Спецпроєкти

Підтримка локдауну, згода на щеплення та моніторинг новин: що українці думають про коронавірус?


В Україні дослідили настрої українців щодо коронавірусу: самої хвороби, лікування та обмежувальних заходів. Виявилося, більшість українців готові вакцинуватися від коронавірусу лише у випадку, якщо щеплення буде безкоштовним.

Таке дослідження провела та опублікувала соціологічна група «Рейтинг».

Щеплення

Згідно з результатами, 55% опитаних підтримали безкоштовну вакцинацію, ще 40% – відмовилися від неї. Якщо ж вакцина буде платною, лише 35% українців зроблять щеплення, а 57% – все одно відмовляться.

Водночас виявилося, що прихильників безкоштовних щеплень від коронавірусу більше серед осіб похилого віку та мешканців сіл.

Найактивніше платну вакцинацію підтримала українська молодь та мешканці Києва.

Локдаун

За останні два тижні рівень підтримки «карантину вихідного дня» зменшився від 49 до 44% (кількість противників зросла з 49 до 54%). Лише 34% очікують, що внаслідок його запровадження поширення коронавірусу зменшиться, 64% – не погоджуються із цим.

Підтримка запровадження «жорсткого карантину» (локдауну) зросла з 36 до 42% (кількість противників зменшилась із 61 до 55%). Збільшилася кількість респондентів (з 55 до 58%), які вважають, що поширення коронавірусу внаслідок локдауну зменшиться. Разом з тим 58% підтримують введення локдауну на новорічні свята, а 40% – проти.

Настрої в суспільстві

59% опитуваних часто стежать за новинами про коронавірус, 21% роблять це інколи, 11% – рідко. 8% взагалі не цікавляться такими новинами.

Частіше відстежують новини про коронавірус люди старшого віку та жінки.

36% оцінили свій емоційний стан за останній тиждень як спокійний, 33% – як напружений. За останні два тижні показники напружености дещо зросли. Вищий рівень тривожности фіксується серед жінок, старших людей, а також тих, хто частіше відстежує новини про коронавірус.

Раніше ми розповідали, що мільйони людей мають захисні Т-клітини від коронавірусу внаслідок перенесених аналогічних вірусів застуди. Тобто природний імунітет до коронавірусу трапляється вдвічі частіше, ніж передбачали експерти.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь