Традиційний німецький кекс: як приготувати різдвяний штолен
Штолен – традиційна німецька випічка, яку їдять під час Різдва.
Перша письмова згадка про страву була ще в 1329-ому. Тоді ця страва в Наумбурзі на Заалі була різдвяним підношенням місцевому єпископу. Випічку виготовляли з борошна, вівса та води, не використовуючи цукор, фрукти і алкоголь. За 100 років штолен пекли з борошна, олії, води та дріжджів.
Деякий час штолен вважався їжею царів. Колись пекарі в Дрездені (головному місті Саксонії) навіть спільно працювали над виготовленням 18-кілограмового різдвяного кексу, який потім несли вулицями до палацу.
У 1730 році для принц Августа випікали штолен, на який використали 3600 яєць і 1000 кілограмів борошна.
Час приготування – 2 год 30 хв
Інгредієнти
Для тіста:
- 1 склянка теплого молока
- 3 ч. л. активних сухих дріжджів
- 1/2 склянки цукрового піску
- 2 склянки борошна * залежить від кількості рідини у вашій фруктово-горіховій суміші (Якщо тісто занадто вологе, додавайте більше борошна.)
- 2 великих яєчних жовтка
- 120 г вершкового масла
- вершкове масло для змащування
- пів стручка ванілі (або 2 ч.л. ванільного екстракту)
- 1 ч. л. солі
- жменька родзинок
- цедра лимона
- цедра апельсину
- цитрусова шкірка
- дрібно нарізаний мигдаль
- 1/2 ч. л. меленого кардамону
- 1/2 ч. л. меленої кориці
- ром темний або лікер (Куантро) – 1/2 склянки
Для глазурі:
- 100 г вершкового масла
- цукрова пудра
Процес приготування
- Підготуйте сухофрукти: помістіть родзинки, цедру з лимона та апельсина, кардамон, корицю і мигдаль у неметалеву миску та залийте ромом. Перемішайте та залиште на 4-6 години. Можна замочити і на триваліший час (24-48 годин): смак страви від цього буде тільки кращим.
- Для тіста змішайте у глибокій мисці молоко та цукор, додайте дріжджі та 5 ст. л. просіяного борошна. Вимішуйте тісто до однорідної консистенції. Накрийте плівкою та залиште в теплому місці на 20 хв.
- Подрібніть лимонну цедру. Розріжте вздовж ванільний стручок, заберіть насіння. Змішайте з пом’якшеним маслом.
- Додайте до тіста решту борошна, коричневий цукор, ванільне масло і жовтки. Вимішуйте.
- Додайте приготовлену суміш цукатів, фруктів і горіхів, цедру і сіль. Вимісіть тісто на робочій поверхні, посипаній борошном. Покладіть його в глибоку миску, накрийте рушником і залиште в теплому місці на 2 години. Можна покласти його в злегка розігріту духовку. Тісто повинно піднятися майже вдвічі.
- Розкатайте тісто у формі овала. Ребром долоні зробіть поздовжнє поглиблення посередині овалу і загніть праву половину тіста на ліву так, щоб воно трохи заходило за середину.
- Викладіть тісто на деко, вистелений пергаментом, накрийте рушником і залиште в теплому місці на годину.
Штолен виростає приблизно 35-40 см в довжину і 15 см в ширину. Тому можна розділити тісто на дві частини, але тоді потрібно трохи зменшити час випічки.
- Випікайте штолен у розігрітій духовці при 170-180°С годину та до готовности. Через 40 хв можна накрити його фольгою.
Спробуйте проткнути тісто зубочисткою або дерев’яною паличкою. Якщо вони сухі, тісто готове. - Розтопіть масло для покриття. Розріжте вздовж ванільний стручок, приберіть насіння та додайте стручок у масло. Перемішайте.
- Вийміть готовий штолен з духовки, трохи змастіть його маслом. Просипте через дрібне ситечко частину цукрової пудри. Зачекайте, доки утвориться скоринка та ще 3 рази змастіть маслом та посипте пудрою.
Нехай випічка повністю охолоне. Зберігати штолен краще в холодильнику.