Без олів’є та вінегрету: рецепти салатів до новорічного столу
Якщо ви втомилися від стандартних новорічних салатів, ми вас розуміємо. Підготували добірку смачних салатів до святкового столу, в яких немає ні граму майонезу – є гранат, груша, грейпфрут і тофу.
Салат з креветками та чері
Інгредієнти:
креветки тигрові або королівські (сирі) – 300 г (чиста вага, без панцирів)
помідори чері – 300 г
салатний мікс
оливкова олія
часник – 2 зубчики
цукор або мед – 1/2 ч.л. (за смаком)
петрушка або салатний мікс
сіль, чорний молотий перець
Процес приготування:
- Креветки краще використовувати сирі, проте якщо їх немає у продажу, то можна й заморожені. Розморозити та промити їх у холодній воді.
- Додати до креветок сіль, перець та щіпку цукру (для їх золотистої скоринки при обсмажуванні).
- Смажити на розігрітій сковороді та оливковій олії приблизно 1 хв з кожного боку.
- Перекласти креветки до сухої посудини та дати їм охолонути. Можна зберегти олію, у якій вони смажилися, та додати до страви наприкінці.
- Нарізати помідори половинками.
- Подрібнити часник.
- Промити, обсушити та нарізати зелень.
- З’єднати в мисці помідори, часник та петрушку. Додати спеції за смаком.
- Додати креветки (можна розрізати на 2-3 частини), зелень, перемішати і відразу подавати до столу.
Салат з куркою та гранатом
Інгредієнти:
куряче філе – 300 г
цибуля ріпчаста – половина
печериці – 150 г
середній гранат – половина
сіль, чорний мелений перець
зелень
сметана
Процес приготування:
- Відварити куряче філе протягом 30 хв, хай м’ясо охолоне. Потім розібрати на волокна.
- Нарізати цибулю дрібно та гриби соломкою. Обсмажити їх на добре розігрітій сковорідці.
- Змішати все в посудині. Додати спеції за смаком.
- Почистити та розібрати гранат на зернятка.
- З’єднати всі компоненти, заправити сметаною та прикрасити зеленню.
Салат з грушею та горіхами
Інгредієнти:
стигла груша – 2 шт
сир рокфор – 120 г
волоські горіхи – 100 г
сок 1/2 лимона
кунжутна/соняшникова олія – 2 ст.л.
листя салату
Процес приготування:
- Розрізати грушу навпіл та видалити серцевину. Нарізати тоненькими слайсами.
- Нарізати сир дрібними кубиками.
- З’єднати в мисці подрібнену грушу, сир і волоські горіхи.
- Збризнути лимонним соком. Додати олію та перемішати.
- Прикрасити зеленню та одразу подавати до столу.
Салат з грибами та авокадо
Ігредієнти:
1 цілий авокадо
печериці – 250 г
цибуля ріпчаста
морква – 1 шт
огірок свіжий – 2 шт
огірок маринований – 1 шт
яйце – 2 шт
горошок консервований – 1/2 банки
Процес приготування:
- Відварити моркву протягом 20 хв.
- Нарізати цибулю дрібно та гриби соломкою. Обсмажити їх на добре розігрітій сковорідці.
- Нарізати дрібними кубиками авокадо, огірки і моркву та змішати в одній посудині.
- Натерти яйця на тертці.
- Додати в миску яйця, горошок та кукурудзу. Перемішати.
- Додати оливкову олію за смаком і подавати.
Салат з грейпфрутом
Інгредієнти:
великий грейпфрут – 1 шт
буряк – 3 шт
авокадо – 1 шт
шпинат – 200-250 г
волоські горіхи або мигдаль – 50 г
цибуля зелена – 2 ст.л.
Для заправки:
мед – 2 ч. л.
гірчиця – 1-1,5 ч.л.
оливкова олія – 2-3 ч.л.
винний оцет – 2 ч.л.
сік грейпфрута
Процес приготування:
- Заздалегідь відварити буряк протягом 30-40 хв.
- Почистити грейпфрут, залишити тільки м’якоть. Сік від фрукта можна зберегти для приготування заправки.
- Порізати зелену цибулю дрібно, а грейпфрут – шматочками середнього розміру.
- Обсмажити на сухій сковороді волоські горіхи до появи аромату. Подрібнити їх ножем. Частину цілих горіхів можна використати для прикраси салату.
- Нарізати слайсами буряк.
- Для заправки з’єднати мед, гірчицю, винний оцет і оливкову олію. Ретельно все перемішати, доки не розчиниться мед.
- Вимити, обсушити і подрібнити листя шпинату. Змішати в одній мисці подрібнені горіхи, шпинат, цибулю, буряк та шматочки грейпфрута. Додати заправку.
- За бажанням прикрасити салат горіхами зверху.
Салат з тофу
Ігредієнти:
тофу – 350 г
олія кунжутна – 2 ст. л.
морква
цибуля червона
оливкова олія
сіль, чорний мелений перець
зелений горошок (консервований без рідини) – 500 г
зелень
насіння соняшнику – 4 ч.л.
Процес приготування:
- Порізати тофу кубиками.
- Олію розігріти в сковороді, викласти тофу і смажити 5-6 хв з кожного боку.
- Нарізати цибулю та моркву тонкими смужками.
- Змішати в мисці тофу, моркву, цибулю, горошок та зелень. Додати спеції за смаком.
- Додати оливкову олію. Перемішати.
- Посипати зверху насінням.