. Додати спеції за смаком.
  4. Почистити та розібрати гранат на зернятка. 
  5. З’єднати всі компоненти, заправити сметаною та прикрасити зеленню.

Салат з грушею та горіхами

Інгредієнти:
стигла груша  – 2 шт

сир рокфор  – 120 г

волоські горіхи  – 100 г

сок 1/2 лимона

кунжутна/соняшникова олія  – 2 ст.л.

листя салату 

Процес приготування:

  1. Розрізати грушу навпіл та видалити серцевину. Нарізати тоненькими слайсами.
  2. Нарізати сир дрібними кубиками. 
  3. З’єднати в мисці подрібнену грушу, сир і волоські горіхи. 
  4. Збризнути лимонним соком. Додати олію та перемішати. 
  5. Прикрасити зеленню та одразу подавати до столу.

Салат з грибами та авокадо

Ігредієнти:

1 цілий авокадо

печериці  – 250 г

цибуля ріпчаста

морква  – 1 шт

огірок свіжий  – 2 шт

огірок маринований  – 1 шт

яйце – 2 шт

горошок консервований  – 1/2 банки

Процес приготування:

  1. Відварити моркву протягом 20 хв.
  2. Нарізати цибулю дрібно та гриби соломкою. Обсмажити їх на добре розігрітій сковорідці.
  3. Нарізати дрібними кубиками авокадо, огірки і моркву та змішати в одній посудині.
  4. Натерти яйця на тертці. 
  5. Додати в миску яйця, горошок та кукурудзу. Перемішати.
  6. Додати оливкову олію за смаком і подавати.

Салат з грейпфрутом

Інгредієнти:

великий грейпфрут – 1 шт

буряк – 3 шт

авокадо – 1 шт

шпинат  –  200-250 г

волоські горіхи або мигдаль – 50 г

цибуля зелена  – 2 ст.л.

Для заправки:

мед  – 2 ч. л.

гірчиця  – 1-1,5 ч.л.

оливкова олія  – 2-3 ч.л.

винний оцет – 2 ч.л.

сік грейпфрута

Процес приготування:

  1. Заздалегідь відварити буряк протягом 30-40 хв.
  2. Почистити грейпфрут, залишити тільки м’якоть. Сік від фрукта можна зберегти для приготування заправки.
  3. Порізати зелену цибулю дрібно, а грейпфрут – шматочками середнього розміру.
  4. Обсмажити на сухій сковороді волоські горіхи до появи аромату. Подрібнити їх ножем. Частину цілих горіхів можна використати для прикраси салату.
  5. Нарізати слайсами буряк.
  6. Для заправки з’єднати мед, гірчицю, винний оцет і оливкову олію. Ретельно все перемішати, доки не розчиниться мед. 
  7. Вимити, обсушити і подрібнити листя шпинату. Змішати в одній мисці подрібнені горіхи, шпинат, цибулю, буряк та шматочки грейпфрута. Додати заправку.
  8. За бажанням прикрасити салат горіхами зверху.

Салат з тофу

Ігредієнти:


тофу  – 350 г

олія кунжутна – 2 ст. л.

морква 

цибуля червона 

оливкова олія

сіль, чорний мелений перець 

зелений горошок (консервований без рідини)  – 500 г

зелень 

насіння соняшнику  – 4 ч.л.

Процес приготування:

  1. Порізати тофу кубиками.
  2. Олію розігріти в сковороді, викласти тофу і смажити 5-6 хв з кожного боку.
  3. Нарізати цибулю та моркву тонкими смужками.
  4. Змішати в мисці тофу, моркву, цибулю, горошок та зелень. Додати спеції за смаком.
  5. Додати оливкову олію. Перемішати.
  6. Посипати зверху насінням.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь