Спецпроєкти

Традиційний німецький кекс: як приготувати різдвяний штолен


Штолен – традиційна німецька випічка, яку їдять під час Різдва. 

Перша письмова згадка про страву була ще в 1329-ому. Тоді ця страва в Наумбурзі на Заалі була різдвяним підношенням місцевому єпископу. Випічку виготовляли з борошна, вівса та води, не використовуючи цукор, фрукти і алкоголь. За 100 років штолен пекли з борошна, олії, води та дріжджів. 

Деякий час штолен вважався їжею царів. Колись пекарі в Дрездені (головному місті Саксонії) навіть спільно працювали над виготовленням 18-кілограмового різдвяного кексу, який потім несли вулицями до палацу.

У 1730 році для принц Августа випікали штолен, на який використали 3600 яєць і 1000 кілограмів борошна.

Час приготування – 2 год 30 хв

Інгредієнти

Для тіста:

  • 1 склянка теплого молока
  • 3 ч. л. активних сухих дріжджів
  • 1/2 склянки цукрового піску
  • 2 склянки борошна * залежить від кількості рідини у вашій фруктово-горіховій суміші (Якщо тісто занадто вологе, додавайте більше борошна.) 
  • 2 великих яєчних жовтка
  • 120 г вершкового масла
  • вершкове масло для змащування
  • пів стручка ванілі (або 2 ч.л. ванільного екстракту)
  • 1 ч. л. солі
  • жменька родзинок
  • цедра лимона
  • цедра апельсину
  • цитрусова шкірка 
  • дрібно нарізаний мигдаль
  • 1/2 ч. л. меленого кардамону
  • 1/2 ч. л. меленої кориці
  • ром темний або лікер (Куантро) – 1/2 склянки

Для глазурі:

  • 100 г вершкового масла  
  • цукрова пудра 

Процес приготування

  1. Підготуйте сухофрукти: помістіть родзинки, цедру з лимона та апельсина, кардамон, корицю  і мигдаль у неметалеву миску та залийте ромом. Перемішайте та залиште на 4-6 години. Можна замочити і на триваліший час (24-48 годин): смак страви від цього буде тільки кращим.
  2. Для тіста змішайте у глибокій мисці молоко та цукор, додайте дріжджі та 5 ст. л. просіяного борошна. Вимішуйте тісто до однорідної консистенції. Накрийте плівкою та залиште в теплому місці на 20 хв.
  3. Подрібніть лимонну цедру. Розріжте вздовж ванільний стручок, заберіть  насіння. Змішайте з пом’якшеним маслом.
  4. Додайте до тіста решту борошна, коричневий цукор, ванільне масло і жовтки. Вимішуйте.
  5. Додайте приготовлену суміш цукатів, фруктів і горіхів, цедру і сіль. Вимісіть тісто на робочій поверхні, посипаній борошном. Покладіть його в глибоку миску, накрийте рушником і залиште в теплому місці на 2 години. Можна покласти його в злегка розігріту духовку. Тісто повинно піднятися майже вдвічі.
  6. Розкатайте тісто у формі овала. Ребром долоні зробіть поздовжнє поглиблення посередині овалу і загніть праву половину тіста на ліву так, щоб воно трохи заходило за середину.
  7. Викладіть тісто на деко, вистелений пергаментом, накрийте рушником і залиште в теплому місці на годину.

    Штолен виростає приблизно 35-40 см в довжину і 15 см в ширину. Тому можна розділити тісто на дві частини, але тоді потрібно трохи зменшити час випічки.

  8. Випікайте штолен у розігрітій духовці при 170-180°С годину та до готовности. Через 40 хв можна накрити його фольгою.
    Спробуйте проткнути тісто зубочисткою або дерев’яною паличкою. Якщо вони сухі, тісто готове.
  9. Розтопіть масло для покриття. Розріжте вздовж ванільний стручок, приберіть насіння та додайте стручок у масло. Перемішайте.
  10. Вийміть готовий штолен з духовки, трохи змастіть його маслом. Просипте через дрібне ситечко частину цукрової пудри. Зачекайте, доки утвориться скоринка та ще 3 рази змастіть маслом та посипте пудрою.

Нехай випічка повністю охолоне. Зберігати штолен краще в холодильнику.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь