Спецпроєкти

6 видів спорту, які підтримують українські IT-компанії


Ще п’ять років тому при словах «Я працюю IT-спеціалістом» вмикався стереотип про хлопця в розтягнутому светрі й з пляшкою пива в руках. Зараз же багато учасників сфери –  атлетичні спортсмени, актори та гонщики. Про те, що відбувається за стінами офісів, розповідаємо в добірці нижче.

Фехтування

Юридична фірма Eterna Law підтримує Федерацію фехтування України протягом восьми років. Вона представляє інтереси збірної в локальних і міжнародних змаганнях. Почалося все з Олімпійських ігор 2012 року. Тоді українка Яна Шемякіна завоювала золоту медаль, а Ольга Харлан — бронзу.

Ще вони спонсорують федерацію для конкретних потреб. Наприклад, для ремонту та будівництва спортивних манежів і майданчиків.

Також Eterna Law консультує федерацію. Їхні юристи дають поради ФФУ із взаємин з фізичними особами — тренерами з фехтування, спортсменами й науковими співробітниками. До того ж, фірма консультує спортсменів з низки питань — отримання фінансування з міжнародних фондів для підтримки ветеранів фехтування.

Дрифтинг

Фінтех-компанія Wirex підтримує дрифтинг. Найсвіжіший приклад — співорганізація встановлення національного рекорду в парному дрифті. Це рух двох автомобілів, які одночасно переходять в занос. Тут пілоти рухаються один за одним. Перший повинен задавати темп, траєкторію й кут для маневру, а другий — повторює його темп і траєкторію.

25 листопада 2020 року керівництво Wirex вирішило підтримати спортсменів Артура Підлужного та Юрія Рака. Вони увійшли в найшвидший керований занос на швидкості 215 км/год.

Наступна мета пілотів — перевершити світовий рекорд. Він становить 246 км/год. Спробують це зробити вони в квітні 2021 року. Для цього навіть перекриють частину злітної смуги аеропорту «Бориспіль».

У Wirex своє рішення коментують наступним чином: «З Юрієм Раком ми співпрацюємо майже з перших днів компанії. Весь час він дуже чітко відображає нашу культуру: швидкість та технологічність. Так і дрифтинг — це все про нас. До того ж, хотілося б відвести дрифтерів з міських вулиць на професійні треки, а для цього потрібне зацікавлення до цього виду спорту й інфраструктура».

Марафони

Kyiv half marathon проходить в Києві з 2011 року. З 2015 по 2019 роки титульним спонсором напівмарафону була компанія «Нова Пошта».

Організатори заходу кажуть, що це був найкращий час розвитку Київського напівмарафону. За ці п’ять він виріс з 6000 учасників до майже 13 000. У 2019 він зібрав майже 13 тис. спортсменів з 57 країн.

Це єдиний напівмарафон в Україні, який входить в календар World Athletics зі статусом Silver Label.

У 2020 році він отримав нового титульного спонсора — компанію Work.ua. Але через пандемію пройшов він у онлайн-форматі. Наступний напівмарафон відбудеться у вересні 2021 року й організатори сподіваються, що вийде провести його в офлайні.

Також в Києві щорічно з 2010-го проходить Wizz Air Kyiv City Marathon. У нього є кілька різних форматів, можна вибрати свою дистанцію — від 4.2 км до 42 км в залежності від рівня підготовки та цілі. Наступний марафон відбудеться в жовтні 2021 року.

Екстрим

Щорічно компанія Red Bull витрачає в світі близько 300 млн доларів на спортивний маркетинг. Вони проводять різні турніри, підтримують заходи, у них є футбольні клуби й команда Формули-1.

У Києві щороку з 2010-го проходить Red Bull Flugtag. Це чемпіонат саморобних літальних апаратів. Учасники створюють свої «літаки», подають заявку й, якщо проходять відбір, допускаються до турніру.

Він проводиться в трьох номінаціях: відстань польоту (рекорд 78,64 м), креативність і шоу-талант. Підсумкова оцінка складається з цих трьох і визначає місце команди в рейтингу.

Цього року турнір відмінили та перенесли на 2021 через пандемію.

Кіберспорт

У 2020 році в Україні визнали кіберспорт офіційним видом спорту. Цей статус допомагає кіберспорту залучати більше грошей. Легше буде організовувати масштабні турніри й охочіше будуть залучатися комерційні спонсори.

Але бренди вже неодноразово підтримували місцевий кіберспорт. Наприклад, компанія «Київстар» допомогла запустити проєкт «Кіберстар». Він складався з двох частин: CyberStar Academy і CyberStar League. Перший — це академія стрімінга, де студентів навчали, а потім організували турнір. Другий — чемпіонат з Dota 2 серед багатьох команд.

У 2020 році також відбувся турнір WePlay! Bukovel Minor 2020. Його спонсором стала компанія Pepsi. Для них команда WePlay! Esports створила SFM-ролики, в яких персонажі з Dota 2 танцювали з банками Pepsi. Їх транслювали в перервах між матчами.

Футбол

Компанії Parimatch і Favbet підтримують український футбол. Один з найпоширеніших варіантів — спонсорство футбольних клубів.

Наприклад, Parimatch — титульний спонсор «Шахтаря», а Favbet — спонсор «Динамо». Всього ці дві компанії розділили між собою 11 з 14 команд Української прем’єр-ліги, а сам турнір також підписав контракт з компанією Favbet. Офіційна назва чемпіонату зараз — Favbet Ліга.

До того ж, Parimatch і Favbet підтримують спортивні й футбольні медіа, завдяки чому тримається цей ринок.

Після прийняття Верховною Радою закону закону про легалізацію грального бізнесу очікується, що компанії ще більше та активніше будуть займатися спонсорством.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь